Μια ερευνητική ομάδα πρόσφατα βρήκε πως η έκθεση νεαρών κοριτσιών σε τρεις κοινές χημικές ομάδες, τις φαινόλες, τις φθαλάτες και τα φυτοοιστρογόνα, μπορεί να διαταράξει την έναρξη της ηβικής τους ανάπτυξης, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών στην υγεία τους, αργότερα στη ζωή τους. Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που διερεύνησε την επίδραση των συγκεκριμένων χημικών στην ηβική ανάπτυξη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως η πρώιμη ηβική ανάπτυξη στα κορίτσια μπορεί να έχει τόσο κοινωνικές επιπτώσεις, όσο και επιπτώσεις στην υγεία τους. Για παράδειγμα έχει σχετισθεί με εμφάνιση την καρκίνου και διαβήτη στη μετέπειτα ζωή. Η παρούσα μελέτη δείχνει μια σύνδεση ανάμεσα στην καθημερινή έκθεση των κοριτσιών σε χημικές ουσίες και την καθυστερημένη, ή την πρώιμη έναρξη της ηβικής ανάπτυξης. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, τα ευρήματα της μελέτης είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της αξιολόγησης του βαθμού στον οποίο, τα κοινά αυτά περιβαλλοντικά στοιχεία βάζουν σε κίνδυνο τα νεαρά κορίτσια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φαινόλες, οι φθαλάτες και τα φυτοοιστρογόνα ανήκουν στις χημικές ουσίες που προκαλούν ορμονικές διαταραχές, από τη στιγμή που εμπλέκονται στο ενδοκρινικό σύστημα. Βρίσκονται σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα, όπως είναι τα βερνίκια των νυχιών, στα οποία αυξάνουν τη διάρκεια του χρώματος, καθώς επίσης και σε καλλυντικά, αρώματα, λοσιόν και σαμπουάν, στα οποία προσδίδουν άρωμα. Κάποιες από αυτές τις χημικές ουσίες επίσης χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την ελαστικότητα και την αντοχή των πλαστικών, όπως είναι το PVC, ή συμπεριλαμβάνονται στην επικάλυψη κάποιων φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής για να επιβραδύνουν την απορρόφηση τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1151 κορίτσια από τη Νέα Υόρκη, το Σινσιννάτι και τη βόρεια Καλιφόρνια. Τα κορίτσια ήταν 6-8 ετών κατά τη συλλογή του δείγματος και από 7 έως 9 κατά την ανάλυση των δεδομένων. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα ούρων από τις συμμετέχουσες και τα ανέλυσαν για φθαλάτες, φαινόλες και φυτοοιστρογόνα, ενώ στην εξέταση συμπεριέλαβαν και 19 ξεχωριστούς ουρικούς βιοδείκτες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι τρεις ομάδες των χημικών ουσιών βρέθηκαν ευρέως ανιχνεύσιμες στον υπό μελέτη πληθυσμό, ενώ παράλληλα η μεγάλη έκθεση σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες βρέθηκε να σχετίζεται με πρώιμη ανάπτυξη των μαστών. Οι πιο ισχυρές συσχετίσεις βρέθηκαν στην περίπτωση των φθαλάτων και των φυτοοιστρογόνων, καθώς η έκθεση στις συγκεκριμένες ουσίες ήταν η υψηλότερη. Μία φαινόλη, δύο φυτοοιστρογόνα και μια υποομάδα φθαλατών που συχνά απαντώνται σε οικοδομικά υλικά και πλαστικούς σωλήνες συσχετίσθηκαν με καθυστερημένη έναρξη της ήβης. Οι φθαλάτες ωστόσο που βρέθηκαν σε προσωπικά προϊόντα όπως είναι τα σαμπουάν και οι λοσιόν, ιδιαίτερα σε αυτά που εμπεριείχαν άρωμα, βρέθηκαν να σχετίζονται με πρώιμη ανάπτυξη των μαστών , καθώς και πρώιμη εμφάνιση τριχοφυΐας στο εφήβαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές πιστεύουν πως υπάρχουν ιδιαίτερα ευαίσθητες περίοδοι στην ανάπτυξη του μαστικού αδένα, κατά τις οποίες η έκθεση στις χημικές αυτές ουσίες μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στην ενήλικο ζωή. Παράλληλα αναφέρουν πως κάποιο ρόλο παίζουν και οι διατροφικές συνήθειες.

Τα παρόντα ευρήματα μάλιστα αναφέρουν, σε συμφωνία με αυτά προηγούμενων μελετών, ότι ο δείκτης μάζας σώματος παίζει κάποιο ρόλο στην έναρξη της ήβης. Το 1/3 περίπου των κοριτσιών ήταν υπέρβαρα, γεγονός που σχετίζεται επίσης με τη πρώιμη ανάπτυξη των μαστών. Σαν αποτέλεσμα οι συσχετίσεις της έναρξης της ηβικής ανάπτυξης με τις χημικές ουσίες διέφεραν ανάλογα με το σωματικό βάρος των κοριτσιών. Οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη της επίδρασης της διατροφής στην ηβική ανάπτυξη, καθώς και στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως η έκθεση στις συγκεκριμένες χημικές ουσίες είναι εξαιρετικά συχνή. Για το λόγο αυτό, αν και οι συσχετίσεις ανάμεσα στα χημικά και την ηβική ανάπτυξη φαίνονται μικρές, η επίδρασή τους στο γενικό πληθυσμό είναι σημαντική.

Πηγή: Labspaces

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης