Ουδεμία συμφωνία υπάρχει μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας για την αναβάθμιση των F16 της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκαθάρισε, από τη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος προσδιόρισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το θέμα μετά τις 3 Νοεμβρίου, οπότε θα έρθει η απαντητική επιστολή της αμερικανικής πλευράς και επανέλαβε ότι η Ελλάδα διαθέτει για το πρόγραμμα αυτό 1,1 δισ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα το οποίο έθεσαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αφού τόνισε πως ο πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία «δεν πήγαμε στην Αμερική για να κάνουμε deal για τα F16», διευκρίνισε πως για το ζήτημα των αεροσκαφών ισχύει ό,τι έχει ειπωθεί στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής «και αυτό είναι το μόνο επίσημο».

Προσέθεσε πως όταν στις 3 Νοεμβρίου θα έρθει η επιστολή από την αμερικανική πλευρά – στην οποία θα αναφέρονται τιμές και ακριβής περιγραφή της αναβαθμίσεως που αφορά είτε τα αεροσκάφη F16 τύπου Block 50, τα αεροσκάφη F16 τύπου Block 52 plus και τα αεροσκάφη τα F16 τύπου Block 52 Plus Advance – θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή Εξοπλισμών θα γνωστοποιηθούν όλα τα κείμενα, τα οποία υπάρχουν και θα υπάρξει συναπόφαση όλων, με την εισήγηση των Επιτελείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή θα είναι η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Καμία συμφωνία δεν έχει γίνει ούτε έχουμε μιλήσει κάτω από τα τραπέζια ούτε πρόκειται να κάνουμε κάτι εις βάρος της χώρας» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Από τις 20 Σεπτεμβρίου ήταν γνωστό το θέμα

Σε μια αναδρομή στα όσα έχουν γίνει, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της 20ής Σεπτεμβρίου της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, όπου ξεκαθαρίστηκε ότι υπάρχει είναι ένα «Letter of Request, ένα LoR», το οποίο απευθύνεται στην αμερικανική κυβέρνηση και στο οποίο, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας -δηλαδή συμφωνίας, στην οποία δεν περιλαμβάνονται μεσάζοντες- ζητάμε να μας δώσουν μια τιμή για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ή μέρους του στόλου των F-16 που έχουμε. Και παράλληλα, έφυγε και μια άλλη επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία ζητάει να μας δώσουν διαθεσιμότητα και τιμές για νέο αεροσκάφος, όπως -συγκεκριμένα ζητείται στην επιστολή- το αεροσκάφος F-35.

Σε απάντηση του letter of request το οποίο κάναμε, είχαμε μία πρώτη πληροφόρηση από την αμερικανική πλευρά ότι θα μας απαντήσουν με LOA και με επιστολή, η οποία βεβαίως θα έρθει στην Επιτροπή Εξοπλισμών, στις 3 Νοεμβρίου, όπου οι Αμερικανοί θα μας λένε τιμές και την ακριβή περιγραφή της αναβαθμίσεως που αφορά είτε τα αεροσκάφη F16 τύπου Block 50, τα αεροσκάφη F16 τύπου Block 52 plus και τα αεροσκάφη τα F16 τύπου Block 52 Plus Advance.

Ο κ. Καμμένος εξήγησε ότι το σύνολο των αεροσκαφών, για το οποίο ζητήθηκε το Letter of Request, ήταν 123 αεροσκάφη για τα οποία η αμερικανική πλευρά (έτσι όπως προβλέπεται προκειμένου να μας απαντήσει η εταιρεία) ζήτησε από το Κογκρέσο, για το σύνολο των αεροσκαφών, μία έγκριση προκειμένου να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση.

Η έγκριση που ζητήθηκε από το Κογκρέσο για το σύνολο των 123 αεροσκαφών (δηλαδή και τα Block 30 και τα Block 50 και τα Block 52 plus και τα Block 52 Plus Advance) ανέρχεται στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως ανέφερε, ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής ότι οι δικές μας δυνατότητες, στο πλαίσιο της εκτέλεσης του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, δεν μπορεί να υπερβούν την καταβολή 100 εκατομμυρίων τον χρόνο και μάξιμουμ το 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. «Μάλιστα δεν το είχα ξεκαθαρίσει, εάν είναι ευρώ ή δολάρια. Σας λέω ότι τα δολάρια είναι αυτά που συζητάμε τώρα» γνωστοποίησε.

Έτσι, λοιπόν, συνέχισε ο κ. Καμμένος, στη μετάβαση στην Αμερική έγινε η συζήτηση για το θέμα της αναβαθμίσεως των F16 και είπαμε ότι αναμένουμε την LOA, την απάντηση δηλαδή των Αμερικανών για την αναβάθμιση των αεροσκαφών. Από τη μεριά του Προέδρου Τραμπ ανακοινώθηκε ότι με χαρά η αμερικανική κυβέρνηση εγκρίνει το σύνολο, το μέγιστο δηλαδή της αναβάθμισης των 123 αεροσκαφών αυτών και ότι το σύνολο της πιθανής αναβάθμισης θα είναι τα 2,4 δισεκατομμύρια, «ποσό που βεβαίως και δεν πρόκειται να φτάσουμε ποτέ, διότι ούτε αυτές τις οικονομικές δυνατότητες έχουμε, αλλά ούτε και αυτές τις ανάγκες».

«Είναι πολύ πιο χρήσιμο μέρος των χρημάτων αυτών, εάν υπήρχαν, να δίνονταν για καινούριο αεροσκάφος» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης