Του Κώστα Ιερίδη

Μειώνει τον πήχυ των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η Κομισιόν για τη φετινή χρονιά αλλά και για το 2016, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουσιαστικά, αναθεωρεί καθοδικά την πρόβλεψή της για ρυθμό ανάπτυξης το 2015 από 2,5% στο 0,5% (προβλέψεις Φεβρουαρίου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβλέπει ακόμη ότι η οικονομία θα εμφανίσει δημοσιονομικό έλλειμμα (συμπεριλαμβανομένων των τόκων) και το 2015, το οποίο τοποθετεί στο 2,1% του ΑΕΠ.

Στην έκθεσή της, σημειώνει ότι για το 2014 η ιδιωτική κατανάλωση και οι καθαρές εξαγωγές ήταν μοχλοί της οικονομικής δραστηριότητας, φέρνοντας την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη, με ποσοστό 0,8% σε όρους πραγματικού ΑΕΠ. Έχοντας την υποστήριξη της μείωσης των τιμών και της προσαρμογής της αγοράς εργασίας, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια συρρίκνωσης. Οι εξαγωγές στις υπηρεσίες βελτιώθηκαν χάρη στον τουρισμό και τη ναυτιλία, οι εξαγωγές των αγαθών επίσης βελτιώθηκαν, αν και η ισχυρότερη εσωτερική ζήτηση σημαίνει ότι οι εισαγωγές επίσης αυξήθηκαν. Οι επενδύσεις σημείωσαν άνοδο για πρώτη φορά από το 2008, κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων σε εξοπλισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης