Συνέντευξη στην Αναΐς Θεριανή Βάθη

Ο Νίκος Γραμμάτος, τραγουδοποιός και frontman του συγκροτήματος «Cameres», μιλάει στην Αναΐς Θεριανή Βάθη για τον νέο τους δίσκο, την κατάσταση στη μουσική και τα σχέδια για το μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νίκο σε καλωσορίζω στη Zougla. Πρόσφατα κυκλοφορήσατε τη νέα σας δισκογραφική δουλειά και 3η κατά σειρά. Μίλησέ μας για αυτό.

Καταρχάς να σε ευχαριστήσω θερμά τόσο εσένα, όσο και το Zougla.gr για το βήμα που μου δίνετε.
Ο νέος μας δίσκος έχει τίτλο «Η αγάπη έχασε τη λάμψη», κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, σε μια δύσκολη εποχή για την τέχνη και τον πολιτισμό στην χώρα μας. Περιέχει 10 κομμάτια, ουσιαστικά 9 καινούρια τραγούδια, εκ των οποίων και ένα intro – εισαγωγικό. Σε σχέση με τις δύο προηγούμενες δουλειές στις οποίες συμμετείχαν πολλοί μουσικοί, αυτός ο δίσκος έγινε περισσότερο μοναχικά, αφού ξεκίνησα να γράφω μόνος μου κάποια τραγούδια, πάντα με τη βοήθεια του ηχολήπτη και παραγωγού Τάσου Καραπαπάζογλου από το στούντιο Nemesis στην Καβάλα. Στην πορεία βρέθηκα μουσικά με τον Στέφανο Τόνια, όπου γράψαμε μαζί 3 τραγούδια και με τον Γιάννη Βογιατζή, συνοδοιπόρο στους δύο προηγούμενους δίσκους, που γράψαμε 1 τραγούδι. Το ερωτικό στοιχείο είναι έντονο στον δίσκο αυτό, χωρίς βέβαια να λείπουν οι αναφορές σε ανησυχίες που όλοι έχουμε ως άνθρωποι στον πλανήτη γη, εν έτη 2018.



Είπες ότι είναι μια δύσκολη εποχή για τέχνη. Νομίζω πως γενικά η εποχή είναι δύσκολη για πολλά πράγματα. Τι είναι αυτό που προβληματίζει έναν μουσικό σήμερα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νομίζω πάνω κάτω τα ίδια πράγματα που βασανίζουν έναν καλλιτέχνη σε κάθε χρονική εποχή και στιγμή της καριέρας του. Το θέμα της επιβίωσης μέσα σε όλο αυτό, το να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι για να μπορεί κάποιος να ηχογραφεί και να δημιουργεί, αφού το να νιώθει κάποιος δημιουργικός, είναι το όχημα που θα τον βοηθήσει να πάει παραπέρα και να προχωρήσει. Δεν είναι μόνο στη μουσική δύσκολες οι καταστάσεις. Οι ηθοποιοί επίσης βιώνουν μια τέτοια κατάσταση, οι συγγραφείς, οι καλλιτέχνες γενικότερα. Ένα βασικό πρόβλημα είναι επίσης το να καταφέρεις να παρουσιάσεις τη δουλειά σου, πέρα από τα σύνορα της τοπικής κοινωνίας. Το ίντερνετ σίγουρα βοηθάει σε αυτό, αλλά δεν είναι αρκετό.


Ο Νίκος Γραμμάτος, τραγουδιστής – τραγουδοποιός των CAMERES.

Είναι δύσκολο να βιοποριστεί ένας καλλιτέχνης σήμερα από την τέχνη του δηλαδή;

Δύσκολο έως ακατόρθωτο θα έλεγα. Πρέπει να τρέξεις για πολλά πράγματα πέρα από το να γράψεις απλά κάποια τραγούδια και να τα ανεβάσεις στο διαδίκτυο. Όλα αυτά χρειάζονται ώρες και τεχνογνωσία. Χρήματα επίσης. Παλιά οι δισκογραφικές επένδυαν ένα κεφάλαιο στους καλλιτέχνες (όχι όλες) για να δημιουργήσουν. Σήμερα το τοπίο είναι κατεστραμμένο εντελώς, με κερασάκι στην τούρτα η καταστροφή της ληστρικής ΑΕΠΙ, που υποτίθεται πως προστάτευε επί δεκαετίες τον καλλιτέχνη και τον ενίσχυε οικονομικά. Αποδείχθηκε ότι και αυτοί έβαζαν το χέρι στο μέλι, σε λεφτά που έπρεπε να πηγαίνουν σε μουσικούς, στιχουργούς και συνθέτες, με σκοπό να συνεχίσουν να επιβιώνουν και να δημιουργούν. Ελπίζω ότι τα πράγματα θα στρώσουν, θέλω να είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Δεν γίνεται αλλιώς.



Δηλώνετε αποκλειστικά ροκ; Ποια η κατάσταση στην ελληνική ροκ σκηνή σήμερα;

Οι ταμπέλες στη μουσική είναι κυρίως για να καθοδηγήσουν τον ακροατή στο περιεχόμενο που θα ακούσει, όταν επιλέξει να αγοράσει ένα φυσικό προϊόν. Το να κρατάς και να παίζεις με μια κιθάρα, δεν σε κάνει αυτομάτως ροκ. Είναι ένα μουσικό όργανο όπως όλα τα άλλα, που επίσης αγαπάμε να χρησιμοποιούμε στη μουσική μας. Όπως το πιάνο, το σαξόφωνο, το φλάουτο κτλ. Η αισθητική του αποτελέσματος είναι αυτή που προσδιορίζει την κάθε ορολογία και το είδος της μουσικής. Έχουμε γράψει τραγούδια που από το άκουσμα μπορείς να τα τοποθετήσεις τόσο στη ροκ, όσο και στην ποπ, το έντεχνο, το μέταλ κτλ. Η φιλοσοφία μας πάντα ήταν ότι έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες μουσικά και κοιτάζουμε τις ανάγκες του κάθε τραγουδιού. Όταν γράφουμε κάτι πάνω σε μια κιθάρα, το φανταζόμαστε τελειοποιημένο, με τα κατάλληλα όργανα και την κατάλληλη ενορχήστρωση. Από εκεί και πέρα, φτάνει αρχικά να αρέσει σε εμάς τους ίδιους. Ο ακροατής θα επιλέξει και θα κρίνει τη μουσική μας. Τώρα αν την κατατάσσει μουσικά κάπου ή όχι, εμάς δεν μας ενδιαφέρει και πολύ αυτό. Η ουσία είναι να ακουστεί η μουσική μας και να ταξιδέψει τον κόσμο.

Όσο για την κατάσταση στην ελληνική ροκ, θα έλεγα ότι όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ροκ αντέχει στον χρόνο, παγκοσμίως δείχνει ότι δεν είναι το κυρίαρχο είδος μουσικής και αυτό που επιλέγει να ακούσει ο κόσμος. Σίγουρα έχει πολλούς φαν και θα συνεχίσει να έχει, όμως στην χώρα μας δείχνει ότι τα τελευταία 10 χρόνια δεν ζει και τις καλύτερες στιγμές του.


Ο Στέφανος Τόνιας (αριστερά) και ο Νίκος Γραμμάτος, στο στούντιο. Από τις ηχογραφήσεις του δίσκου.

Ποια είναι τα σχέδια του συγκροτήματος από εδώ και πέρα;

Έχουμε καταφέρει να επιβιώσουμε εδώ και 10 χρόνια και να βρισκόμαστε εδώ και 5 ενεργοί δισκογραφικά. Αυτό κυρίως ήταν το όραμα που είχα για την μπάντα. Το να γράφουμε τραγούδια και να βάλουμε το δικό μας μουσικό λιθαράκι. Αυτό το καταφέραμε και με το παραπάνω. Γράψαμε πολλά τραγούδια και συνεργαστήκαμε με πολλούς αξιόλογους μουσικούς στους δίσκους μας. Από εδώ και πέρα θέλουμε να επικοινωνήσουμε ζωντανά με τον κόσμο, να παίξουμε δηλαδή αυτά τα τραγούδια live, να γνωρίσουμε φίλους, να ταξιδέψουμε με όχημα την μουσική μας. Εδώ και μήνες κάνουμε πρόβες για να καταφέρουμε να βγούμε έξω και να κάνουμε αυτά τα μουσικά ταξίδια. Δουλεύουμε τα τραγούδια σε μια διαφορετική αισθητική από αυτή που ακούτε στον δίσκο και πειραματιζόμαστε. Πιστεύω πως σε λίγο καιρό θα έχουμε έτοιμο ένα όμορφο πρόγραμμα που θα αξίζει να το ακούσει ο κόσμος ζωντανά. Παράλληλα υπάρχουν κάποιες σκέψεις για κάποιες ηχογραφήσεις που είχαμε αφήσει στην μέση. Υπάρχει γενικά υλικό που έμεινε στο συρτάρι, αλλά επειδή ξέρω ότι αν μπούμε πάλι στο στούντιο, θα γράψουμε άλλον έναν δίσκο, θα μας πάει πάλι πίσω στο θέμα των συναυλιών, οπότε είναι κάτι που το αφήνουμε στην άκρη για την ώρα.

Ο δίσκος «Η αγάπη έχασε την λάμψη» κυκλοφορεί σε ένα συλλεκτικό box set (3 cd) με τη δισκογραφία των CAMERES. Μπορείτε να τον προμηθευτείτε από τους ίδιους με αντικαταβολή στέλνοντας email στο cameresband@gmail.com

Ακούστε το τραγούδι:

Ακούστε το τραγούδι:

Βρείτε τους εδώ:

http://cameres.band/
https://www.youtube.com/user/Cameresband
https://www.facebook.com/cameres

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης