Ο καλλιτέχνης Ηλίας Πούλος μετά τη συμμετοχή του στην Μασσαλία Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2013 εκθέτει τη φωτογραφική εγκατάσταση “Μνημοσύνη” στη Γκαλερί “Άστρα”, τη Τρίτη, 4 Ιουνίου μετά τις 8μ.μ. Το έργο αυτό είναι σύνθεση θραυσμάτων πορτραίτων ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού, στρατιωτών του Εθνικού Στρατού, τοπίων μαχών και όπλων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου. Η “Μνημοσύνη” είναι το τρίτο μέρος μιας τριλογίας, της οποίας το πρώτο μέρος ήταν η “Ανθρωπογεωγραφία” και το δεύτερο οι “Εξόριστες Μνήμες”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παιδί πολιτικών προσφύγων, γεννημένος στην Τασκένδη, ο Ηλίας Πούλος προσπαθεί από το 2005 να συνθέσει το “πορτραίτο” του δικού του Εμφυλίου Πολέμου. Όπως οι περισσότεροι απόγονοι ανθρώπων που έζησαν οριακές καταστάσεις, για πολλά χρόνια δεν είχε άμεσες οικογενειακές αφηγήσεις, μόνο λέξεις σκόρπιες και φράσεις χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Στην τριλογία “Ανθρωπογεωγραφία” “Εξόριστες Μνήμες” “Μνημοσύνη” ο Ηλίας Πούλος επερωτά τις έννοιες της μνήμης και της ταυτότητας, των δύο αυτών θεμελιωδών αλληλένδετων διαστάσεων της ανθρώπινης ύπαρξης. Τόσο η μία όσο και η άλλη αναδεικνύονται μέσα από το έργο του καλλιτέχνη ως “κατασκευές”, των οποίων η αινιγματική φύση αποκαλύπτεται όσο περισσότερο επιδιώκει κανείς να προσεγγίσει την αδιάψευστη μαρτυρία, την μία και μοναδική ιστορική αλήθεια, την πέραν της αμφισημίας αναπαράσταση.

Οι “υβριδικές” μορφές του Ηλία Πούλου αιφνιδιάζουν το θεατή, προκαλούν μια αίσθηση ανοίκειου, ανιστορικού μέσα στο ιστορικό πλαίσιο που διαγράφεται στον ορίζοντα απ’ όπου αναδύονται, άχρονες μέσα στη δραματική επικαιρότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Βιογραφικό σημείωμα

Ο Ηλίας Πούλος γεννήθηκε στην Τασκένδη από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες. Το 1965 ήρθε στην Ελλάδα, όπου σπούδασε εικαστικά στη Σχολή “ΒΑΚΑΛΟ” και κλασική μουσική στο “Ορφείο” Ωδείο και στη Σχολή Μηλιαρέση. Από το 1986 ζει και εργάζεται στο Παρίσι, όπου σπούδασε πολεμικές τέχνες και κινέζικη ιατρική. Ζωγραφικά του έργα, ηχητικές εγκαταστάσεις και φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις (Παρίσι, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βρυξέλλες, Βουδαπέστη, Χαράρε, Πλόβντιβ κ.α). ‘Έχει επίσης επιμεληθεί ομαδικές εκθέσεις.

Διάρκεια έκθεσης: 4 – 22 Ιουνίου
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 11:00 – 13:00 και 18:00 – 21:00 Σάββατο 11:00 – 14:00

Γκαλερί Άστρα  – Εγκαίνια «Μνημοσύνη»

Τρίτη, 4 Ιουνίου στις 20.00
Καρυατίδων 8, Ακρόπολη 11742 τηλ. 210.9220236
e-mail: astra_g@otenet.gr
http://www. astragalerie.gr


Eπιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Συντονισμός: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης