Η έννοια του multitasking (πολυεπεξεργασία) είναι συνυφασμένη με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, αφού επιτρέπει στο άτομο να εξαντλήσει ευκολότερα τη λίστα των καθημερινών του υποχρεώσεων. Αυτό, βέβαια, δεν επιτυγχάνεται χωρίς κάποιο κόστος.

Οι ειδικοί της MayoClinic υποστηρίζουν ότι το multitasking:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• κουράζει τον εγκέφαλο
• αυξάνει τον κίνδυνο λάθους
• υπονομεύει την ικανότητα του ατόμου να φέρει σε πέρας κάθε μεμονωμένη υποχρέωση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο
• εμποδίζει την εμβάθυνση στην εμπειρία
• αυξάνει το στρες.

Το multitasking, ωστόσο, είναι αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου τρόπου ζωής και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εάν χρησιμοποιείται σωστά και οριοθετημένα, μπορούν να αποφευχθούν οι κίνδυνοι. Πιο συγκεκριμένα, τονίζουν ότι σε κάποιους σημαντικούς τομείς της καθημερινής ζωής που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη οικειότητας και συναισθηματικής εγγύτητας και απαιτούν την αφοσίωση και την εμβάθυνση στην εμπειρία, το multitasking θα έπρεπε να αποφεύγεται.

Ιδιαίτερα στον τομέα των διαπροσωπικών σχέσεων το multitasking μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαπτικό. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής εκ των πραγμάτων περιορίζει τον χρόνο που έχουν οι δύο σύντροφοι για να περάσουν μαζί. Εάν ο χρόνος αυτός δεν είναι ποιοτικός, τότε οι δύο σύντροφοι μπορεί να απομακρυνθούν. Όλο και πιο συχνές είναι οι εικόνες ζαγαριών που ενώ έχουν βγει μαζί ραντεβού, καθένας ασχολείται με το κινητό του τηλέφωνο. Οι ειδικοί καλούν τα άτομα να δίνουν σημασία στην ποιότητα του χρόνου που περνούν με τον σύντροφό τους και όχι στην ποσότητα. Ο χρόνος με τον σύντροφο είναι σημαντικό να μη γίνεται αντιληπτός ούτε να αντιμετωπίζεται σαν μέρος της λίστας με τις καθημερινές υποχρεώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης