Μια νεαρή αρθρογράφος από τη Νέα Υόρκη έκανε την προσωπική της έρευνα σχετικά με τη νέα τάση της πλαστικής χειρουργικής που ακούει στο όνομα κολπική αναζωογόνηση. Η ίδια, αν και μόλις 30 ετών, ανύπαντρη και χωρίς παιδιά, επισκέφτηκε ειδικούς εκφράζοντας το ενδιαφέρον την για την εν λόγω επέμβαση, με απώτερο σκοπό βέβαια, την αναζήτηση πληροφοριών για τη συγγραφή του άρθρου.

Στην προσπάθεια της αυτή λοιπόν, έμαθε πως οι ιατροί μπορούν να αφαιρέσουν χειρουργικά τον περισσευούμενο ιστό των κολπικών τοιχωμάτων για να διορθώσουν τη χαλάρωση, να μειώσουν το μέγεθος των εξωτερικών αλλά και των εσωτερικών χειλιών του αιδοίου ή και να ανοίξουν την πόσθη της κλειτορίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο άρθρο της μάλιστα αναφέρει τον χαρακτηριστικό ενθουσιασμό της βοηθού του ιατρού αναφορικά με την επέμβαση, η οποία της είπε ότι μετά από αυτή, ο σύντροφος της δε θα μπορεί παρά να της κάνει πρόταση γάμου. Σχολιάζοντας την προσέγγιση στο σύνολο της, αναφέρει πως εάν μια γυναίκα ανασφαλής λάβει τη σχετική συμβουλευτική ενημέρωση, είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί περισσότερο ευάλωτη και ανασφαλής, εξαιτίας της μεγάλης σημασίας που δίνεται στην εμφάνιση των έξω γεννητικών οργάνων.

Το διορθωτικό γυναικολογικό χειρουργείο αποτελεί εδώ και χρόνια μια διαθέσιμη εναλλακτική για τα γυναίκες που εμφανίζουν ακράτεια ούρων ή χαλάρωση των τοιχωμάτων του κόλπου μετά τον τοκετό. Οι ειδικοί όμως αναφέρουν ότι χιλιάδες γυναίκες, ιδιαίτερα οι μικρότερες σε ηλικία, προχωρούν σε επεμβάσεις, όπως είναι η κολποπλαστική και η χειλεοπλαστική, οι οποίες δεν καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες και κοστίζουν 3.000-10.000 δολάρια, προκειμένου να βελτιώσουν την εξωτερική εμφάνιση των έξω γεννητικών τους οργάνων ή να προσεγγίσουν κάποιο σεξουαλικό ιδανικό. Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 5.200 γυναίκες υποβάλλονται σε τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανησυχούν μάλιστα γιατί πρόκειται πλέον για μια τάση που έρχεται να επηρεάσει κυρίως τις νεαρές ηλικίες. Σε πολλές περιπτώσεις είναι οι μητέρες των εφήβων που συναινούν στη διαδικασία χωρίς να ξέρουν και οι ίδιες τι είναι φυσιολογικό και τι όχι. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη διακύμανση στη φυσιολογική εικόνα των έξω γεννητικών οργάνων. Για παράδειγμα, τα χείλη του αιδοίου μπορεί να είναι από 5 χιλιοστά μέχρι και 5 εκατοστά.

Τόσο η διαδικτυακή πορνογραφία όσο και η αποτρίχωση του εφηβαίου, δημιουργούν στις γυναίκες μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τα σώματά τους ή με αυτά που οι άνδρες επιθυμούν και φτάνουν πολλές φορές στο σημείο να τοποθετούν τις διαδικασίες της κολπικής αναζωογόνησης στο ίδιο επίπεδο με αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί σύγχρονη γυναικεία περιτομή.

Το 2007, το αμερικανικό κολλέγιο μαιευτήρων και γυναικολόγων, προειδοποίησε σχετικά με τις αμφιβολίες που υπάρχουν για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των κολποπλαστικών και οι χειλεοπλαστικών που διεξάγονται χωρίς ιατρική ένδειξη. Στους μεγαλύτερους κινδύνους περιλαμβάνονται η μόλυνση, η διαταραχή της αισθητικότητας, η δυσπαρεύνια, καθώς και η δημιουργία ουλών και συμφύσεων. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, οι γυναίκες να ενημερώνονται τόσο για την έλλειψη των στοιχείων που υπάρχει αναφορικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εν λόγω επεμβάσεων όσο και για τις πιθανές επιπλοκές.

Σε πολλές περιπτώσεις, για παράδειγμα, χρειάζεται διορθωτικό χειρουργείο, γιατί μια κολποπλστικη μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα ο κόλπος να είναι τόσο σφιχτός που καθιστά επώδυνη την επαφή. Κάποιες άλλες φορές η χειλεοπλαστική μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή νεύρων στην κλειτορίδα.

Αν επισκεφτεί κανείς τα σχετικά forums στο διαδίκτυο μπορεί να πάρει μια εικόνα του αριθμού των επεμβάσεων που δεν έχουν καλά αποτελέσματα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι γυναίκες εξαπατώνται από μια υπέρ-σεξουαλικοποιημένη κουλτούρα που προωθείται και συντηρείται από τα media και προβάλει τα ιδανικά της εξωτερικής εμφάνισης των σεξουαλικών οργάνων, με αποτέλεσμα να δίνεται στις γυναίκες η εντύπωση ότι εάν τα όργανά τους δεν ανταποκρίνονται σε αυτά, δεν είναι φυσιολογικά.

Ένας από τους ιατρούς που έχει εξειδικευτεί στην κολπική αναζωογόνηση και έχει κάνει γύρω στις 3000 επεμβάσεις, επισημαίνει ότι ποτέ δεν έχει πείσει καμία γυναίκα ότι χρειάζεται αυτή την επέμβαση ή ότι η επέμβαση αυτή θα την κάνει περισσότερο ελκυστική σεξουαλικά. Η φωτογραφία όμως που έχει στην ιστοσελίδα του στην οποία ο ίδιος εξετάζει μια πολύ ελκυστική γυναίκα περνάει ίσως ένα διαφορετικό μήνυμα. Ο ίδιος ιατρός βέβαια όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη ζητά από όλες τις ασθενείς του να υποβληθούν σε ψυχολογική εξέταση πριν προχωρήσει στην επέμβαση και δεν αναλαμβάνει γυναίκες που αναζητούν την επέμβαση εξαιτίας της πίεσης που δέχονται από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους. Επίσης, όλες πρέπει να υπογράψουν ένα έντυπο συγκατάθεσης στο οποίο αναφέρονται οι πιθανοί κίνδυνοι και τα οφέλη της κολποπλαστικής και της χειλεοπλαστικής.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ποτέ δεν συνάντησε ασθενή που έχασε την αισθητικότητα της περιοχής από μια κολποπλαστική ή χειλεοπλαστικη που έγινε σωστά. Επισήμανε επίσης, ότι η βελτίωση της σεξουαλικής απόκρισης δεν είναι δεδομένη, αλλά στο βαθμό που η κολπική αναζωογόνηση βοηθάει τη γυναίκα να αντιληφθεί τη βελτίωση στα γεννητικά της όργανα μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα ζωής της και την αυτοεκτίμησή της και με τον τρόπο αυτό να βελτιώσει τη σεξουαλική απόκριση.
Η μεγαλύτερη κριτική σχετικά με την κολπική αναζωογόνηση από το αμερικανικό κολλέγιο μαιευτήρων και γυναικολόγων, αναφέρεται στην απουσία τυφλών μελετών, τα αποτελέσματα των οποίων δεν επηρεάζονται από τις προσδοκίες των ερευνητών.

Η αρθρογράφος που ασχολήθηκε με το θέμα της κολπικής αναζωογόνησης είπε ότι ενημερώθηκε από τον ιατρό που επισκέφτηκε σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους της διαδικασίας. Τονίζει μάλιστα ότι για όλη αυτή την επένδυση των γυναικών στην εξιδανίκευση των σεξουαλικών τους οργάνων, η ευθύνη δε βαραίνει τόσο την ιατρική κοινότητα, όσο την κοινωνία ή οποία δίνει μεγαλύτερη σημασία στην πλαστική χειρουργική και λιγότερη στη σεξουαλική εκπαίδευση. Αναφέρει μάλιστα, τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2011, η οποία δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, σύμφωνα με τα οποία το 40% των γυναικών που απευθύνθηκαν σε ειδικό για τη χειρουργική διόρθωση των έξω γεννητικών τους οργάνων, ήθελαν να προχωρήσουν στη διαδικασία ακόμα και όταν πληροφορήθηκαν ότι όλα ήταν φυσιολογικά.

Είναι σημαντικό τα νεαρά κορίτσια να γνωρίζουν την ανατομία της γενετήσιας περιοχής, καθώς και ότι είναι φυσιολογικό η εικόνα της να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Οι φορείς προαγωγής υγείας και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι σημαντικό να προστατέψουν τις νεαρές γυναίκες από αυτή την αδίσταχτη κουλτούρα που τοποθετεί την πλαστική χειρουργική στο πεδίο της αυτοβελτίωσης.

Πηγή : abcnews


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης