Η κυβέρνηση λειτουργεί με… προσωπικές απόψεις των υπουργών της, όποιες και αν είναι αυτές, όσο επικίνδυνες και αν μπορούν να καταστούν. Το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα από την αντίδραση του Μαξίμου στις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας.

Αρχικά ο κ. Φίλης δήλωσε ότι το κίνημα «Παραιτηθείτε» κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας» και σήμερα επανήλθε δριμύτερος χαρακτηρίζοντας «ακροδεξιάς κατεύθυνσης» όλους όσοι θα δώσουν το παρών στη συγκέντρωση του διαδικτυακού κινήματος στις 15 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας στο αίτημα της ΝΔ να παραιτηθεί από τη θέση του, ο υπουργός Παιδείας δεν δίστασε να ανάψει εκ νέου φωτιές, βάζοντας επικίνδυνες ταμπέλες.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ ζητά την παραίτησή μου. Τώρα που ο κ. Μητσοτάκης έχει αγκαλιάσει το ακροδεξιάς κατεύθυνσης κίνημα «Παραιτηθείτε» είναι φυσιολογικό να εντάσσει και τη δική μου παραίτηση στο γενικότερο αίτημά του. Ούτε η κυβέρνηση ούτε εγώ προσωπικά σκοπεύουμε να προσφέρουμε αυτό το δώρο στον κ. Μητσοτάκη».

Η οργή του Μαξίμου από τις νέες δηλώσεις Φίλη εκφράστηκε με ένα κομψό «άδειασμα» μέσω διαρροών από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι χαρακτήρισαν «προσωπικές απόψεις» τα λεγόμενά του και παρέπεμψαν στις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη ότι «το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία είναι ελεύθερο» για να εκφράσουν την επίσημη θέση της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «φακέλωμα» από τον Νίκο Φίλη – αριστερό υπουργό αριστερής κυβέρνησης που θα έπρεπε να σέβεται το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας των πολιτών – γίνεται αδιακρίτως και προκαλεί ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων. Πόσο μάλλον όταν τις τελευταίες ημέρες οι φωνές που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης είναι κυρίως αριστερές, όπως του Αλέκου Αλαβάνου, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Αν ο κ. Φίλης έχει ονόματα και διευθύνσεις που αποδεικνύουν ότι πίσω από το διαδικτυακό κίνημα κρύβονται ακροδεξιοί οφείλει να τα καταθέσει, σχολίαζαν πολιτικοί κύκλοι και όχι να βάζει ταμπέλες χωρίς αποδείξεις. Εκτός αν η κυβέρνηση φοβάται το εύρος της διαδήλωσης, πρόσθεταν.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η αντίδραση της ΝΔ στις δηλώσεις Φίλη ότι το κίνημα «Παραιτηθείτε» κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, ήρθε με μία σκληρή ανακοίνωση.

“Ο κ. Φίλης ξεπέρασε κάθε όριο, ακόμη και για αυτήν την ιδεοληπτική και ανίκανη κυβέρνηση στην οποία μετέχει. ..Η προκλητική του δήλωση περί ορίων συνταγματικής ανοχής για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του κινήματος «Παραιτηθείτε» δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας. Ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να συμβολίζει τον πλουραλισμό και το σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Οφείλει να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί αμέσως».

Για «καθεστωτισμό» και «ανοησία» μίλησε το ΠΑΣΟΚ.

«Το δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συγκεντρώνονται ειρηνικά και να διαδηλώνουν τις απόψεις τους, δεν τίθεται υπό έγκριση ούτε του κ. Φίλη, ούτε της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ο καθεστωτισμός δεν περνά στην Ελλάδα και η ανοησία φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα».

«Έλεος» αναφώνησε ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης.

«Έχουν φτιάξει μία κουλτούρα «διαδηλώνουμε, τα σπάμε, συγκρουόμαστε» και τώρα προσπαθούν να πείσουν κάποιους να είναι στον καναπέ τους και να παρακολουθούν τις δικές τους πολιτικές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης