Η ΕΕ έχει «μεγαλώσει» πολύ και αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που την εμποδίζουν να διατηρήσει τη συνοχή της, υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμονας Χέρφριντ Μίνκλερ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα όραμα μεγαλύτερο από το να μετράει σεντ, υποστηρίζει. Χρειάζεται ένα πολιτικό όραμα και όχι μόνο οικονομικό. Και υποστήριξε πως η έξοδος της Ελλάδας θα προκαλούσε κυρίως γεωπολιτικά και όχι οικονομικά προβλήματα.

Η Ελλάδα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της Ευρώπης. Πονοκεφάλους προκαλεί ακόμα η Μεγάλη Βρετανία αλλά και η Ουγγαρία καθώς και η κατανομή των μεταναστών και των προσφύγων στην ΕΕ.
Η εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων δεν μπορεί να λειτουργήσει κατά τη γνώμη του όπως στο παρελθόν. Η Γερμανία είναι η χώρα που περισσότερο επωφελήθηκε από την εισαγωγή του ευρώ αλλά και αυτή που κατέβαλε τα περισσότερα χρήματα. Δεν φαίνεται όμως διατεθειμένη να συνεχίζει να παίζει τον ίδιο ρόλο καταβάλλοντας μεγάλα ποσά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας, ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας διευκρινίζει ότι το πρόβλημα δεν είμαι κυρίως οικονομικό:

«Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας πιστεύω δεν είναι ένα οικονομικό πρόβλημα αλλά ένα γεωπολιτικό. Αυτή ήταν κατά κάποιο τρόπο και η δεύτερη προσπάθεια των Ελλήνων να προσπαθήσουν να κινητοποιήσουν τις Βρυξέλλες, φέρνοντας στο παιχνίδι το χαρτί της Ρωσίας. Τις τελευταίες ημέρες όπως φάνηκε οικονομικά, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Σε συμβολικό επίπεδο όμως είναι μια ήττα για την Ευρώπη και γεωπολιτικά είναι ένα σοβαρό θέμα, διότι θα πρέπει κανείς να σκεφθεί σοβαρά πως θα σταθεροποιηθεί η περιοχή. Και ακόμα και αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, μια αδύναμη Ελλάδα θα συνεχίσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις Βρυξέλλες και σε τελική ανάλυση από την Γερμανία».

Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με γνώμονα το ταμείο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο αφήγημα, όπως συνηθίζεται πλέον να λέγεται. Οι αρχές της ενωμένης Ευρώπης σύμφωνα με τις οποίες θα επικρατεί ειρήνη και ο πόλεμος δεν θα έχει θέση, βασίστηκε στις ταραγμένες σχέσεις Γαλλίας και Γερμανίας. Το αφήγημα αυτό δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνει επαρκώς τις χώρες της νότιας ή της ανατολικής Ευρώπης.

«Ως εκ τούτου η Ευρώπη δεν μπορεί να διαπραγματευτεί κάτω από αυτές τις συνθήκες. Χρειάζεται ένα αφήγημα που θα λαμβάνει υπόψιν της το συναίσθημα των ανθρώπων και που και που να κάνει κάποιες θυσίες. Εάν η Ευρώπη συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το ταμείο δεν θα καταφέρει να επιβιώσει».
Σύμφωνα με τον Χέρφριντ Μίνκλερ, η Γερμανία καλείται να παίξει έναν περισσότερο ηγετικό ρόλο. Δεν πιστεύει στην ιδέα της περισσότερης δημοκρατίας μέσω δημοψηφισμάτων διότι κατά τη γνώμη του αυτό δεν βοηθά προς την κατεύθυνση της σύγκλισης της Ευρώπης και δίνει ένα παράδειγμα:

«Σκεφτείτε τι θα γινόταν εάν η πολυπληθής Γερμανία έκανε δημοψήφισμα, κατ αναλογία με το ελληνικό, για το ποιο θα έπρεπε να είναι το ύψος των εισφορών στον προϋπολογισμό της ΕΕ».

«Δεν θα πρόκειται για ‘ΟΧΙ’ στην Ευρώπη»

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τάσσεται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές, τονίζοντας ότι η αρνητική ψήφος στο επικείμενο δημοψήφισμα δεν συνιστά απόρριψη της Ευρώπης.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην επομένη του δημοψηφίσματος, όταν θα είναι γνωστή η ετυμηγορία των Ελλήνων.

Και το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι «τι θα γίνει τη Δευτέρα και ποια είναι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης».

Αυτό τo ερώτημα έθεσε ο ανταποκριτής της DW στις Βρυξέλλες, Μπερντ Ρίγκερτ, στον Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εξαντληθεί όλος ο χρόνος για την εύρεση λύσης, να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία για λύση, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

«Το κόστος ενδεχόμενης αποτυχίας θα ήταν υψηλό όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά για ολόκληρη την ΕΕ, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε γεωπολιτικό. Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν απειλές και εκβιασμοί από καμιά πλευρά. Σήμερα ή τη Δευτέρα θα πρέπει να ανοίξουμε την πόρτα σε μια κοινά αποδεκτή λύση».

Όπως και στην Ελλάδα έτσι και στις Βρυξέλλες προσπαθούν δημοσιογράφοι και μη να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επόμενη μέρα ενός «ΝΑΙ» ή ενός «ΟΧΙ». Τι θα σήμαινε λοιπόν ένα «ΟΧΙ»; Θα σήμαινε επιστροφή της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες για συνέχιση των διαπραγματεύσεων; «Φυσικά», απαντά ο Δημήτρης Παπαδημούλης. «Ένα ‘ΟΧΙ’ δεν θα ήταν ‘ΟΧΙ’ στην Ευρώπη, στην ευρωζώνη, στην ένταξη της Ελλάδας στη νομισματική ένωση, στην αναζήτηση λύσης. Το ‘ΟΧΙ’ απευθύνεται μόνο σε μια πρόταση και στην απόρριψή της. Πρόκειται για ‘ΟΧΙ’ απέναντι στα τελεσίγραφα και στις εκβιαστικές συμπεριφορές. Η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζει κανέναν, αλλά παράλληλα δεν θέλει να εκβιάζεται».

Πηγή: Deutsche Welle / DLF
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης