Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Σφοδρή κριτική στην εξωτερική και οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ άσκησε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το καίριο θέμα των ημερών, το προσφυγικό, ο πρώην υπουργός τόνισε: «Μέχρι να βρεθεί λύση θα υπάρχουν σοβαρές αναταράξεις και εμείς θα είμαστε στο επίκεντρο του σεισμού. Πρέπει, επομένως, να είμαστε όσο πιο σοβαροί και υπεύθυνοι γίνεται. Το πρόβλημα δεν διορθώνεται με μαγικό τρόπο. Θα πρέπει όμως, έστω και τώρα, η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα συνεκτικό σχέδιο με αυστηρότερη φύλαξη συνόρων, ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των προσφύγων και διαχωρισμό των παράτυπων μεταναστών από τους πρόσφυγες».

Ο βουλευτής ΝΔ Β’ Αθηνών σχολίασε με ιδιαίτερα επικριτικό τρόπο την παρουσία και τη στάση του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. «Πάει ο κ. Τσίπρας στη Σμύρνη, ακούει τον Νταβούτογλου να λέει τα δικά του και δεν αντιδρά. Λέει ότι το casus belli είναι κατάλοιπο της δεκαετίας του ’60, ενώ όλοι ξέρουμε ότι αυτό έγινε το ‘95. Και από αυτήν τη χαλαρή αντιμετώπιση του ζητήματος, έρχεται μετά ο υφυπουργός Εξωτερικών – του Υπουργείου Εξωτερικών!- και λέει ”πόλεμος”. Από το ”δεν βαριέσαι” χθες, στον ”πόλεμο” σήμερα. Αυτό δεν είναι σοβαρή κυβέρνηση. Οι άνθρωποι δεν το έχουν! Προχειρότητα και ερασιτεχνισμός παντού» επεσήμανε.

Ερωτηθείς για την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο σε αντίθεση με την Ελλάδα που βρίσκεται ακόμα υπό το καθεστώς αυτό, τόνισε: «Δεν είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει μεγάλη οικονομική κρίση. Προβλήματα είχαν και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και η Κύπρος. Διάλεξαν, όμως, τον δρόμο της κοινής λογικής. Είδαν μια πόρτα μπροστά τους, την ξεκλείδωσαν, την άνοιξαν και πέρασαν στο άλλο δωμάτιο. Εμείς βλέπουμε την πόρτα και μας φαίνεται πολύ μπανάλ λύση να περάσουμε από την πόρτα. Επιδιώκουμε, λοιπόν, να περάσουμε μέσα από τους τοίχους, Σπάμε τα μούτρα μας και συνεχίζουμε. Γι’ αυτό βλέπετε ότι η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο αυτήν την εβδομάδα, αλλά εμείς παραμένουμε μέσα. Εμείς δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Τα δόγματα είναι ακόμα εδώ και μας ταλαιπωρούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο 10ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματός του, που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως και τις 24 Απριλίου 2016: «Φιλοδοξούμε η ΝΔ, η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά στη χώρα μας, να είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή για τα προβλήματα της χώρας και το 10ο Συνέδριο αναμένεται να είναι ένας σημαντικός σταθμός προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Σε νέα Σύνοδο Κορυφής παραπέμπονται οι οριστικές αποφάσεις για το προσφυγικό, καθώς δεν υπήρξε οριστική απόφαση παρά μόνον κοινό ανακοινωθέν. Πώς είδατε αυτήν την εξέλιξη;

Η Ευρώπη παγίως σπεύδει βραδέως στις κρίσεις. Και ειδικά το προσφυγικό είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα στο οποίο εμπλέκονται πολλές χώρες -που είναι όλες εναντίον όλων-, εμπλέκονται τρίτες χώρες και, βεβαίως, συνεχίζεται η κρίση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, θεωρώ ότι η Ευρώπη δεν αντέχει να μην αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, διότι θα πάμε σε αποδόμηση της Ε.Ε. Άρα, το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Συνήθως η Ευρώπη την τελευταία στιγμή καταφέρνει και βρίσκει κάποιες λύσεις.

Είμαστε, λοιπόν, στη φάση ενός νέου κοιλοπονέματος, αλλά το ζήτημα δεν θα αντιμετωπισθεί αμέσως. Σε κάθε Σύνοδο Κορυφής -που πλέον γίνονται σχεδόν κάθε 15 μέρες- θα έχουμε και μια μικρή πρόοδο, μέχρι που να βρεθεί κάποια λύση. Αλλά η λύση αυτή θα βρεθεί μετά από κάποιους μήνες.

Βέβαια, μέχρι να βρεθεί λύση θα υπάρχουν σοβαρές αναταράξεις και εμείς θα είμαστε στο επίκεντρο του σεισμού. Πρέπει, επομένως, να είμαστε όσο πιο σοβαροί και υπεύθυνοι γίνεται. Το πρόβλημα δεν διορθώνεται με μαγικό τρόπο. Θα πρέπει όμως, έστω και τώρα, η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα συνεκτικό σχέδιο με αυστηρότερη φύλαξη συνόρων, ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των προσφύγων και διαχωρισμό των παράτυπων μεταναστών από τους πρόσφυγες.

Σας ανησυχεί ότι η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί ασταμάτητα αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Ποια θα πρέπει να είναι η στάση της ελληνικής πλευράς;

Πολλά με ανησυχούν! Και οι διεκδικήσεις των μιλιταριστικών κύκλων της Άγκυρας και το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποσπάσει ανταλλάγματα από την Ευρώπη που να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Περισσότερο όμως με ανησυχεί ότι ακόμα και στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει σοβαρή προετοιμασία και προσέγγιση από την κυβέρνηση.

Πάει ο κ. Τσίπρας στη Σμύρνη, ακούει τον Νταβούτογλου να λέει τα δικά του και δεν αντιδρά. Λέει ότι το casus belli είναι κατάλοιπο της δεκαετίας του ’60, ενώ όλοι ξέρουμε ότι αυτό έγινε το ’95. Και από αυτήν τη χαλαρή αντιμετώπιση του ζητήματος, έρχεται μετά ο υφυπουργός Εξωτερικών -του Υπουργείου Εξωτερικών!- και λέει «πόλεμος». Από το «δεν βαριέσαι» χθες, στον «πόλεμο» σήμερα. Αυτό δεν είναι σοβαρή κυβέρνηση. Οι άνθρωποι δεν το έχουν! Προχειρότητα και ερασιτεχνισμός παντού.

Η Κύπρος βγήκε και επίσημα από τον μηχανισμό στήριξης, έπειτα από τρία χρόνια ένταξής της στο πρόγραμμα. Η Ελλάδα ακόμα βρίσκεται υπό το καθεστώς των capital controls και των «ήξεις αφήξεις» κυβερνητικών δηλώσεων για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αξιολόγησης της χώρας μας. Την ίδια στιγμή οι φόροι επιβαρύνουν τις πλάτες των Ελλήνων, περικόπτονται συντάξεις, μειώνονται μισθοί, χάνονται θέσεις εργασίας. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει λόγο για ανάκαμψη της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ποια είναι η πραγματικότητα για την Ελλάδα;

Την πραγματικότητα τη βιώνουν καθημερινά όλοι οι Έλληνες. Η οικονομία σέρνεται και η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. Τα σύννεφα πάλι έχουν πυκνώσει πάνω από την οικονομία και τη χώρα.
Σας θυμίζω ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο, αλλά η κυβέρνηση την παρατείνει συνεχώς. Δεν ξέρω πού θα καταλήξει το πράγμα, ωστόσο υπάρχουν σενάρια που λένε ότι μπορεί να πάμε τμηματικά μέχρι το φθινόπωρο. Αυτό είναι κακά μαντάτα για την οικονομία! Αν έρχεται και ξανάρχεται η τρόικα για να κλείσουν τμηματικά τα θέματα της αξιολόγησης, τότε το μήνυμα που θα εξακολουθεί να δίνει η Ελλάδα σ’ όλους τους επενδυτές, σ’ όλους που θέλουν να δημιουργήσουν καινούργιες δουλειές θα είναι ότι είμαστε μια χώρα η οποία συνεχίζει να ταλανίζεται από προβλήματα.

Ξέρετε, δεν είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει μεγάλη οικονομική κρίση. Προβλήματα είχαν και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και η Κύπρος. Διάλεξαν όμως τον δρόμο της κοινής λογικής. Είδαν μια πόρτα μπροστά τους, την ξεκλείδωσαν, την άνοιξαν και πέρασαν στο άλλο δωμάτιο. Εμείς βλέπουμε την πόρτα και μας φαίνεται πολύ μπανάλ λύση να περάσουμε από την πόρτα. Επιδιώκουμε, λοιπόν, να περάσουμε μέσα από τους τοίχους. Σπάμε τα μούτρα μας και συνεχίζουμε. Γι’ αυτό βλέπετε ότι η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο αυτήν την εβδομάδα, αλλά εμείς παραμένουμε μέσα. Εμείς, δυστυχώς, είμαστε δέσμιοι του ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Τα δόγματα είναι ακόμα εδώ και μας ταλαιπωρούν.

Πώς και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει «ελληνική» διέξοδος από τη μνημονιακή κατάσταση που βιώνει η χώρα από το 2010;

Το μείζον θέμα για την οικονομία είναι να ξανακερδίσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί ένας κύκλος μεταρρυθμίσεων, να ξαναλειτουργήσουν πλήρως οι τράπεζες, να στείλει η κυβέρνηση το μήνυμα ότι θέλει τις αποκρατικοποιήσεις, ότι στρέφεται στην επιχειρηματικότητα.

Αυτά όσο δεν γίνονται η οικονομία δεν θα μπορέσει να πάρει μπροστά και να βγει από την ύφεση.

Προετοιμάζεστε για το 10ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματός σας. Τι αναμένεται να προσδώσει τόσο για αυτή καθαυτή τη Νέα Δημοκρατία όσο και για την ίδια την ελληνική κοινωνία;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη αρχηγός της ΝΔ προβάλλοντας μια ξεκάθαρη ατζέντα, ένα συγκεκριμένο σχέδιο για αλλαγές στη στελέχωση, στη δομή και την εικόνα του κόμματος.

Αυτό το σχέδιο ξεδιπλώνεται όλη αυτήν την περίοδο: οι επιλογές σε πρόσωπα που έχουν γίνει για τη στελέχωση του κόμματος, η οικονομική εξυγίανση του κόμματος, η αντιπολιτευτική στρατηγική μας που συνοδεύει την κριτική στην κυβέρνηση με συγκεκριμένες προτάσεις, η κατάρτιση του νέου κυβερνητικού προγράμματός μας με άνοιγμα στο πανεπιστήμιο, την κοινωνία και την αγορά κ.ο.κ.

Το 10ο Συνέδριο είναι κορύφωση όλης αυτής της πορείας. Εκεί θα συζητήσουμε και θα πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον μας ως κόμμα.

Φιλοδοξούμε η ΝΔ, η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά στη χώρα μας, να είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή για τα προβλήματα της χώρας και το 10ο Συνέδριο αναμένεται να είναι ένας σημαντικός σταθμός προς αυτήν την κατεύθυνση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης