Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στη βρετανική πρωτεύουσα, στη μνήμη των νεκρών από την τρομοκρατική επίθεση μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «άνανδρη» και «αχρεία», ενώ ο μουσουλμανικής καταγωγής δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε πως δεν πρόκειται να δειλιάσουν οι Βρετανοί από μια τέτοια ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των νεκρών είναι και ο δράστης της επίθεσης, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, ενώ ο αρχηγός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Μ. Βρετανίας απέφυγε επίμονα να τοποθετηθεί σε σχετικό ερώτημα.

Τουλάχιστον 40 είναι οι τραυματίες, σχεδόν όλοι περιπατητές στη γέφυρα του Γουέστμινστερ, πάνω στους οποίους έπεσε το αυτοκίνητο τύπου SUV του δράστη.

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα λειτουργήσει κανονικά σήμερα και, όπως είπε η πρωθυπουργός, «οι κάτοικοι του Λονδίνου, όπως πάντα, θα περπατούν στους δρόμους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία τεράστια επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής βρίσκεται από χθες το απόγευμα σε εξέλιξη σε όλο το Λονδίνο, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές διασυνδέσεις και συνοδοιπόροι του δράστη.

Οι αρχές ασφαλείας της Μ. Βρετανίας θεωρούν πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, χωρίς όμως προς το παρόν να αναφέρουν το οτιδήποτε περί ισλαμικής τρομοκρατίας. Σημειωτέον ότι αργά χθες το βράδυ τα διεθνή Μέσα αναφέρθηκαν στην ταυτότητα του δράστη χαρακτηρίζοντάς τον ως ισλαμιστή και οπαδό του Ισλαμικού Κράτους, αλλά εν συνεχεία η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως.

Αντιθέτως, μάλιστα, εντοπίστηκε άτομο με αυτό το όνομα και αυτά τα χαρακτηριστικά στις φυλακές της Μ. Βρετανίας. Ως εκ τούτου, εξακολουθεί να επικρατεί κομφούζιο ως προς την πραγματική ταυτότητα του δράστη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αστυνομικός που μαχαιρώθηκε από τον δράστη και απεβίωσε ήταν άοπλος. Λεπτομέρεια η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο τη γνωστή δημόσια συζήτηση στη Μ. Βρετανία για τον εξοπλισμό των Βρετανών αστυνομικών.

Το κομφούζιο με τον ύποπτο

Ο φερόμενος για αρκετές ώρες ως ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στο Λονδίνο, Αμπού Ιζαντίν, βρίσκεται τελικά στη φυλακή, καταδικασμένος για τρομοκρατική και ακραία ισλαμική δράση.

Η αστυνομία συνδέει την επίθεση στην καρδιά του Λονδίνου με την ισλαμική τρομοκρατία, παρόλο που δεν έχει ταυτοποιήσει τα ακριβή στοιχεία του δράστηΟ ίδιος, 42 ετών, μεγαλωμένος στην Αγγλία, δηλώνει ανοιχτά οπαδός του Ισλαμικού Κράτους και καταδικάστηκε για επιθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία, περιλαμβανομένης και «της ενθάρρυνσης άλλων να προβαίνουν σε πράξεις τρομοκρατίας μακριά από τη χώρα τους», καθώς και για χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων.

Σε βίντεο από τη δράση του, ο ίδιος προσπαθεί να… «αφυπνίσει» τους μουσουλμάνους με βάση τα ακραία του πιστεύω, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Οι δυτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ είναι δολοφόνοι, διαπράττουν φόνους στα εδάφη μας. Είναι βασανιστές. Αυτό κάνει και αυτή η κυβέρνηση σε εμάς.

»Το Ισλάμ είμαστε όλοι εμείς, αυτή η κοινότητα, που δεν θέλουμε να χάσουμε τα χαρακτηριστικά μας. Για αυτό είμαστε στους δρόμους σήμερα κι αυτό λέμε στους Ευρωπαίους – είμαστε μουσουλμάνοι. Πιστεύουμε στο Κοράνι. Πάνω από όλα, είμαστε μουσουλμάνοι. Δεν είμαι Ευρωπαίος, είμαι πάνω από όλα μουσουλμάνος».


Το χρονικό της επίθεσης

Στις 16.45 το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), ο δράστης που οδηγούσε αυτοκίνητο τύπου SUV ανέβηκε το πεζοδρόμιο της γέφυρας του Γουέστμινστερ, τραυματίζοντας 40 άτομα. Ο οδηγός εξήλθε από το όχημα και έτρεξε προς την πύλη του κοινοβουλίου, κρατώντας ένα μαχαίρι με λάμα μήκους 8 ιντσών. Κατάφερε να μαχαιρώσει έναν αστυφύλακα πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των ανδρών ασφαλείας.

Αμέσως μετά την επίθεση σήμανε κόκκινος συναγερμός και αποκλείστηκε η περίμετρος γύρω από τη βρετανική βουλή. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι βρισκόταν εντός του κοινοβουλίου και φυγαδεύτηκε αμέσως, ενώ όλοι οι βουλευτές και οι διοικητικοί υπάλληλοι διετάχθη να μείνουν εντός του κτηρίου.

Την ίδια ώρα που σήμανε ο γενικός συναγερμός, στο πεζοδρόμιο της γέφυρας κειτόταν πλήθος τραυματιών, εκ των οποίων και μία γυναίκα, η οποία εξέπνευσε στο νοσοκομείο.

Διαβάστε όλο το χρονικό της υπόθεσης εδώ

 Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης