«Ελλάδα 2012: Ενοικιάζεται – Πωλείται» ονομάζεται το project της Ελληνοαμερικανίδας Τriada Samaras που παρουσίασε το Σάββατο ο οικονομολόγος και σχολιαστής Γιάννης Βαρουφάκης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.

Σε αυτό το project, η Ελληνομερικανίδα καλλιτέχνις εστιάζει στην οικονομική κρίση που μαστίζει κυρίως τον εμπορικό κόσμο της Αθήνας και ως σύμπτωμα αυτής της κρίσης παρουσιάζει και αναλύει την έντονη παρουσία ενοικιαστηρίων και πωλητηρίων στην πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον φωτογραφικό της φακό περιηγήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας, δημιουργώντας έναν χάρτη κλειστών, εγκαταλελειμμένων καταστημάτων. Με φωτογραφική ένταση αποτυπώνει την πλήρη απουσία επιχειρηματικότητας και ζωής, πίσω από κατεβασμένα ρολά, λουκέτα και τα κίτρινα αγγελτήρια που αναζητούν μια νέα χρήση για τον χώρο. Οι Αθηναίοι θα αναγνωρίσουν περιοχές στο Σύνταγμα, την Ομόνοια, τη Σταδίου, την Ερμού, αλλά και το Παγκράτι και τα Ιλίσια. Με αυτόν τον τρόπο, το διεθνές κοινό θα δει την άτακτη υποχώρηση του εμπορίου και των αναπτυξιακών πυρήνων της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καλλιτέχνις ασχολείται κυρίως με έντονα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά θέματα με επίκεντρο τη Νέα Υόρκη, όμως η βαθιά συμπόνια της για όσα περνούν οι Έλληνες την ώθησε να διακρίνει τις ομοιότητες που -κι όμως – υπάρχουν ανάμεσα στα εμφανή προβλήματα της Αθήνας και σε όσα προς το παρόν υποβόσκουν στη Νέα Υόρκη.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης