Μελέτη που δημοσίευσε το ιατρικό περιοδικό «Lancet» συνδέει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων καρκινοπαθών με την παγκόσμια οικονομική κρίση τα έτη 2008-10, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε δραματική αύξηση της ανεργίας και μείωση των δημόσιων ιατρικών δαπανών σε πολλές χώρες.

«Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε πόσο επηρεάζουν οι οικονομικές επιπτώσεις την επιβίωση των καρκινοπαθών» υποστηρίζει ο καθηγητής Mahiben Maruthappu, επικεφαλής της ιατρικής ερευνητικής ομάδας του London’s Imperial College.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπολογίζουμε πως η οικονομική κρίση του 2008-10 διασυνδέεται με τον θάνατο περί των 260.000 καρκινοπαθών μόνο στις χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD -ΟΟΣΑ)», σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσε στο περιοδικό ο Maruthappu.

«Στην περίοδο εκείνη μειώθηκε η δημόσια ιατρική φροντίδα που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει πάρα πολλούς από τους θανάτους» πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Maruthappu στο γαλλικό πρακτορείο AFP, «οι θάνατοι καρκινοπαθών από την ίδια αιτία παγκοσμίως θα μπορούσαν να ξεπερνούν τους 500.000, αλλά η έρευνα έγινε αποκλειστικά σε χώρες του ΟΟΣΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), από καρκίνο πέθαναν 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο μόνο το 2012.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης