Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Κάμερα – Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr βρέθηκε στα εγκαίνια της τριλογίας «Νέοι ορίζοντες στη ζωγραφική» στο Μουσείο Φρυσίρα, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017.

Το πρώτο μέρος της τριλογίας άνοιξε με την έκθεση «Οι ταυτότητες των άλλων» που παρουσιάζει τη νέα γενιά ζωγράφων της Ευρώπης.

Μέσα από την τριλογία «Νέοι Ορίζοντες», το Μουσείο Φρυσίρα στοχεύει να προτείνει ξεχωριστούς καλλιτέχνες από τις συλλογές του και να αναδείξει σύγχρονες μορφοπλαστικές τάσεις από όλο τον κόσμο, επιδιώκοντας με τις προτάσεις του να μιλήσει για τα ορατά και αδιόρατα νήματα με την ιστορία της ζωγραφικής, τις υπόγειες δυναμικές της και τα πεδία έκφρασής της στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρώτη από τις τρεις ενότητες, με θέμα «Οι ταυτότητες των άλλων», ο κάθε καλλιτέχνης προσεγγίζει με τον δικό του τρόπο την έννοια της ταυτότητας, εκφράζοντας τόσο ατομικές, όσο και συλλογικές ανησυχίες. Χωρίς να χάνεται η μοναδικότητα του καθενός, φαίνεται πώς η ταυτότητα, εκτός από περιορισμός, μπορεί μέσω της τέχνης, να λειτουργήσει και απελευθερωτικά.

Ο συλλέκτης, ζωγράφος και ιδιοκτήτης του μουσείου Βλάσης Φρυσίρας μίλησε στο zougla.gr για την έκθεση και τις ιδιαιτερότητες της.

«Πιστεύω να με δικαιώσει… Έχω αγωνία γιατί είναι ένα ρίσκο και γενικά όλο αυτό το πράγμα που κάνω με τις επιλογές είναι ένα ρίσκο στη ζωγραφική… Δεν παίρνω καθιερωμένους ανθρώπους δεν στέκομαι σε καθιερωμένα ονόματα. Αναζητώ το ταλέντο, παίζω με τον χρόνο… Αντιπαλεύω με το εφήμερο και αυτό έχει μεγάλη σημασία και αξία».

Οι νέοι ορίζοντες της ζωγραφικής είναι μια τριλογία η οποία θα καταδείξει τι έχει συμβεί στον χώρο της ζωγραφικής τα τελευταία 70 χρόνια από τη ματιά τη δική μου και του μουσείου, παραθέτοντας στα τρία μέρη έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο καθώς και τη δουλειά νεότερων καλλιτεχνών που έχουμε εμπιστευτεί και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν το μέλλον της ζωγραφικής στη διαδρομή του χρόνου.

Ο τρόπος που επιλέγουμε και εκθέτουμε τους καλλιτέχνες με τον τίτλο «νέοι ορίζοντες» σημαίνει ότι η δουλειά των καλλιτεχνών αυτών έχει καταγράψει με διαφορετικό τρόπο από ό,τι συνέβαινε μέχρι εχτές τη ζωγραφική πορεία και έτσι διαφοροποιούνται και αποτελούν παρόν και μέλλον στην εξελιξη της ζωγραφικής τεχνης» ανέφερε ο διακεκριμένος συλλέκτης.

Ο Βλάσης Φρυσίρας ερωτώμενος για την ανταπόκριση του κόσμου τόνισε:

«Στη Ελλαδα η κρίση έχει ταρακουνήσει τον κόσμο και δεν έχει καλή ψυχολογία να βγει έξω …Γενικότερα η κρίση έχει παίξει έναν αρνητικό ρόλο στα πράγματα».

Δείτε το βίντεο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης