Μία δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος της υγείας μας, καθώς βοηθά το σώμα μας να διατηρεί τους φυσιολογικούς του ρυθμούς.

Οι φυτικές ίνες διαθέτουν σημαντικές ιδιότητες: όχι μόνο βοηθούν στο να είναι το έντερό μας σε καλή κατάσταση και να αποτοξινωθεί ο οργανισμός μας, αλλά επιπλέον κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν όλοι μπορούν να έχουν μία σημαντική συνεισφορά σε όποιον επιθυμεί να παραμείνει αδύνατος, στο βαθμό που προκαλούν πρόωρα το αίσθημα του κορεσμού χωρίς πολλές θερμίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να μπορέσετε όμως να τις εκμεταλλευτείτε στο έπακρο, θα πρέπει να τις εισάγετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα με τον κατάλληλο τρόπο. Οι φυτικές ίνες είναι θρεπτικά συστατικά φυτικής προέλευσης, της οικογένειας των σακχάρων. Σε αντίθεση όμως με τα σάκχαρα δεν προέρχονται από τα πεπτικά ένζυμα και επομένως δεν αφομοιώνονται ούτε ούτε χρησιμοποιούνται σαν πηγή ενέργειας.

Με βάση την ικανότητά τους να διαλύονται στο νερό, κατηγοριοποιούνται στις φυτικές ίνες που δεν διαλύονται και περιέχονται στο πίτουρο και τα παράγωγά του και στις υδατοδιαλυτές, που βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά.

Η κυριότερη πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών βρίσκεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως (ζυμαρικά, ψωμί, φρυγανιές, αρτοσκευάσματα, νιφάδες για το πρωινό, κ.λπ.). Ονομάζονται ολικής αλέσεως διότι διατηρούν όλα τα φυσικά και θρεπτικά τους συστατικά. Πρόκειται στην ουσία για προϊόντα που δεν έχουν ραφιναριστεί, δηλαδή δεν έχουν υποστεί σε εκείνες τις βιομηχανικές μεθόδους που τους αφαιρούν το εξωτερικό περίβλημα του σπόρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερα πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι επίσης όλες οι φυτικές τροφές, όπως τα φρούτα (ακόμη και οι ξηροί καρποί) και τα λαχανικά, ωμά ή ψημένα.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης