Σε μια κρίσιμη συγκυρία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας στην Ελλάδα, με το Μέγαρο Μαξίμου να αποτιμά θετικά τα όσα διαδραματίστηκαν στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί τις τελευταίες ώρες να παρουσιάσει ως ψήφο εμπιστοσύνης το ταξίδι του Ολάντ στην ΑθήναΣτον απόηχο του «ναυαγίου» στις συζητήσεις περί κόκκινων δανείων και με την κυβέρνηση να καλείται να υλοποιήσει πλήθος προαπαιτουμένων που φέρνουν ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί τις τελευταίες ώρες να παρουσιάσει -σε πρώτο επίπεδο- ως ψήφο εμπιστοσύνης το ταξίδι του Γάλλου προέδρου. Παράλληλα και σε δεύτερο επίπεδο στοχεύει να δείξει ότι η επίσκεψη Ολάντ θέτει τις βάσεις για την οικοδόμηση μιας μακροχρόνιας εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση ευελπιστούσε για την ανοιχτή στήριξη των Βερσαλλιών σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους. Ωστόσο ο Γάλλος πολιτικός ήταν προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας πως η τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων προς τους δανειστές αποτελεί προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε εξέλιξη προς την ελάφρυνση του χρέους. Και όπου προαπαιτούμενα… βαριά φορολογία και περικοπές δημοσίων δαπανών.

Επιπλέον, ο Φρανσουά Ολάντ φρόντισε να στείλει το μήνυμα πως μόνο εφόσον η Αθήνα δείξει «καλή διαγωγή» (επίτευξη δημοσιονομικών στόχων) θα υπάρξει η πολυπόθητη «ευελιξία».

Θετικό πρόσημο για την κυβέρνηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που ζητά η Ελλάδα -και το κατανοώ- είναι να υπάρξει μια μέθοδος, ένα χρονοδιάγραμμα και μια ευελιξία. Μια λέξη που συχνά χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη. Ευελιξία» ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Γάλλος πολιτικός ήταν προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στη Βουλή, συνδέοντας την ελάφρυνση του χρέους με την τήρηση των προαπαιτουμένωνΣύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η διήμερη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, οι υπουργικές επαφές αλλά κυρίως η κοινή Διακήρυξη και οι κοινές δηλώσεις έθεσαν ένα ισχυρό πλαίσιο πολυεπίπεδης συμμαχίας, που εφόσον τηρηθεί μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη και να ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως η κοινή Διακήρυξη επιβεβαιώνει «το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς σχέσης, η οποία τροφοδοτείται από τις κοινές αξίες, τις συγκλίνουσες θέσεις και συμφέροντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, καθώς και τους κοινούς στόχους στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο. Για τους λόγους αυτούς αποφάσισαν να αναβαθμίσουν τη σχέση αυτή στο επίπεδο της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης».

Παράλληλα, απρόσμενα θετική κρίνεται η θέση του κ. Ολάντ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που συνιστά σαφή διαφοροποίηση από τη στάση των Θεσμών. Απρόσμενα θετική γιατί το ζήτημα αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης, και η θέση του κ. Ολάντ προφανώς μπορεί να ανακατευθύνει -υπό προϋποθέσεις- τη σχετική διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, πρόκειται για εξελίξεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, την ίδια στιγμή που η σκληρή πραγματικότητα του Μνημονίου γίνεται καθημερινά ολοένα πιο αντιληπτή από χιλιάδες πολίτες…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης