Μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Η πολιτική της Κομισιόν απέναντι στην Ελλάδα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων παραμένει ίδια και απαράλλαχτη, με τον αντιπρόεδρό της να εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία του νέου ελληνικού προγράμματος .

Στις αρχές του 2016 τοποθετεί την πρώτη αξιολόγηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Η Ελλάδα γενικά βρίσκεται εκ νέου στον σωστό δρόμο. Υπάρχει μία σαφής δέσμευση να συνεxιστεί το πρόγραμμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».
Ερωτηθείς για το πότε θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση απάντησε: «Σχεδιάζαμε την πρώτη αξιολόγηση το φθινόπωρο. Τώρα θα ξεκινήσουμε στις αρχές του 2016. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει κάποιες προϋποθέσεις. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει».

Στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει το πολιτικό σθένος να περάσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις -μεταξύ αυτών και το Ασφαλιστικό- διαπιστώνει ότι «υπήρξε μία μεγάλη κοινοβουλευτική υποστήριξη για το πρόγραμμα αυτό, το οποίο προβλέπει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% για το 2016».

«Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει αυτήν την υποχρέωση. Σε αυτό θα συμβάλει και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού» πρόσθεσε.

«Θέλουμε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα»

Για τις επανειλημμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού περί ανάγκης… να φύγει το ΔΝΤ από το νέο πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ο κ. Ντομπρόφσκις θεωρεί ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τη δέσμευση για μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού«Αναμένουμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας και οικονομικά. Την απόφαση βεβαίως πρέπει να πάρει το ίδιο το Ταμείο. Αυτό έχει ρυθμιστεί ξεκάθαρα με απόφαση του Eurogroup».

Παράλληλα, ο κ. Ντομπρόφσκις επεσήμανε πως τα όσα συνέβησαν μέσα στο 2015 με τις διαπραγματεύσεις αφορούσαν στην Ελλάδα και μόνο, επισημαίνοντας ότι «η σταθερότητα της Ευρωζώνης δεν ετέθη ποτέ υπό αμφισβήτηση».

«Οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν περίπλοκες και συνοδεύτηκαν από πολύ σκληρές λέξεις και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ωστόσο, η ελληνική δημοσιονομική κρίση ήταν μεμονωμένη περίπτωση. Δεν υπήρχε ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες, όπως συνέβη το 2010 και το 2011. Αυτό είναι καλό σημάδι. Η Ε.Ε. αξιοποίησε καλά το διάστημα τα προηγούμενα χρόνια για να ισχυροποιήσει την Ευρωζώνη» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης