Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η διεξαγωγή ενός βαριατρικού χειρουργείου, της γαστρεκτομής τύπου sleeve (γαστρικό μανίκι), μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στους παχύσαρκους άνδρες τόσο σχετικά με τη μείωση του δείκτη μάζας σώματος όσο και με την αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης, παρέχοντας σημαντικά οφέλη για την υγεία τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι χειρουργοί του πανεπιστημίου Stanford της Καλιφόρνια ανέφεραν ότι οι παχύσαρκοι άνδρες είχαν μια σημαντική αύξηση στα επίπεδα της τεστοστερόνης μέσα σε χρονική διάρκεια 12 μηνών μετά την υποβολή τους σε γαστρικό χειρουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παχύσαρκοι άνδρες έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης τα οποία όχι μόνο μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στη σεξουαλική ποιότητα ζωής, αλλά επίσης αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακού νοσήματος. Οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη έχουν περισσότερα καρδιακά επεισόδια σε σύγκριση με αυτούς που έχουν φυσιολογική τεστοστερόνη. Η μειωμένη τεστοστερόνη, επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σαρκοπενίας, της απώλειας, δηλαδή, της μυϊκής μάζας, η οποία επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, λοιπόν, έχουν επιπτώσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Ο σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνήσει την επίπτωση της απώλειας βάρους μετά τη γαστρεκτομή sleeve στα επίπεδα της τεστοστερόνης ορού, της DHEA που συνιστά έναν πρόδρομο της τεστοστερόνης και του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Στην κλινική αυτή μελέτη συμμετείχαν 24 παχύσαρκοι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε γαστρεκτομή sleeve στο νοσοκομείο του Stanford. Η τεστοστερόνη ορού, η DHEA, και το PSA μετρήθηκαν πριν από το χειρουργείο, καθώς και στους τρεις, έξι και δώδεκα μήνες μετά.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν σημαντική κατά μέσο όρο αύξηση της τεστοστερόνης ορού μετά το χειρουργείο. Στους 12 μήνες, η τεστοστερόνη είχε αυξηθεί κατά μέσο όρο από τα 295 στα 423ng/dL. Τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης κυμαίνονται από 300 έως 1000ng/dL και ένα άτομο διαγιγνώσκεται με χαμηλή τεστοστερόνη όταν τα επίπεδά της είναι κάτω από 300ng/Dl.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από το χειρουργείο, το 63% των συμμετεχόντων είχε χαμηλή τεστοστερόνη, ποσοστό το οποίο έπεσε στο 41% ύστερα από αυτό. Παράλληλα, ο μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν 46 πριν και 31 μετά, οι μέσες τιμές της DHEA αυξήθηκαν από 12.8 σε 39.6ng/ml και η συγκέντρωση του ειδικού προστατικού αντιγόνου αυξήθηκε κατά μέσο όρο από 0.62 σε 0.75ng/ml , χωρίς όμως να υπάρχει αλλαγή στη μάζα του προστάτη, το οποίο αποτελεί δείκτη εξέλιξης του προστατικού καρκίνου.

Ο συγγραφέας της μελέτης τονίζει πως οι περισσότεροι παχύσαρκοι άνδρες θα έπρεπε να επιλέγουν το βαριατρικό χειρουργείο, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρότερους κινδύνους από το επιπλέον βάρος. Η χαμηλή τεστοστερόνη, μάλιστα, προκαλεί επιπλέον πρόσληψη βάρους αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και μειώνει την ποιότητα ζωής. Η γαστρεκτομή sleeve, λοιπόν, μπορεί να βελτιώσει τις συνυπάρχουσες αυτές νοσηρότητες.

Οι ερευνητές ήθελαν να εξετάσουν συγκεκριμένα την επίδραση της γαστρεκτομής sleeve, γιατί, όπως λένε, δεν έχει μελετηθεί με αυτόν τον τρόπο ποτέ πριν. Πρόκειται για μια χειρουργική τεχνική, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε 10 χρόνια πριν κι έχει πλέον αντικαταστήσει το γαστρικό bypass, καθώς θεωρείται πλέον η καλύτερη εναλλακτική στο πεδίο της βαριατρικής χειρουργικής. Είναι πιο σύντομη κι έχει μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αφαιρείται το 75% του στομάχου αφήνοντας έναν στενό σωλήνα σαν μανίκι που έχει το μέγεθος μιας μπανάνας. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να αισθάνονται κορεσμό μετά την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων φαγητού. Τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο το 35 τα οποία έχουν ιατρικό πρόβλημα ή τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40 είναι ιδανικοί υποψήφιοι για το χειρουργείο αυτό.

Στα παχύσαρκα άτομα το λίπος μετατρέπεται σε οιστρογόνα και κατά τη μετατροπή αυτή χρησιμοποιούν τεστοστερόνη, με αποτέλεσμα τα επίπεδά της να μειώνονται . Η απώλεια βάρους, λοιπόν, που επιτυγχάνεται με το βαριατρικό χειρουργείο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση οιστρογόνων και κατ’ επέκταση την επαναφορά της τεστοστερόνης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αν και τα δύο φύλα έχουν παρόμοια ποσοστά παχυσαρκίας, το 80% των ασθενών που επιλέγουν ένα βαριατρικό χειρουργείο είναι γυναίκες και μόλις το 20% άνδρες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι παχύσαρκοι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης θα έπρεπε ίσως να σκεφτούν την εναλλακτική της γαστρεκτομής sleeve πριν από τη θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη.

Πηγή: medicalnewstoday
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης