Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως πάνω από τους μισούς άνδρες που ζητούσαν θεραπεία για την αντιμετώπιση των οριακών επιπέδων τεστοστερόνης είχαν πολύ υψηλά ποσοστά κατάθλιψης, καταθλιπτικών συμπτωμάτων, παχυσαρκίας και φυσικής αδράνειας. Είναι πολύ σημαντικό οι κλινικοί να γνωρίζουν τα κλινικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού αυτού, έτσι ώστε να μπορούν να διαχειριστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις καταστάσεις συνυπάρχουσας νοσηρότητας, όπως είναι η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των ανδρών που ελέγχουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους. Οι μελέτες που εξετάζουν την πιθανή σχέση μεταξύ κατάθλιψης και τεστοστερόνης ορού δεν καταλήγουν σε ξεκάθαρα συμπεράσματα, ενώ είναι λίγες οι δημοσιεύσεις που αναφέρονται στον τρόπο διαχείρισης της οριακής τεστοστερόνης στους ενήλικες άνδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 200 ενήλικες άνδρες ηλικίας 20-77 ετών, οι οποίοι είχαν οριακά επίπεδα τεστοστερόνης ορού, δηλαδή οι τιμές της τεστοστερόνης τους κυμαίνονταν από 200 έως 350 ng/dL. Οι ερευνητές επίσης συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία, το ιατρικό ιστορικό, τη χρήση φαρμάκων , καθώς και τα σημεία και συμπτώματα υπογοναδισμού. Μέτρησαν στη συνέχεια την ολική τεστοστερόνη και εκτίμησαν το ενδεχόμενο συνυπάρχουσας κατάθλιψης από το ιατρικό ιστορικό και την ύπαρξη καταθλιπτικών συμπτωμάτων με τη βοήθεια ενός σταθμισμένου ψυχομετρικού εργαλείου για την υγεία, του Patient Health Questionnaire 9(PHQ-9).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 56% των συμμετεχόντων είχαν σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα, είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή/και λάμβαναν αντικαταθλιπτική αγωγή. Τα ποσοστά των καταθλιπτικών συμπτωμάτων ήταν σημαντικά υψηλότερα από το 15-22% ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος ασθενών πρωτοβάθμιας περίθαλψης διαφόρων εθνικοτήτων, καθώς και από το 5.6% των υπέρβαρων και παχύσαρκων αμερικανών.

Παράλληλα, βρέθηκε ότι το 39% των συμμετεχόντων ήταν υπέρβαροι, το 40% παχύσαρκοι, ενώ το 51%, πέρα από το περπάτημα, δεν είχε υιοθετήσει καμία μορφή τακτικής φυσικής δραστηριότητας. Επίσης το 78% ανέφερε στυτική δυσλειτουργία, το 69% μειωμένη libido και το 52% χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη διαμόρφωσης ενός εξειδικευμένου, έγκυρου και αξιόπιστου ψυχομετρικού εργαλείου για την ανίχνευση της κατάθλιψης, καθώς κάποιοι από τους συμμετέχοντες είχαν την τάση να αρνούνται τα καταθλιπτικά σημεία και συμπτώματα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν εργαλεία που βοηθούν στη σωστή εκτίμηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και προάγουν την αποτελεσματική τους θεραπεία.

Πηγή: sciencedaily

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης