Μετά την παρουσίαση του σχεδίου 18 προτάσεων για την έξοδο από την κρίση από τον Αντώνη Σαμαρά, τη σκυτάλη πήρε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρουσίασε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και το οικονομικό του μανιφέστο.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από δημοσιογράφους, Έλληνες και ξένους, με τον κόσμο να τον υποδέχεται με το σύνθημα «Ήρθε η ώρα της Αριστεράς», ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα και εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, «άριστο νομοθέτη της διαπλοκής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αφήνουν πίσω τους μία κοινωνία τριχοτομημένη». «Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού εξαθλιώθηκε». «Το μνημόνιο ή το εφαρμόζεις ή το ακυρώνεις. Εμείς ζητούμε την ψήφο του ελληνικού λαού για να το ακυρώσουμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ένα «πρόγραμμα αξιοπρέπειας και ελπίδας, που εγγυάται κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση».

«Αποδείχθηκε», είπε ο κ. Τσίπρας, «ότι το ψευτοδίλημμα μνημόνιο ή δραχμή αποτελεί εξυπηρέτηση της Ε.Ε. προς φίλους προς τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις του μνημονίου».

«Όταν συγκροτηθεί η Βουλή, θα υπάρξει άμεση ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων. Θα αντικαταστήσουμε το μνημόνιο μ’ ένα σχέδιο ανόρθωσης για δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση. Η νέα κυβέρνηση θα καταγγείλει τους επαχθείς όρους και θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση».

Στα ενδεικτικά μέτρα για τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών περιλαμβάνονται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– το άμεσο πάγωμα των μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις, ώστε να σταματήσει η περιθωριοποίηση των χαμηλών εισοδημάτων και η υποβάθμιση των μεσαίων

– η ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημόσιων δαπανών, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών

– η λειτουργία και ενίσχυση της κεντρικής αρχής κρατικών προμηθειών που θα ελέγχει την κοστολόγηση των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει το κράτος από τον ιδιωτικό τομέα

– η εφαρμογή και επέκταση των ρυθμίσεων που εξυπηρετούν τον άμεσο έλεγχο των δαπανών, όπως η διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης του συνόλου των δημόσιων δαπανών.

Στα ενδεικτικά μέτρα για την αύξηση των δημόσιων εσόδων περιλαμβάνονται:

– η υλοποίηση πλήρους και καθολικού περιουσιολόγιου, όπου θα αποτυπώνεται η περιουσία όλων των Ελλήνων υπηκόων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε όλες τις μορφές κινητού και ακίνητου πλούτου, καθώς και η θέσπιση αυστηρών ποινών δήμευσης μέρους της περιουσίας για όσους συλλαμβάνονται να δηλώνουν ψευδώς τα περιουσιακά τους στοιχεία

– η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και της κλίμακας των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων και η προσαρμογή τους στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί αύξηση των εσόδων με ελάφρυνση των φτωχότερων και επιβάρυνση των πλουσιότερων

– η επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

– η σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ και η ελαχιστοποίησή τους στα διατιμημένα τρόφιμα (ψωμί, γάλα, κ.λπ.)

– ο εκσυγχρονισμός και η στελέχωση των εφοριών με ειδικευμένο προσωπικό και η ενίσχυση του πληροφοριακού συστήματος για έλεγχο, διασταύρωση και διαχρονική παρακολούθηση της φορολογικής βάσης

– η Εθνική Προγραμματική Συμφωνία, με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο, που θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για επανεξέταση, από μηδενική βάση, των σχέσεων ανάμεσα στο κράτος, τη ναυτιλία και τον εφοπλιστικό κόσμο, με στόχο την κατάργηση των προκλητικών -όπως τις χαρακτήρισε- 58 διαφορετικών φοροαπαλλαγών και «τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος που θα ανταποκρίνεται στη Συνταγματική επιταγή για τη συμβολή στα φορολογικά βάρη όλων των Ελλήνων υπηκόων».

Για την εθνικοποίηση των τραπεζών είπε:

Ο στόχος του προγράμματος είναι η εθνικοποίηση των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες θα τεθούν υπό δημόσιο κοινωνικό και διαφανή έλεγχο.

Για το ασφαλιστικό:

Ο κ. Τσίπρας εγγυήθηκε για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης ένα αποκλειστικά δημόσιο ταμείο, όπου θα μεταφέρονται όλα τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας, περιλαμβανομένων και των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εφόσον αποδειχθούν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα, καθώς και όλη η εμπορεύσιμη κινητή και ακίνητη περιουσία του κράτους.

Για «κούρεμα» των δανείων:

Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμη για ολική ή μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ανάλογα με τη μείωση του εισοδήματος ή του τζίρου που έχουν υποστεί από τη σύναψη του δανείου μέχρι σήμερα.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις:

Δεσμεύθηκε για το «πάγωμα» όλων των ιδιωτικοποιήσεων των στρατηγικής σημασίας δημόσιων Οργανισμών που έχουν ενταχθεί στο Ειδικό Ταμείο Αξιοποίησης και για την επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικών επιχειρήσεων που είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.λπ.).

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης