Το εργαλείο που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη διερεύνηση της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι ο δείκτης της γυναικείας σεξουαλικής λειτουργίας (FSFI – Female Sexual Function Index). Οι ειδικοί προτείνουν τη συγκέντρωση των 25.6 βαθμών ως το όριο που μπορεί να διαχωρίσει τις «λειτουργικές» από τις «μη λειτουργικές» γυναίκες.

Ο σκοπός μιας πρόσφατης μελέτης ήταν η ενδελεχής κατανόηση των παραγόντων που συνεισφέρουν στην αλλαγή της βαθμολογίας του FSFI σε γυναίκες των οποίων οι σεξουαλικοί σύντροφοι λάμβαναν θεραπεία για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ερωτηματολόγια απαντήθηκαν από τις συντρόφους ανδρών, οι οποίοι χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα λάμβανε διαφορετική θεραπεία για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, η οποία ολοκληρωνόταν σε δύο τρίμηνες φάσεις. Τη χορήγηση των τεστ ακολούθησε και ατομική συνέντευξη, κατά την εισαγωγή στη μελέτη, στους 3 και στους 6 μήνες, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της βαθμολογίας μέσα στο πλαίσιο της θεραπείας για τη ΣΔ.

Κατά την εισαγωγή στη μελέτη και πριν από την έναρξη της θεραπείας, το 50% των γυναικών είχε βαθμολογία μικρότερη από 26.5, εκ των οποίων το 56% ανέκαμψε όταν η θεραπεία ολοκληρώθηκε, 6 μήνες μετά. Η χαμηλή βαθμολογία ενός αριθμού γυναικών αποδίδεται σύμφωνα με τους ειδικούς αποκλειστικά και μόνο στη στυτική δυσλειτουργία του συντρόφου.

Σε γενικές γραμμές, το 22% ήταν ακόμα «δυσλειτουργικό» μετά τους 6 μήνες. Το 1/3 όμως των γυναικών που είχαν χαμηλή βαθμολογία μετά το τέλος της θεραπείας βρέθηκε να έχει βαθμολογία πάνω από 26.5 στους 3 μήνες. Παράλληλα, μια άλλη ομάδα γυναικών δήλωσε βελτίωση στη σεξουαλική ικανοποίηση, παρά τη χαμηλή βαθμολογία του FSFI.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διεξαγωγή συνεντεύξεων βοηθά στην επεξεργασία των απαντήσεων στο FSFI, ενώ ενισχύει την ανάδειξη των σχετικών αλλαγών που προκύπτουν τόσο στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμήςόσο και στην κλινική πρακτική, με μεγαλύτερη σαφήνεια. Οι ειδικοί συνιστούν η ολοένα αυξανόμενη χρήση των ερωτηματολογίων με σκοπό την αξιολόγηση της σεξουαλικής λειτουργίας να συμπληρώνεται με καλές κλινικές συνεντεύξεις. Η συνέντευξη είναι αυτή που μπορεί να εξηγήσει καλύτερα τη βαθμολογία, αλλά και να παρέχει χρήσιμα στοιχεία για την έρευνα και την πρακτική στο πεδίο της σεξουαλικότητας του ζευγαριού.

Πηγή: nature

Το άρθρο επιμελήθηκε η Ε. Ελευθερίου,
Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών,
συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης