Mήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και τις προσπάθειές της για ανάκαμψη της οικονομίας της απέστειλε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Ο κ. Φρανσουά Ολάντ έδωσε έμφαση στην ανάγκη υλοποίησης των μέτρων για τα οποία η Ελλάδα έχει δεσμευτεί, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστέςΠαράλληλα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη υλοποίησης των μέτρων που έχουν αποφασιστεί, στο πλαίσιο των μνημονιακών της δεσμεύσεων.

«Η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας και να στηρίζει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων» είπε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν ξεκινήσει κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

«Ήρθα εδώ μαζί με γάλλους επιχειρηματίες. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια. Πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός, χρειαζόταν θάρρος για να επανέλθει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις για άλλη μια φορά με την Ευρώπη σχετικά με το πρόγραμμα, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης» είπε ακόμη.

Επανέλαβε δε ότι έπειτα και από την συμφωνία της 13ης Ιουλίου «η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσει να τη στηρίζει».

Εξέφρασε δε τη συγκίνησή του για την υποδοχή που του επιφύλαξε η Αθήνα. «Δείχνει τον σύνδεσμο μεταξύ των δύο χωρών, τις κοινές αξίες και τις αξίες που πρέπει να προβάλλουμε στην Ευρώπη» είπε.

Από τη μεριά του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ευρώπη βρίσκεται σε στρατηγικό σταυροδρόμι. Πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αρχές. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, που βρίσκονται είτε σε επίπεδο κυβερνητικό είτε σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων και θέλουν την ενωμένη Ευρώπη των αξιών, την Ευρώπη που θα επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή και στη Δημοκρατία, πρέπει να δώσουν έναν κοινό αγώνα».

Ισορροπίες με διπλωματικούς ελιγμούς υπό ελληνογαλλικούς ήχους

Ο Γάλλος πρόεδρος πάντως δεν ήρθε για να προσφέρει «ανθοδέσμη αγάπης» στον Αλέξη Τσίπρα χωρίς όρους.

«Βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε την Ευρώπη» ήταν ο γενικός κανόνας που ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε αρκετές φορές, θέτοντας ανοιχτά το θέμα του χρέους. Δεν παρέλειπε όμως να αναφέρει ανά τακτά διαστήματα ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ότι δεν πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα απέδειξε ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να διατηρήσει τη συμμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα με αμφίδρομο όφελος.

Με την Άγκελα Μέρκελ να καταρρέει δημοσκοπικά στο εσωτερικό της χώρας της, για τη Γαλλία είναι μία μεγάλη ευκαιρία να βγει αρχηγικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ιδιότυπη συμμαχία που είχε ήδη ξεκινήσει από περασμένο Ιούλιο κατά τη διάρκεια των τραγικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, με τον Αλέξη Τσίπρα στο πλευρό του ο Φρανσουά Ολάντ στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στη γαλλική αριστερά.

Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της γαλλικής Le Monde «Η ιστορία ενός γάμου συμφέροντος».

«Από αυτά τα βράδια του Ιουλίου παρέμεινε ένα αίσθημα σιωπηρής συμφωνίας ανάμεσα στους δύο άνδρες, οι οποίοι διατηρούν κάποια διακριτική απόσταση στις προσωπικές τους σχέσεις», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Οι δύο άντρες θα υπογράψουν την Ελληνογαλλική Διακήρυξη για την αναβαθμισμένη και πολύπλευρη συνεργασία των δύο χωρών με τη διαμόρφωση, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, μία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ τους. Αργότερα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση του εμπορίου, η επενδυτική συνεργασία (τεχνολογίες, υποδομές, ψηφιακή οικονομία, τουρισμός, γεωργία, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων), εκπαίδευση -πολιτισμός και ερευνητική συνεργασία είναι οι βασικοί τομείς συνεργασίας.

Στις 12.15 ο Γάλλος Πρόεδρος θα μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων όπου αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στη συνέχεια ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης και επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα ανακηρυχθεί νωρίς το απόγευμα ως επίτιμος διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια θα συναντηθεί με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και θα επισκεφθεί την έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corralia».

Στις 19.00 θα αναχωρήσει με ειδική πτήση από το Ελευθέριος Βενιζέλος.

Διαβάστε επίσης:

Λεπτές ισορροπίες με διπλωματικούς ελιγμούς υπό ελληνογαλλικούς ήχους

Υποδέχτηκαν με κόκκινο χαλί τον Ολάντ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης