Στον Γιάννη Αλαφούζο πέφτουν όλα τα φώτα, εν όψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία αναμένεται να «τρέξει» σε δύο μήνες, με δεδομένο ότι η γενική συνέλευση της ΠΑΕ, όπου θα εγκριθεί η αύξηση, έχει οριστεί για τις 22 Απριλίου.

Η ερώτηση του «Mr ΣΚΑΪ» που πυροδότησε τα σενάρια, ότι θα βάλει ο ίδιος τα χρήματα, ήταν η εξής: «Αν κάποιος θέλει να βάλει 8-10 εκατ. ευρώ, πώς μπορεί να εξασφαλίσει το 51%;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άλλο σενάριο, που πάντως δεν δείχνει να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, είναι να έχει βρει ισχυρούς «συμπαίκτες» που θα βάλουν «ζεστό» χρήμα και θα ηγηθούν μαζί του των προσπαθειών διαφυγής του Παναθηναϊκού από το αδιέξοδο. Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και ο Αλαφούζος βάλει το συγκεκριμένο ποσό, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι η θέση του από την «Παναθηναϊκή Συμμαχία» διαχωρίζεται, αφού το ποσοστό θα καταλήξει στον ίδιο ή σε κάποια εταιρεία πίσω από την οποία θα βρίσκεται πιθανότατα εκείνος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΑΕ σκοπεύει να κρατήσει και τη δύναμη που δίνει ο κόσμος στη διοίκηση, κάτι που σημαίνει ότι θα διατηρήσει ένα σημαντικό μέρος των μετοχών η «Συμμαχία», η οποία αυτήν τη στιγμή έχει το 58%.

Τα νέα ποσοστά, εάν μπουν τα 8 εκατ. ευρώ

Πάντως, είναι προφανές ότι ο οικονομικός διευθυντής της ΠΑΕ Γιώργος Στάμος έκανε λάθος λέγοντας ότι πρέπει να ανέβει η τιμή της μετοχής, εάν κάποιος επενδυτής επιλέξει να βάλει χρήματα για να αποκτήσει ένα ισχυρό ποσοστό στον Παναθηναϊκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, η τιμή που έδωσε, 1,5 ευρώ, είναι λανθασμένη, εκτός και εάν έχει γίνει κάποια παρανόηση στα όσα έχει γράψει σύσσωμος ο Τύπος σήμερα.

Διότι όσο χαμηλώνει η τιμή της μετοχής, τόσο αυξάνεται το ποσοστό που κερδίζει κάποιος, οπότε το λογικό είναι να παραμείνει στο 0,33 ευρώ.

Με δεδομένο ότι αυτήν τη στιγμή το σύνολο των μετοχών είναι περίπου 30 εκατ. «κομμάτια», εάν κάποιος βάλει 8 εκατ. ευρώ, τότε το σύνολο των μετοχών θα φτάσει τα 54 εκατ. και ο επενδυτής θα πάρει 24 εκατ. μετοχές. Έτσι θ’ αποκτήσει ένα ποσοστό της τάξεως του 42%.

Κατ’ αντιστοιχία, η «Παναθηναϊκή Συμμαχία», η οποία ουσιαστικά θα μείνει αδρανής, θα πέσει στο 30%, ενώ τα ποσοστά των υπόλοιπων μετόχων θα μειωθούν, από τη στιγμή που θα συμμετάσχουν.

Για παράδειγμα, ο Πατέρας και ο Γιαννακόπουλος θα πέσουν στο 2%.

Επιμέλεια: Γιώργος Σπανουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης