Παρά τη μεγάλη συχνότητα εμφάνισης της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ), σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα η πλειονότητα των ανδρών με ΣΔ δεν λαμβάνει καμία θεραπεία. Αν και οι θεραπευτικές εναλλακτικές της ΣΔ είναι πλέον πολύ αποτελεσματικές και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, η μη αντιμετώπισή της εξακολουθεί να είναι συχνό φαινόμενο.

Οι συγγραφείς διευκρινίζουν ότι μέχρι σήμερα η έρευνα που έχει διεξαχθεί πάνω στη θεραπεία της ΣΔ έχει χρησιμοποιήσει μικρά δείγματα και είναι απαραίτητη η διεξαγωγή μιας αναλυτικής μελέτης με μεγάλο αριθμό ασθενών. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν ο καθορισμός της συχνότητας της πρόσληψης φαρμακοθεραπείας σε σχέση με τις συνυπάρχουσες νοσηρότητες της ΣΔ σε έναν μεγάλο πληθυσμό ανδρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια μιας 12μηνης περιόδου που τελείωσε τον Ιούνιο του 2011 συμπεριελήφθησαν στη βάση δεδομένων της μελέτης οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με ΣΔ. Στις περιπτώσεις όπου είχαν συνταγογραφηθεί αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5, ενέσεις, ουρηθρικές προσταγλανδίνες ή θεραπεία υποκατάστασης ανδρογόνων, θεωρήθηκε από τους ερευνητές ότι οι ασθενείς είχαν λάβει θεραπεία.

Η καταγραφή των συνταγογραφούμενων θεραπειών συμπεριέλαβε τη συχνότητα της συνταγογράφησης, την ηλικία των ασθενών και την ειδικότητα του ιατρού.

Από τους 6.228.509 ασθενείς με ΣΔ, το 25,4% λάμβανε θεραπεία, ενώ το 74,6% όχι. Τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα ήταν οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (75,2%) και η θεραπεία υποκατάστασης ανδρογόνων (30,6%). Λιγότερο από το 2% των ασθενών λάμβανε κάποια θεραπεία με προσταγλανδίνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συχνότητα της πρόσληψης κάποιας αγωγής για τη ΣΔ βρέθηκε μεγαλύτερη στην περίπτωση που συνυπήρχε υπογοναδισμός, όπου έφθανε το 51%, ενώ στην περίπτωση που συνυπήρχε προστατικός καρκίνος έπεφτε στο 15%. Άλλες συνυπάρχουσες νοσηρότητες δεν βρέθηκε να σχετίζονται σημαντικά με τη συχνότητα της λήψης θεραπείας για την αντιμετώπιση της ΣΔ.

Σήμερα, η εξέλιξη των θεραπειών είναι τέτοια, που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη στυτική λειτουργία και την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΣΔ. Είναι πολύ σημαντικό ο άνδρας να απευθυνθεί στον ειδικό που εμπιστεύεται και να αναζητήσει την κατάλληλη θεραπεία για αυτόν.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης