Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε η βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα, με θέμα τις κατασχέσεις κινητών αξιών, ακινήτων και τραπεζικών λογαριασμών.

Η πρώην υπουργός ανέφερε πως από την αρχή του έτους μεγάλος αριθμός πολιτών, ακόμη και με μικρές οφειλές προς το Δημόσιο, λαμβάνει ειδοποιητήρια κατασχέσεων κινητών αξιών, ακινήτων και τραπεζικών λογαριασμών. Η εγκύκλιος που εκδόθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εξόδων στις 20/03/2017, η οποία προβλέπει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο συλλογής οφειλών, είχε ως αποτέλεσμα η αποστολή ειδοποιητηρίων να εντατικοποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τόνισε πως καταργούνται πολλές κατηγορίες του ακατάσχετου, ενώ το Δημόσιο μπορεί να δεσμεύει το ποσό που αντιστοιχεί στο χρέος από τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη. Υπογραμμίζει πως αυτά τα μέτρα ισχύουν για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για συνταξιούχους, μην υπολογίζοντας πως οι φορολογούμενοι ανταποκρίνονται με δυσκολία στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Η βουλευτής επισημαίνει πως, προκειμένου η κυβέρνηση να πιέσει τους οφειλέτες να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, χρησιμοποιεί σκληρότερες μεθόδους από αυτές που μετέρχονται οι εισπρακτικές εταιρείες των τραπεζών.

Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ζητεί απάντηση για το «αν η κυβέρνηση θα επαναφέρει το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των 100 και πλέον δόσεων, η οποία θα επιφέρει εξάλλου έσοδα στο Δημόσιο». Επιπροσθέτως, ζητεί να ενημερωθεί «αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θα μεριμνήσει για την έκδοση εγκυκλίου, η οποία θα άρει τα κατασχετήρια που εκδόθηκαν από τις εφορίες για τις πρώτες κατοικίες και για μικρές κατοικίες οφειλετών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης