Σοκ στους φίλους του υγρού στίβου και γενικότερα του αθλητισμού προκάλεσε στην Κίνα η είδηση πως ο Σουν Γιανγκ «συνελήφθη» να έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας.

Ο δύο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου βρέθηκε θετικός στην διεγερτική ουσία τριμεταζιδίνη, σε έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια του εθνικού πρωταθλήματος κολύμβησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιούλιο του επιβλήθηκε τρίμηνος αποκλεισμός με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία του ελέγχου κι έτσι ο 23χρονος αθλητής εξέτισε την ποινή του και αγωνίστηκε κανονικά τον Σεπτέμβριο στους Πανασιατικούς Αγώνες, στο Ιντσέον της Νότιας Κορέας, κατακτώντας τρία χρυσά μετάλλια.

Την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων “Νέα Κίνα”, που φιλοξενεί και δηλώσεις του ίδιου του Σουν Γιανγκ, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν έκανε από πρόθεση χρήση απαγορευμένων ουσιών.

«Έχω περάσει πολλούς ελέγχους ντόπινγκ στη διάρκεια της καριέρας μου και δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Σοκαρίστηκα και έπαθα κατάθλιψη εκείνη τη στιγμή, ταυτόχρονα όμως με έκανε να εκτιμήσω στην αθλητική μου ζωή ακόμη περισσότερο. Θα το εκλάβω ως μάθημα ώστε να είμαι πιο προσεκτικός στο μέλλον», αναφέρει ο Ολυμπιονίκης των 400μ. και 1.500μ. ελεύθερο, ο οποίος αποδέχθηκε το αποτέλεσμα και δεν ζήτησε εξέταση του β΄ δείγματος, δικαιολογήθηκε όμως λέγοντας ότι η απαγορευμένη ουσία περιλαμβάνεται σε φάρμακο που παίρνει από το 2008, λόγω ταχυκαρδιών. Η τριμεταζιδίνη συμπεριλήφθηκε φέτος τον Ιανουάριο στη λίστα απαγορευμένων ουσιών της WADA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά το μικρό ύψος της ποινής, το πρακτορείο “Νέα Κίνα” επικαλείται τον αναπληρωτή διευθυντή του οργανισμού αντιντόπινγκ της Κίνας (CHINADA), Ζάο Τζιάν, σύμφωνα με τον οποίο η παράβαση του Σουν Γιανγκ δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρή, ούτε εσκεμμένη.

Ο ίδιος αξιωματούχος προσθέτει ότι ο αθλητής δεν είχε την αποκλειστική ευθύνη για τη χρήση απαγορευμένης ουσίας, χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί. Πάντως, το τηλεγράφημα αναφέρει (αορίστως) ότι κάποιες ποινές επιβλήθηκαν και σε αξιωματούχους της ομάδας του.

Ο Σουν Γιανγκ έκανε δυναμική είσοδο στην κολυμβητική ελίτ στο Παγκόσμιο της Σανγκάης, το 2011, όπου κατέκτησε δύο χρυσά, ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο μετάλλιο, καταρρίπτοντας παράλληλα στα 1.500μ. ελεύθερο το παγκόσμιο ρεκόρ του Αυστραλού Γκραντ Χάκετ, το οποίο είχε σημειωθεί το 2001 και ήταν το μοναδικό που είχε αντέξει στη «λαίλαπα» των μαγιό εξελιγμένης τεχνολογίας.

Ένα χρόνο αργότερα, πήγε ως μεγάλο φαβορί στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και επιβεβαίωσε τα προγνωστικά, κερδίζοντας όχι μόνο τα 1.500μ. (με νέο παγκόσμιο ρεκόρ), αλλά και τα 400μ. ελεύθερο και έγινε ο πρώτος άνδρας κολυμβητής από την Κίνα που αναδεικνύεται «χρυσός» Ολυμπιονίκης.

Στη βρετανική πρωτεύουσα κατέκτησε ακόμη το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. και το χάλκινο στα 4Χ200μ. Πέρυσι κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια (400μ., 800μ., 1.500μ. ελεύθερο) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελόνης, όμως η χρονιά σημαδεύτηκε από δύο εξωαγωνιστικά περιστατικά: μία τιμωρία από την ομοσπονδία του για πειθαρχικό παράπτωμα (που ουδέποτε διευκρινίστηκε επαρκώς) και μία σύλληψη για οδήγηση χωρίς δίπλωμα, που του κόστισε μία εβδομάδα κατ΄οίκον περιορισμό και έναν -περιορισμένης διάρκειας- αποκλεισμό από επίσημους αγώνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης