Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου θα διεξαχθεί εφέτος από τις 14 μέχρι και τις 19 Ιουλίου, σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού, με ένα πρόγραμμα αποκλειστικά διαδοχικών προβολών, όπου το κοινό θα περιηγείται από ταινία σε ταινία, από εμπειρία σε εμπειρία.

Το πρόγραμμα ταινιών και περφόρμανς θα επιμεληθούν διαφορετικοί καλλιτέχνες, συγκεντρώνοντας ταινίες που προέκυψαν από διαφορετικά μοντέλα παραγωγής, από το χθες και το σήμερα, από την Ελλάδα και τον κόσμο – όλα σε ένα σκηνικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβολές – Δρώμενα «Cracking Up»

Φτάνοντας αισίως στην πέμπτη του διοργάνωση, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου φιλοδοξεί να αποτυπώσει στο εφετινό του πρόγραμμα τις διαφορετικές αποχρώσεις της αμερικανικής φράσης «Cracking Up» –  μια φράση που παραπέμπει τόσο στο διαταραγμένο όσο και στο ξεκαρδιστικό, αλλά και σε κάθε τι που γκρεμίζει τη σταθερή αντίληψή μας για την «κανονικότητα». Το θέμα αυτό γίνεται η αφετηρία για να εξερευνήσουμε μαζί την παράφορη, ξέφρενη και ζωογόνο δύναμη του να βλέπεις και να κάνεις σινεμά. Το πρόγραμμα ταινιών, περφόρμανς και εργαστηρίων, καθώς και οι μοναδικές τοποθεσίες, μας καλούν να ξανασκεφτούμε τα όρια του κινηματογράφου, μέσα από μια ασυνήθιστη εμπειρία που απευθύνεται σε όλες μας τις αισθήσεις ταυτόχρονα.

Για άλλη μια χρονιά, το SIFF συνδέεται με τη Σύρο αξιοποιώντας για τις προβολές του μια σειρά από πολλούς διαφορετικούς χώρους του νησιού, μέσα και έξω από την Ερμούπολη. Οι χώροι προβολών εφέτος θα είναι, μεταξύ άλλων: το ναυπηγείο του Ταρσανά, η παραλία Κόμητο, το παλιό βυρσοδεψείο, ο θερινός κινηματογράφος «Παλλάς», η αυλή της εκκλησίας του Αγίου Αθανάσιου, το ντράιβ ιν στη Ποσειδωνία, το λατομείο της Σύρου, και άλλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δούμε αναλυτικότερα το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, γνωρίζουμε όμως από τώρα πως η τελευταία μέρα της εφετινής διοργάνωσης μας επιφυλάσσει μια ιδιαίτερη έκπληξη.

Στην ιδιαίτερη τοποθεσία του λατομείου της Σύρου, θα πραγματοποιηθεί μια μοναδική περφόρμανς εμπνευσμένη από την ινδονησιακή παράδοση του γκαμελάν.

Το γκαμελάν (gamelan) είναι ένα παραδοσιακό μουσικό σύνολο από την Ινδονησία, το οποίο αποτελείται από μια ποικιλία οργάνων (ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα, τύμπανα, κύμβαλα, μπαμπού φλάουτα), συνδυάζει τη μουσική με το θέατρο σκιών, το κουκλοθέατρο και το φολκλόρ, ενώ συχνά συμμετέχουν και τραγουδιστές. Το γκαμελάν είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού των Ινδονησίων και μάλιστα προηγείται της ινδουιστικής-βουδιστικής κουλτούρας της χώρας, καθώς αντιπροσωπεύει μια μητρική μορφή τέχνης.

Βαθιά µέσα στο βραχώδες υπογάστριο του παλιού λατοµείου της Σύρου, η περφόρμανς Gamelan Oneirum θα αψηφήσει την παραδοσιακή κινηµατογραφική εµπειρία για να φέρει στο προσκήνιο µια ορχήστρα κινούµενων εικόνων, ήχων, χορού και σκιάς – στοιχείων που διασκορπίζονται στον χώρο, περνούν φευγαλέα από τα βραχώδη τείχη και ξεγλιστρούν στον νυχτερινό ουρανό. Ως κορύφωση της εφετινής διοργάνωσης και των περιπλανώµενων προβολών σε εξωτερικούς χώρους, το Gamelan Oneirum προτείνει τελικά τον ορισµό του κινηµατογράφου µε τον τρόπο του SIFF: έναν χώρο όπου η εικόνα ξεχειλίζει από την οθόνη και πέφτει στον γύρω χώρο, ενώ ο χρόνος κατακερµατίζεται.

Την περφόρμανς θα επιμεληθεί ο Κύπριος συνθέτης Άντης Σκορδής. Ο Σκορδής σπούδασε Σύνθεση και Σύνθεση Μουσικής για τον Κινηματογράφο στο Berklee College of Music και αργότερα Σύνθεση στο Conservatorium Van Amsterdam, ενώ έχει σπουδάσει και Καρνατική Μουσική και Μπαλινέζικο Γκαμελάν στο ISI Denpasar στο Μπαλί. Ως συνθέτης εμπνέεται από την πρωταρχική ανθρώπινη φύση, η οποία και αντικατοπτρίζεται μέσα από μια σύγχρονη μεθοδολογία στις συνθέσεις του. Τα πρόσφατα έργα του αντλούν έμπνευση από μυστικιστικά τελετουργικά απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από τις προσωπικές του εμπειρίες. Ο Σκορδής θεωρεί πως η μουσική είναι ένα «γλυπτό του χρόνου», που υιοθετεί την μορφή και νόημά της ανάλογα με το εκάστοτε πλαίσιο στο οποίο εκτελείται – αλλάζει συνεχώς και εξελίσσεται πάντα σε κάτι άγνωστο.

Μαζί του θα συμμετέχουν η ορχήστρα Γκαμελάν της Σύρου και οι καλλιτέχνες Mike Cooper και Xavier Querel.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το syrosfilmfestival.org καθώς και τη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης