Ανυποχώρητος. Ο Βόλφγκανκ Σόλιμπε εξαπολύει νέες προειδοποιήσεις προς την Αθήνα να μην πάρει αψήφιστα την τετράμηνη παράταση που της δόθηκε βάσει της πρόσφατης συμφωνίας στο Eurogroup αλλά να επιδείξει σοβαρή και υπεύθυνη στάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τη συμφωνία, δεν θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια. Δεν θέλουμε Grexit. Είμαστε αλληλέγγυοι, αλλά δεν εκβιαζόμαστε. Κανένας δεν επέβαλε στους Έλληνες το πρόγραμμα βοήθειας», το μήνυμα του Β. Σόιμπλε μέσω της BildΣε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της «Bild», ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε πως χωρίς τήρηση των συμφωνηθέντων, δεν υπάρχει ρευστό, φροντίζοντας ωστόσο να υπογραμμίσει πως «η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Ακολουθώντας το παράδειγμα κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων τόνισε πως «το Grexit δεν αποτελεί επιθυμητή εξέλιξη», ενώ αναγνώρισε ότι «μια νέα κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο».

«Φθάσαμε σε μια ξεκάθαρη συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup. Ο κ. Τσίπρας έδωσε μια υπόσχεση. Αν η Ελλάδα δεν την τηρήσει, δεν θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια. Δεν θέλουμε Grexit. Είμαστε αλληλέγγυοι, αλλά δεν εκβιαζόμαστε. Κανένας δεν επέβαλε στους Έλληνες το πρόγραμμα βοήθειας. Είναι λοιπόν τελείως στο χέρι της Αθήνας» επεσήμανε ο Γερμανός πολιτικός, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι το μπαλάκι βρίσκεται στη ελληνική πλευρά και οι Ευρωπαίοι τηρούν στάση αναμονής.

Το μπαλάκι στην Αθήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαθέτει μεγάλη νομιμοποίηση στον πληθυσμό. Τη θεωρώ ικανή να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα, να δημιουργήσει μια πιο αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και τελικά να εκπληρώσει τους όρους. Πρέπει να δίνεις σε μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση κάποιο χρόνο. Η διακυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα» είπε.

Μάλιστα, ο Β. Σόιμπλε αποκάλυψε πως πρότεινε στον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, να στείλει το Βερολίνο Γερμανούς εφοριακούς στην Ελλάδα προκειμένου να αυξηθούν οι επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο θα ξεκαθαρίσει όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και πρόσθεσε: «Ό,τι και αν συμβεί, θα θέσουμε πολύ αυστηρά κριτήρια».

Αναφερόμενος πάντως στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο Β . Σόιμπλε αναγνώρισε ότι «διαθέτουν καλή μόρφωση και γνώσεις», ενώ ειδικά για τον ομόλογό του, επεσήμανε ότι:

«Δικαιούται τον ίδιο σεβασμό όπως ο καθένας. Συμπεριφέρθηκε απέναντί μου απολύτως σωστά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης