Άκρως σημαντικά είναι τα ευρήματα της ετήσιας έρευνας της οργάνωσης «Δράση για το Κάπνισμα και την Υγεία (ASH)» υπό τον τίτλο «Smokefree» γύρω από την χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και τους ατμιστές στη Μεγάλη Βρετανία. Βάσει της μελέτης, που διενεργήθηκε από τη YouGov για λογαριασμό της ASH, περίπου 2.9 εκατομμύρια ενήλικες στη χώρα χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ωστόσο, εκείνο το οποίο είναι αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι πρώην καπνιστές που ατμίζουν (1,5 εκατομμύρια) είναι περισσότεροι από ό,τι οι τωρινοί καπνιστές στην Αγγλία που παράλληλα χρησιμοποιούν και ηλεκτρονικό τσιγάρο με κύριο λόγο την επιθυμία τους να κόψουν το κάπνισμα. Παρά τα πολύ θετικά νέα, όμως, εκείνοι οι οποίοι είναι διπλοί χρήστες –δηλαδή ατμίζουν και καπνίζουν- εξακολουθούν να εκτίθενται στις τοξικές ουσίες που περιέχονται στα συμβατικά τσιγάρα και που αποδεδειγμένα προκαλούν καρκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ann McNeill, Καθηγήτρια με ειδίκευση στην εξάρτηση από τον καπνό στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Η φετινή έρευνα της ASH διαπιστώνει ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια ατμιστές είναι πρώην καπνιστές και για πρώτη φορά είναι περισσότεροι από αυτούς που συνεχίζουν να καπνίζουν. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά γνωρίζουμε ότι οι ατμιστές που εξακολουθούν να καπνίζουν εξακολουθούν να εκτίθενται σε ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Το μήνυμα για τα 1,3 εκατομμύρια άτομα που συνεχίζουν το κάπνισμα είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο και να κάνουν ολική στροφή».

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι, τέλος, που οι καπνιστές έκαναν στροφή προς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν αφενός για να τους βοηθήσουν να σταματήσουν πλήρως το κάπνισμα και αφετέρου για να εξοικονομήσουν χρήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά την έρευνα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης