Γνωστός Ισλαμιστής και καταχωρημένος στα αρχεία της Σκότλαντ Γιαρντ ήταν ο δράστης του μακελειού στο Λονδίνο. Το όνομα του είναι Abu Izzadeen, ηλικίας 42 ετών, γεννημένος στην Αγγλία, με καταγωγή από τη Τζαμάϊκα και οπαδός του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Ένα χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο ένιωσε ξανά την ανάσα του τρόμου με την επίθεση του άνδρα στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, στην πύλη του βρετανικού κοινοβουλίου.

Σημειωτέον ότι την Τρίτη το πρωί, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε δήλωσή του απείλησε ξεκάθαρα την Ευρώπη λέγοντας: “Κανείς ευρωπαίος δεν θα είναι ασφαλής στους δρόμους της Ευρώπης”. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Στις 16.45 ώρα Ελλάδας, ένας άνδρας που οδηγούσε αυτοκίνητο, τύπου SUV, ανέβηκε το πεζοδρόμιο της γέφυρας του Γουεστμίνστερ, τραυματίζοντας 20 άτομα
Στις 16.45 ώρα Ελλάδας, ο ισλαμιστής που οδηγούσε αυτοκίνητο, τύπου SUV, ανέβηκε το πεζοδρόμιο της γέφυρας του Γουεστμίνστερ, τραυματίζοντας 40 άτομα. Ο οδηγός εξήλθε του οχήματός του και έτρεξε προς την πύλη του Κοινοβουλίου, κρατώντας ένα μαχαίρι με λάμα μήκους 8 ιντσών. Κατάφερε να μαχαιρώσει έναν αστυφύλακα πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των ανδρών ασφαλείας.

Ο δράστης είχε εκτίσει χρόνο στη φυλάκη καθώς καταδικάστηκε για επιθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία, περιλαμβανομένου «και της ενθάρρυνσης άλλων να προβαίνουν σε πράξεις τρομοκρατίας μακριά από τη χώρα τους», καθώς και για χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων. Αποφυλακίστηκε τον Μάιο του 2009. Επίσης ήταν εκπρόσωπος της τρομοκρατικής ομάδας -καταχωρήθηκε ως τέτοια διεθνώς το 2006- «Al Ghurabaa group».

Δείτε τα βίντεο από τη δράση του και τα κηρύγματα μίσους, στους δρόμους του Λονδίνου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Εικόνες αμέσως μετά την εξουδετέρωση του δράστη
:

Στο φορείο διακρίνεται ο δράστης της επίθεσης και το όπλο του.

Αμέσως μετά την επίθεση σήμανε κόκκινος συναγερμός και αποκλείστηκε η περίμετρος γύρω από τη βρετανική Βουλή. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι βρισκόταν εντός του κοινοβουλίου και φυγαδεύτηκε αμέσως, ενώ όλοι οι βουλευτές και οι διοικητικοί υπάλληλοι διετάχθη να μείνουν εντός του κτηρίου.

Λουτρό αίματος στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ

Την ίδια ώρα που σήμανε ο γενικός συναγερμός, στο πεζοδρόμιο της γέφυρας κείτονταν τουλάχιστον 12 τραυματίες εκ των οποίων και μία γυναίκα, η οποία εξέπνευσε στο νοσοκομείο. 


Σύμφωνα με το BBC, ο απολογισμός από την τρομοκρατική επίθεση στο βρετανικό κοινοβούλιο και τη γέφυρα του Γουεστμίνστερ ανέρχεται σε τέσσερις νεκρούς και είκοσι τραυματίες
Σύμφωνα με το BBC, ο απολογισμός από την τρομοκρατική επίθεση στο βρετανικό κοινοβούλιο και τη γέφυρα του Γουεστμίνστερ ανέρχεται σε πέντε νεκρούς και σαράντα τραυματίες. Στους πέντε νεκρούς, συμπεριλαμβάνεται και ο δράστης της επίθεσης. Οι τρεις από τους τραυματίες είναι Γάλλοι μαθητές, που πραγματοποιούσαν σχολική εκδρομή στο σημείο.

Μία γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από τον Τάμεση, ανακοίνωσε η υπηρεσία λιμένων του Λονδίνου, προσθέτοντας πως της προσφέρεται περίθαλψη για σοβαρά τραύματα.

Νεκρός όμως είναι και ο αστυνομικός που μαχαιρώθηκε στην πύλη του Κοινοβουλίου, όπως ανέφερε το BBC. Τον αστυνομικό προσπάθησε να σώσει με τεχνητές αναπνοές ο βουλευτής των συντηρητικών Tobias Ellwood, πρώην στρατιώτης, που έχασε τον αδελφό του σε τρομοκρατική επίθεση στο Μπαλί της Ινδονησίας το 2002.

Ο βουλευτής Tobias Ellwood προσπάθησε να σώσει τον αστυνομικό

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή των πυροβολισμών:

Πανοραμικό βίντεο από τη γέφυρα, λίγα λεπτά μετά το αιματηρό συμβάν:

Δείτε ζωντανή εικόνα (skynews) από το Λονδίνο:

Στο Λονδίνο επικράτησε πανικός. Νοσοκόμοι θεάθηκαν να προσφέρουν φροντίδες σε δύο ανθρώπους μέσα στον περίβολο του κτιρίου, ενώ αστυνομικοί θεάθηκαν να τρέχουν προς την έξοδο της Βουλής. Η διακομιδή των τραυματιών έγινε με ελικόπτερο.


(Έξω από το Westminster)


(Γυναίκα τραυματίστηκε και παραμένει αιμόφυρτη στο έδαφος)

Δείτε βίντεο που ελήφθη τα πρώτα λεπτά μετά το αιματηρό συμβάν:

Δείτε βίντεο με τις αντιδράσεις των βρετανών βουλευτών:


Οι πρώτες εικόνες από τη γέφυρα του Ουεστμίνστερ όταν αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά πεζούς:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης