Στις περιοχές του κόσμου που βρίσκονται στο επίκεντρο πολεμικών συγκρούσεων και αναταραχών, ο βιασμός, όπως και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας, χρησιμοποιούνται ως πολεμικά όπλα. Η μελέτη που διεξήχθη από μια πανεπιστημιακή ομάδα Δημόσιας Υγείας εξέτασε την αποτελεσματικότητα της ομαδικής ψυχοθεραπείας στα θύματα σεξουαλικής βίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ομαδική ψυχοθεραπεία είχε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του μετατραυματικού στρες, της κατάθλιψης και του άγχους, σε σύγκριση με τις υπηρεσίες ατομικής υποστήριξης.

Είναι ευρέως γνωστό πως τα θύματα σεξουαλικής βίας που επιβίωσαν εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και μετατραυματικής διαταραχής. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως. ενώ γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο τα θύματα στις αναπτυγμένες χώρες, στις χώρες που έχουν πληγεί από τον πόλεμο κι έχουν περιορισμένους πόρους δεν έχει καθοριστεί ποιες θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περιοχή όπου διεξήχθη η μελέτη βρίσκεται σε πόλεμο τα τελευταία 20 χρόνια. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως 2 στις 5 γυναίκες, το 40% δηλαδή, είχαν πέσει θύματα βιασμού. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να παρέχουν στα θύματα της σεξουαλικής βίας είτε ατομική υποστήριξη είτε γνωσιακή θεραπεία που συμπεριλάμβανε μία ατομική και 11 ομαδικές συνεδρίες. Η επιλογή του τρόπου προσέγγισης έγινε με τυχαίο τρόπο και στα 16 χωριά της περιοχής και οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε έλεγχο για την ανίχνευση συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες, κατάθλιψης και άγχους.

Αν και οι ερευνητές παρατήρησαν τη μείωση των συμπτωμάτων των συμμετεχόντων και στις δύο ομάδες προσέγγισης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα της γνωσιακής προσέγγισης σε επίπεδο ομάδας ήταν σημαντικά μεγαλύτερη. Έξι μήνες μετά το πέρας της θεραπείας μόνο το 9% των γυναικών που συμμετείχαν στην ομάδα της γνωσιακής θεραπείας επανεμφάνισε συμπτώματα, ενώ στην ομάδα της ατομικής υποστήριξης το ποσοστό έφθανε το 42%.

Οι ερευνητές, μάλιστα, αναφέρουν ότι, ενώ υπήρχαν γυναίκες που πριν από την παρέμβαση ένιωθαν πολύ στιγματισμένες, έπειτα από αυτή κατάφεραν και πάλι να είναι παραγωγικά μέλη τόσο σε επίπεδο οικογένειας όσο και σε επίπεδο κοινότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι πολύ σημαντικό οι αρμόδιοι φορείς να περιφρουρήσουν το ανθρώπινο δικαίωμα της σεξουαλικότητας και της σεξουαλικής υγείας, ιδιαίτερα εκεί όπου βάλλεται περισσότερο.

Πηγή: medicalnewstoday

 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης