Ο αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Γεώργιος Κουτσουφλάκης, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Αρχαία ναυπηγική – Το πλοίο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων» σήμερα στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, για να μας αποκαλύψει τα μυστικά του ναυαγίου.

Το 1900-1901, μία μεγάλη επιχείρηση ανάκτησης αρχαιοτήτων από τον βυθό ερευνά το ναυάγιο των Αντικυθήρων και η επιχείρηση διάσωσης επικεντρώνεται στην ανάκτηση αντικειμένων της αρχαίας γλυπτικής, χωρίς η μελέτη του ίδιου του πλοίου που τα μετέφερε να αποτελεί προτεραιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τμήματα του ξύλινου σκαριού μεταφέρθηκαν και αποθηκεύτηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε ξηρό περιβάλλον. Θα περάσουν 60 χρόνια έως την επανεύρεση και τη διεξοδική τους μελέτη, όμως στο διάστημα αυτό έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές. Το πλοίο των Αντικυθήρων ήταν ένα βαριάς κατασκευής σκαρί, τον ακριβή τύπο του οποίου αγνοούμε. Είχε κατασκευαστεί με μία αρχαία τεχνική ναυπήγησης, η οποία διαφοροποιείται σημαντικά από τις σημερινές τεχνικές ναυπήγησης ξύλινων σκαριών.

Στο πλαίσιο της διάλεξης, ο αρχαιολόγος Γ. Κουτσουφλάκης θα αναλύσει διεξοδικά την ναυπηγική δομή και τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής του πλοίου και του εξοπλισμού του και θα εντάξει το πλοίο των Αντικυθήρων στη χρονική ακολουθία της ναυπηγικής εξέλιξης, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους. Η διάλεξη θα δοθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου (Τοσίτσα 1) στις 19.00 και εντάσσεται στο πλαίσιο των ομιλιών που διοργανώνει η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης