Ο Γάλλος πρόεδρος δεν ήρθε για να προσφέρει ανθοδέσμη αγάπης στον Αλέξη Τσίπρα χωρίς όρους.
«Βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε την Ευρώπη» ήταν ο γενικός κανόνας που ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε αρκετές φορές θέτοντας ανοιχτά το θέμα του χρέους, Δεν παρέλειπε όμως να αναφέρει ανά τακτά διαστήματα ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ότι δεν πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα απέδειξε ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να διατηρήσει τη συμμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα με αμφίδρομο όφελος.
Με την Άγκελα Μέρκελ να καταρρέει δημοσκοπικά στο εσωτερικό της χώρας της για τη Γαλλία είναι μία μεγάλη ευκαιρία να βγει αρχηγικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ιδιότυπη συμμαχία που είχε ήδη ξεκινήσει από περασμένο Ιούλιο κατά τη διάρκεια των τραγικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, με τον Αλέξη Τσίπρα στο πλευρό του ο Φρανσουά Ολάντ στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στη γαλλική αριστερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της γαλλικής Le Monde «Η ιστορία ενός γάμου συμφέροντος».
«Από αυτά τα βράδια του Ιουλίου παρέμεινε ένα αίσθημα σιωπηρής συμφωνίας ανάμεσα στους δύο άνδρες, οι οποίοι διατηρούν κάποια διακριτική απόσταση στις προσωπικές τους σχέσεις».
Το πρωί, στις 09.45 ο Φρανσουά Ολάντ με κάθε επισημότητα θα περάσει την είσοδο του Μαξίμου όπου θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο άντρες θα υπογράψουν την Ελληνογαλλική Διακήρυξη για την αναβαθμισμένη και πολύπλευρη συνεργασία των δύο χωρών με τη διαμόρφωση, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, μία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ τους και θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου.
 
Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση του εμπορίου, η επενδυτική συνεργασία (τεχνολογίες, υποδομές, ψηφιακή οικονομία, τουρισμός, γεωργία, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων), εκπαίδευση -πολιτισμός και ερευνητική συνεργασία είναι οι βασικοί τομείς συνεργασίας.

Στις 12.15 ο Γάλλος Πρόεδρος θα μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων όπου αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στη συνέχεια ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης και επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φρανσουά Ολάντ θα ανακηρυχθεί νωρίς το απόγευμα ως επίτιμος διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια θα συναντηθεί με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και θα επισκεφθεί την έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corralia».

Στις 19.00 θα αναχωρήσει με ειδική πτήση από το Ελευθέριος Βενιζέλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης