Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

«Stolen» (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Απαγωγή
Γνωστό επίσης ως: Stolen (2012)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σκηνοθέτης Σάιμον Γουέστ («The Mechanic») και ο βραβευμένος με Όσκαρ Νίκολας Κέιτζ («Drive Angry») συνεργάζονται και πάλι, χρόνια μετά την ταινία «Con Air», σε μια περιπέτεια δράσης με φόντο τη Νέα Ορλεάνη.

Ο Γουίλ Μοντγκόμερι, ένας επαγγελματίας ληστής, βρίσκεται φυλακισμένος για 8 χρόνια. Όταν αποφυλακίζεται, είναι έτοιμος να αφήσει πίσω του το εγκληματικό παρελθόν του και να χτίσει από την αρχή τη σχέση με την κόρη του, Άλισον. Το FBI και οι πρώην συνεργάτες του, όμως, πιστεύουν πως ο Γουίλ έχει κρύψει κάπου τα λάφυρα της τελευταίας ληστείας. Έτσι, ο παλιός του συνεργός, Βίνσεντ, απάγει την Άλισον και ζητεί το συγκεκριμένο ποσό ως λύτρα. Ο Γουίλ θα πρέπει να εμπιστευτεί το ένστικτό του και την παλιά του συνεργάτιδα, την όμορφη Ράιλι, για να σχεδιάσουν μαζί ακόμη μία ληστεία, προκειμένου να συγκεντρώσουν το ποσό που χρειάζεται και να σώσουν την κόρη του.

Σκηνοθεσία
Σάιμον Γουέστ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρωταγωνιστούν
Νίκολας Κέιτζ
Τζος Λούκας
Μαλίν Άκερμαν.

«End of Watch» (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Περιπολία

Στο καθήκον τους να τηρούν τον όρκο τους για την υπηρεσία του πολίτη, ο αστυνομικός Μπράιαν Τέιλορ (Τζέικ Γκίλενχαλ) και ο αστυνομικός Μάικ Ζαβάλα (Μάικλ Πένια) δέθηκαν με μια ισχυρή φιλία, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα επιστρέφουν σπίτι τους κάθε βράδυ στη λήξη της βάρδιας. Η μόνη εγγύηση για αυτούς τους αστυνομικούς είναι ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις όταν περιπολείς τους δρόμους του Νοτιοκεντρικού Λος Άντζελες.

Ανάμεσα στο μπλε φως, στις σειρήνες του περιπολικού και στις σκηνές υψηλής αδρεναλίνης κυριαρχούν τα έντιμα και συχνά κωμικά σχόλια μεταξύ των συναδέλφων που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε ένα περιπολικό περιμένοντας την επόμενη κλήση. Οι αστυνομικοί έχουν αναπτύξει μια σχέση που τους επιτρέπει να λειτουργούν ως μονάδα αντιμέτωποι στον κίνδυνο, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να κληθούν να θυσιαστούν.

Η έντονη δράση ξεδιπλώνεται εξ ολοκλήρου μέσα από το βίντεο φορητών βιντεοκαμερών από το πρίσμα των αξιωματικών της αστυνομίας, των μελών συμμοριών, των καμερών ασφαλείας, των ψηφιακών καμερών και των πολιτών που βρίσκονται στη γραμμή του πυρός. Αυτή η οπτική των 360 μοιρών δημιουργεί ένα καθηλωτικό και άμεσο πορτρέτο των πιο σκοτεινών και βίαιων δρόμων και των γενναίων ανδρών και γυναικών που τους περιπολούν.

Ο σεναριογράφος/σκηνοθέτης/παραγωγός Ντέιβιντ Άγιερ (TRAINING DAY) απεικονίζει «σωστά» την ιστορία των αστυνομικών του Λος Άντζελες και ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο της τήρησης του νόμου που σπάνια βλέπουμε, με όλη του την αλήθεια, τη βρομιά και τον οίκτο του. Με παραγωγούς τους Τζον Λέσερ Νάιγκελ Σίνκλερ και Ματ Τζάκσον καθώς και ένα επιτελείο, στο οποίο πρωτοστατούν οι Τζέικ Γκίλενχαλ και ο Μάικλ Πένια, μαζί με τους Άννα Κέντρικ, Αμέρικα Φερέρα, Κόντι Χορν, Νάταλι Μαρτίνεζ και Φρανκ Γκρίλο, η ταινία «ΠΕΡΙΠΟΛΙΑ» είναι μια δυνατή ιστορία για την οικογένεια, τη φιλία, την αγάπη, την τιμή και το θάρρος.

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Άγιερ (Training Day)
Σενάριο: Ντέιβιντ Άγιερ
Πρωταγωνιστούν: Τζέικ Γκίλενχαλ, Μάικλ Πένια, Άννα Κέντρικ, Νάταλι Μαρτίνεζ

«Ένα Πλοίο για την Παλαιστίνη» (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: A Ship to Palestine

O διακεκριμένος στο εξωτερικό σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος
σκηνοθετεί το «Ένα Πλοίο για την Παλαιστίνη», τη νέα πολιτική του ταινία. Τρεις αληθινές ιστορίες αποτέλεσαν το πρωταρχικό υλικό για τη δημιουργία της ταινίας, ενώ η αναμονή ενός πλοίου συνιστά το κέντρο του μύθου γύρω από τον οποίο ξετυλίγονται οι προσωπικές ιστορίες των ηρώων της ταινίας που στοχεύουν στην ανάδειξη ενός μόνου και κυρίαρχου στόχου: την αλληλεγγύη των δημοκρατικών λαών στους Παλαιστινίους.

Η ταινία «Ένα Πλοίο για την Παλαιστίνη» εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα και διαδραματίζεται σ’ ένα μικρό ελληνικό λιμάνι στον Νότο της Πελοποννήσου, όπου έχει αναπτυχθεί μια μικρή εμπορική πόλη με εύκολη επικοινωνία για εμπορικές συναλλαγές με Μαρόκο – Τυνησία – Αλγέρι. Στη δραστήρια πόλη έχει δημιουργηθεί επίσης μια πολύγλωσση στοά μασόνων, ενώ σ’ ένα παλιό αρχοντικό έχει στεγαστεί το κέντρο κοριτσιών από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης – ένας ολόκληρος κόσμος από γυναίκες, που η υπόσχεση για καλύτερη ζωή τις έφερνε στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, μια ομάδα Παλαιστίνιων κομάντο επιδιώκει την κατάληψη ενός πλοίου που μεταφέρει πολεμικό υλικό από την Πελοπόννησο στο λιμάνι της Χάιφα.

ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ / ΠΑΡΑΓΩΓH: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ /
ΣΕΝΑΡΙΟ: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ / ΠΑΙΖΟΥΝ: θΕΟΔΟΣΗΣ ΖΑΝΝΗΣ, ΕΥΑ ΨΥΛΛΑΚΗ,
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΨΙΔΑΣ, ΙΕΡΩΥΜΜΟΣ ΚΑΛΕΤΣΑΝΟΣ, ΔΕΠΟΙΝΑ ΜΟΙΡΟΥ, ΕΡΡΙΚΟΣ ΛΙΤΣΗΣ, ΑΓΑΠΗ ΜΑΝΟΥΡΑ, ΕΛΕΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

«Hyde Park on Hudson» (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Σαββατοκύριακο στο Hyde Park

Ο σκηνοθέτης του «Notting Hill» Ρότζερ Μίτσελ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ένα θεατρικό έργο του Ρίτσαρντ Νέλσον, βασισμένο σ’ ένα επεισόδιο της ζωής του Αμερικανού προέδρου Φράνκλιν Ρούζβελτ, με τον Μπιλ Μάρεϊ στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το 1939, ο Ρούζβελτ και η σύζυγός του, Έλενορ (Ολίβια Γουίλιαμς), φιλοξενούν τον βασιλιά και τη βασίλισσα της Αγγλίας στο σπίτι τους στην πόλη Χάιντ Παρκ, κοντά στον ποταμό Χάτσον της Νέας Υόρκης. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας Βρετανός μονάρχης επισκέπτεται την Αμερική: η Αγγλία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης με τη Γερμανία και οι βασιλείς της αναζητούν απεγνωσμένα την υποστήριξη του Ρούζβελτ. Οι διεθνείς σχέσεις όμως περνούν μέσα από την πολυπλοκότητα των οικογενειακών σχέσεων του προέδρου, καθώς η μητέρα, η σύζυγος και οι ερωμένες του συνωμοτούν, με αποτέλεσμα το Σαββατοκύριακο να μείνει αξέχαστο στο βασιλικό ζεύγος. Μέσα από τα μάτια της Ντέιζι (Λόρα Λίνεϊ), της γειτόνισσας και ερωμένης του Ρούζβελτ, θα παρακολουθήσουμε την ιδιαίτερη σχέση που θα αναπτυχθεί ανάμεσα σε δύο μεγάλα έθνη και θα κατανοήσουμε τα μυστήρια του έρωτα και της φιλίας.

Σκηνοθεσία
Ρότζερ Μίτσελ

Πρωταγωνιστούν
Μπίλ Μάρεϊ
Λόρα Λίνεϊ
Σάμιουελ Γουέστ
Ολίβια Κόλμαν

«Lore» (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Τα Παιδιά του Πολέμου

Άνοιξη του 1945 κι ο γερμανικός στρατός καταρρέει. Η 14χρονη Λόρε καλωσορίζει τον πατέρα της, αξιωματικό των SS, στο σπίτι τους στη Βαυαρία. Η χαρά, όμως, θα διακοπεί άμεσα, καθώς οι γονείς βάλλονται να εξαφανίσουν κάθε ίχνος συμμετοχής στους ναζί. Φωτογραφίες, ντοκουμέντα και ιατρικά ανακοινωθέντα καίγονται. Η μητέρα μαζεύει τα κοσμήματα, ο πατέρας πυροβολεί τον σκύλο και η οικογένεια τρέχει για να αποφύγει τους συμμάχους. Όταν, όμως, οι γονείς συλλαμβάνονται, η μικρή Λόρε μένει μόνη με τα αδέλφια και την αδελφή της, που είναι ακόμα βρέφος. Μόνη της επιλογή, να τους οδηγήσει σε μια απόσταση 900 χιλιομέτρων έως το σπίτι της γιαγιάς.

Σκηνοθεσία:
Cate Shortland

Σενάριο:
Cate Shortland, Robin Mukherjee, Rachel Seiffert (βιβλίο)

Πρωταγωνιστούν:
Saskia Rosendahl (Lore), Nele Trebs (Liesel), André Frid (Günther), Ursina Lardi (Mutti)

«Las Aventuras de Tadeo Jones» (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Tad: Ο Χαμένος Εξερευνητής
Γνωστό επίσης ως: Tad, the Lost Explorer

Ισπανοί και Γάλλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους, το 2012, στο ισπανικό animation “Tad ο Χαμένος Εξερευνητής “. Η ταινία ήταν δεύτερη σε εισπράξεις, στο ισπανικό box office, την περσινή χρονιά, μπροστά απ’ όλα τα μεγάλα αμερικάνικα blockbusters.

Η ταινία αφηγείται τις περιπέτειες ενός κοινού θνητού που ονειρεύεται να γίνει σπουδαίος ήρωας… και θα δει την ευχή του, να γίνεται πραγματικότητα.

Η σκηνοθεσία είναι του Ενρίκε Γκάτο, στην πρώτη του ταινία, μεγάλου μήκους. Ο σκηνοθέτης έχει κερδίσει βραβείο για το καρτούν μικρού μήκους, “Tadeo Jones and the Basement of Doom”, στα ισπανικά κινηματογραφικά βραβεία, το 2008.

Η ταινία θα προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα ελληνικά, σε 2D και 3D!

Σκηνοθέτης: ΕΝΡΙΚΕ ΓΚΑΤΟ
Τις φωνές τους δανείζουν: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΦΙΛΙΑΔΗ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΡΕΒΑΪΚΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΡΛΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ, ΖΩΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΖΩΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

«Ακάλυπτος» (2013)

Η ταινία διηγείται στιγμές από την πολυτάραχη ζωή του Αντρέα, περισσότερο γνωστού ως «Ακάλυπτος», που δεν θέλει τόσο να σώσει την Ελλάδα, όσο να την «αξιοποιήσει».

Ο Αντρέας είναι μεγαλομεσίτης. Αγαπάει την γυναίκα του, θαυμάζει το «ωραίο φύλο», πιστεύει ότι οι γυναίκες κερδίζονται με το χρήμα, ότι η φοροδιαφυγή είναι προσφορά στην οικονομική ανάπτυξη και θα έδινε και τη ζωή του για το φίλο του.

Αντιμετωπίζει την κρίση σαν να μην ήλθε ποτέ. Προσφέρει «φιλέτα», όπως ο περιβάλλον χώρος της Ακρόπολης σε Γερμανούς και Άραβες επενδυτές. Δεν μπορεί στιγμή χωρίς τον κολλητό του, τον Μάκη, γνωστό και ως Τίγρη, τον οποίο έχει «ανταμείψει» και με τη θέση του Προέδρου στην εταιρεία του, για να υπογράφει τις συμφωνίες, κάτι που φυσικά τον οδηγεί στη φυλακή την πιο κρίσιμη στιγμή, όταν ο Ακάλυπτος ετοιμάζει το μεγάλο κόλπο, με το οποίο θα «πιάσει την καλή» μια για πάντα…

Η Καραγιάννης – Καρατζόπουλος επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με την κωμωδία της χρονιάς!

Με το σκηνοθέτη της «Νήσος 1», τους παραγωγούς μεγάλων επιτυχιών όπως «Βαλκανιζατέρ», «Πολίτικη Κουζίνα», «Λούφα και Παραλλαγή» και «Ηλίας του 16ου», τον Πέτρο Φιλιππίδη και ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών, παρουσιάζει την ξεκαρδιστική κωμωδία «Ακάλυπτος», σε σενάριο Λευτέρη Καπώνη, Κωνσταντίνας Γιαχαλή και Παναγιώτη Μαντζιαφού, βασισμένο στο βιβλίο του Λευτέρη Καπώνη «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή».

Tη μουσική της ταινίας υπογράφουν οι Goin’ Through.

«L`Attentat» (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Επίθεση
Γνωστό επίσης ως: The Attack

O Ισραηλινό – Παλαιστίνιος χειρουργός Amin Jaafari, είχε μία λαμπρή καριέρα, μία πολύ αγαπημένη σύζυγο και πολλούς καλούς φίλους που του κάνουν τη ζωή πολύ όμορφη μέχρι τη στιγμή που συγκλονισμένος μαθαίνει ότι η σύζυγός του σκοτώνεται σε βομβιστική επίθεση «καμικάζι». Δέκα εννέα ακόμη νεκροί, και η αστυνομία τον ενημερώνει, ότι υπεύθυνη της επίθεσης ήταν η ίδια του η γυναίκα! Ο Αmin δεν μπορεί να πιστέψει την απίστευτη κατηγορία των αστυνομικών και ξεκινά ένα δαιδαλώδες κυνήγι αναζήτησης της αλήθειας. Οι αποκαλύψεις θα ακολουθήσουν η μία μετά την άλλη, και η μοίρα θα του παίξει ένα απρόβλεπτο παιχνίδι που δύσκολα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει.

Μία συναρπαστική προσαρμογή του διεθνούς ομώνυμου μπεστ – σέλερ του Yasmina Khadra, που έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες ανάμεσα στις οποίες και τα ελληνικά. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη (με τον μεταφρασμένο τίτλο «Τρομοκρατικό Χτύπημα»).

Σκηνοθεσία: Ziad Doueiri
Σενάριο: Joëlle Touma, Ziad Doueiri (μυθιστόρημα του Yasmina Khadra)
Πρωταγωνιστούν: Ali Suliman, Reymonde Amsellem, Evgenia Dodina, Karim Saleh

Βραβεία: Ειδική Μνεία από την Επιτροπή και Βραβείο TVE Otra Mirada. Ειδική Μνεία, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν για τον Ziad Doueiri. Επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης