«Η πρόεδρος εκφράζει την επίσημη άποψη του πολιτικού φορέα και την εκφράζει όχι ως προσωπική της άποψη, αλλά απηχεί τη συντριπτική πλειοψηφία των απόψεων των μελών, των φίλων και όλων των προοδευτικών ανθρώπων που αυτήν τη στιγμή ανήκουν ή διεκδικούμε να ενταχθούν σε αυτόν τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς που συγκροτήσαμε» τόνισε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» για το Μακεδονικό.

«Είναι προφανές ότι η συμφωνία αυτή (των Πρεσπών) με τους συγκεκριμένους όρους και τα συγκεκριμένα σημεία που έχουμε επισημάνει δεν είναι μια συμφωνία που μπορεί να γίνει αποδεκτή» ανέφερε ο κ. Όθωνας, επισημαίνοντας πως «αυτή η θέση και η επισήμανση αυτών των προβλημάτων είναι κάτι που απηχεί το σύνολο σχεδόν της κοινωνικής και πολιτικής μας βάσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κληθείς να σχολιάσει τις διαφορετικές απόψεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ επί του συγκεκριμένου ζητήματος, ο κ. Όθωνας είπε πως «το ότι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις στελεχών, επωνύμων και μελών του πολιτικού συμβουλίου είναι επίσης μια πραγματικότητα, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τη γενική μας πολιτική γραμμή, όπως αυτή εκφράστηκε και εκφράζεται από την πρόεδρο».

«Καταγράφονται και δεν είναι κακό να διατυπώνονται (οι διαφορετικές απόψεις) από εκεί και μετά υπάρχει η τελική θέση και απόφαση, όπως διατυπώθηκε, και η οποία υπερτερεί έναντι όλων των άλλων θεμιτών απόψεων που μπορεί να έχουν αποχρώσες ή και πιο σαφώς διατυπωμένες διαφωνίες» εξήγησε ο κ. Όθωνας.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι οι Ευρωσοσιαλιστές στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Όθωνας είπε: «Είναι γνωστό αυτό, όπως επίσης είναι γνωστό ότι ανεξαρτήτως σε ποια πολιτική οικογένεια ανήκουν οι διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στελέχη ευρωπαϊκών κομμάτων, η οπτική που βλέπουν τα πράγματα δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι η ίδια με αυτή που έχουν τα ελληνικά κόμματα, που εκπροσωπούν και πρέπει να εκφράζουν τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και τα αισθήματα της ελληνικής κοινωνίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε ό,τι αφορά σε τυχόν μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Όθωνας σχολίασε μεταξύ άλλων πως «δεν κάνουμε συζητήσεις στη βάση νομής υπουργείων και αξιωμάτων, αλλά στη βάση προγραμματικών θέσεων, θα κληθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ […] να πουν πού συμφωνούν και πού διαφωνούν κι αν υπάρχει το περιθώριο στη βάση αυτής της πρότασης να διαμορφωθεί μια προγραμματική συμφωνία και να πορευτεί η χώρα τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι μια σαφής, αδιαπραγμάτευτη θέση, από την οποία δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε».

Ερωτηθείς πώς βλέπει το ενδεχόμενο νέων εκλογών, με απλή αναλογική, σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, ο κ. Όθωνας ανέφερε πως «αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι, με μικροκομματικό υπολογισμό, ίσως συμφέρουσα για το Κίνημα Αλλαγής», αλλά «εμείς έχουμε κάνει από την αρχή αυτής της περιπέτειας για τη χώρα και για τους πολίτες της, το 2010, μια επιλογή να προτάσσουμε αυτό που είναι, κατά τη γνώμη μας, καλό για τη χώρα και όχι με τη στενή λογική τι βολεύει την παράταξή μας, αλλιώς δεν θα είχαμε κι αυτήν την πολιτική και εκλογική συρρίκνωση, την οποία έχουμε υποστεί».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά, «θα επιμείνουμε με το όποιο κόστος σε αυτήν τη γραμμή και σε αυτήν την άποψη».

Τόνισε, δε, την ανάγκη, με βάση το γεγονός ότι «η χώρα έχει ακόμα μπροστά της δύσκολες στροφές, ώσπου να έχει μια ασφαλή έξοδο από αυτήν την περιπέτεια» να γίνει αυτό που δεν έγινε από την αρχή της κρίσης, «να υπάρξει δηλαδή πολιτική σταθερότητα, συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, να υπάρξει μια τετραετία που θα μπουν τα πράγματα σε μια σειρά, να πατήσει η χώρα σταθερά στα πόδια της, να ανασάνει η κοινωνία και σ’ αυτήν τη γραμμή, με την ισχυρή εντολή που θα ζητήσουμε κι ελπίζω – πιστεύω ότι θα πάρουμε από τον ελληνικό λαό, θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε καθοριστικά».

Για την περίοδο της συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Όθωνας, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Δεν ήταν η δική μας επιλογή να κυβερνήσουμε με τη Νέα Δημοκρατία. Κυβερνήσαμε, αφού υπήρξε επίμονη άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, τότε, με τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ στη βάση μιας προσπάθειας να μην υπάρξει μια καταστροφική παράταση εκείνη την περίοδο της αβεβαιότητας και της αστάθειας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης