Οι άνδρες μετά από ριζική προστατεκτομή λόγω καρκίνου έχουν προβλήματα στύσης τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στους περισσότερους άνδρες που θεωρούνται ετεροφυλόφιλοι, στους άνδρες όμως που είναι μειοψηφία και ονομάζονται ομοφυλόφιλοι η όπως πρόσφατα αποφασίστηκε για λόγους πολιτικής ορθότητας να ονομάζονται άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.

Η ομάδα αύτη λόγω προκαταλήψεων κοινωνικών δεν διερευνήθηκε μέχρι σήμερα για την σεξουαλική τους ζωή μετά τον καρκίνο του προστάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ποιότητα ζωής και η σεξουαλική ικανοποίηση διερευνήθηκαν με εργαλεία που συνήθως χρησιμοποιούνται στον ετεροφυλόφιλο πληθυσμό στον καρκίνο του προστάτη και στην ριζική προστατεκτομή που συνήθως εφαρμόζεται σήμερα μαζικά με δεύτερη θεραπεία εκλογής την ακτινοβολία.

Άνδρες από την κοινότητα των ομοφυλόφιλων ρωτήθηκαν για την σεξουαλική τους πρακτική μετά την ριζική προστατεκτομή η την ακτινοβολία για τον καρκίνο τους. Οι ερωτήσεις αφορούσαν την ερωτική πρακτική του ενεργητικού ή παθητικού ρόλου και το πρωκτικό σεξ.

Ίδιος αριθμός ανδρών με ριζική χειρουργική και ακτινοβολία ρωτήθηκε για την ποιότητα ζωής τους μετά, από τα αποτελέσματα των δυο ομάδων της χειρουργικής και της ακτινοβολίας, φαίνεται πως το πρωκτικό σεξ ήταν πιο εύκολο στην ομάδα με την ακτινοβολία συγκριτικά με την ομάδα της χειρουργικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μικρός αριθμός των περιστατικών, επτά από την μια ομάδα και οκτώ από την άλλη, δεν επιτρέπει να βγουν συνολικά συμπεράσματα.

Πηγή: the journal of sexual medicine

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης