Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Το Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, στο Θέατρο Ολύμπια, η 1η ημερίδα του εκπαιδευτικού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία», με τη συμμετοχή εκατοντάδων εκπαιδευτικών απ’ όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα παρουσιάζει το κλασικό αριστούργημα του Τζοακίνο Ροσσίνι, «Ο κουρέας της Σεβίλλης», με παραστάσεις διαδραστικού χαρακτήρα σε ολοήμερα δημοτικά σχολεία του Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος, ανά την επικράτεια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία εξήρε την καινοτόμα πρωτοβουλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τη σημασία της τέχνης σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα.

Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τέτοιες δράσεις «διαπλάθουν την προσωπικότητα και ενισχύουν τη συναισθηματική ωριμότητα μέσω της επικοινωνίας, της συμμετοχής, της συνεργασίας και της εξοικείωσης με ρόλους και καθήκοντα, δικαιώματα και υποχρεώσεις, αναπτύσσουν την αυτογνωσία και ταυτόχρονα την ετερογνωσία, εισάγουν και εντάσσουν το άτομο στο ευρύτερο σύνολο, το ανάγουν σε ολοκληρωμένο μέλος της κοινωνίας και ενεργό πολίτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος της ΕΛΣ, κ. Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ως μία προσφορά στην εκπαίδευση αλλά και μια σημαντική επένδυση στη δημιουργία και την ανάπτυξη ενός νέου κοινού για την όπερα. Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, κ. Μύρων Μιχαηλίδης, τόνισε την πολύπλευρη σημασία του έργου, κυρίως σε σχέση με τους άμεσα ωφελούμενους και αποδέκτες του, ανάμεσα στους οποίους είναι 21.000 μαθητές και 350 εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί.

Ακολούθησε η παράσταση του «Κουρέα της Σεβίλλης», με τη συμμετοχή μάλιστα της χορωδία των μαθητών του 11ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, που είχαν λάβει μέρος στο πρόγραμμα τον περασμένο Ιούνιο.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν συνεργάτες και συντελεστές του σχεδιασμού και της υλοποίησης του έργου «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία», οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προκλήσεις ενός τέτοιου προγράμματος αλλά και στη βαθιά ικανοποίηση και έμπνευση που επιφυλάσσει η συναναστροφή με τα παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος καλλιτεχνικής παρουσίασης των εκπαιδευτικών παραστάσεων του προγράμματος, Δρ Νίκος Ξανθούλης, ανέλυσε τους εκπαιδευτικούς στόχους του προγράμματος, ενώ η υπεύθυνη περιοδειών, κυρία Αστερία Σαμουελιάν, τον σχεδιασμό και την οργάνωση του έργου.

Ο σκηνοθέτης Κωστής Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στον ρόλο της τέχνης στην εκπαιδευτική διαδικασία και η σκηνογράφους, ενδυματολόγος Δρ Σοφία Παντουβάκη, στις διαδραστικές δραστηριότητες με άξονα την σκηνογραφία- ενδυματολογία του «Κουρέα της Σεβίλλης».

Στο δεύτερο μέρος η διευθύντρια του 11ου δημοτικού σχολείου Πειραιά, κυρία Αγγελική Μαρτίνου, μίλησε για την υποδοχή του προγράμματος από το σχολείο της, ενώ οι καλλιτεχνικές εκπαιδεύτριες του προγράμματος, Χριστίνα Αυγερίδη, Τατιάνα Θεολόγου, Βενετία Νάση και Κωνσταντίνα Στράνη έδωσαν ομιλία με τίτλο «Εργαστήρι όπερας – δράση και διάδραση στα σχολεία». Τέλος, ο αρχιμουσικός Τάσος Συμεωνίδης μετέφερε τις εμπειρίες του από τη γνωριμία των μαθητών με την ορχήστρα, τους τραγουδιστές και τον μαέστρο.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ του συνόλου των ομιλητών και των συμμετεχόντων, πάνω σε θέματα εκπαίδευσης και περαιτέρω ανάπτυξης και αξιοποίησης του προγράμματος.

Το πρόγραμμα «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία», που ξεκίνησε τον Μάιο του 2012 υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και έως τον Ιούνιο του 2013 που θα ολοκληρωθεί, θα έχει επισκεφθεί 70 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης