Θάνος Παράσχος – Ειδικός Γονιμότητας

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι καπνιστές έχουν υποδεέστερη ποιότητα σπέρματος και ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη και αρκετούς τύπους καρκίνου, όπως και ότι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα Σουηδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουπσάλα προειδοποιούν ότι και τα γονίδια αλλοιώνονται από το κάπνισμα. Και δεν μιλάμε πια μόνο για την υγεία του ενεργητικού και του παθητικού καπνιστή, αλλά και για το έμβρυο που θα συλληφθεί από τον πατέρα που καπνίζει. Οι αλλοιώσεις που προκαλεί το κάπνισμα του μέλλοντα πατέρα στα γονίδια που θα κληροδοτήσει στο παιδί του συμβάλλουν σε σοβαρές ασθένειες του εμβρύου.

Φταίει λοιπόν ο καπνός; Η απάντηση των ερευνητών είναι εντυπωσιακά απρόβλεπτη. Όχι, δεν ευθύνεται ο νωπός καπνός για τις αλλαγές των γονιδίων, αλλά οι εκατοντάδες των βλαβερών στοιχείων που προκύπτουν όταν ο καπνός καίγεται κατά το κάπνισμα. Ας διευκρινίσουμε ότι ο κίνδυνος αφορά σε επιγενετικές αλλαγές στα γονίδια.

Αυτό σημαίνει ότι αντιστράφηκαν οι ρόλοι και τώρα πρέπει να απέχουν από το κάπνισμα μόνο οι μέλλοντες πατέρες; Κάθε άλλο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέλλουσες μανούλες: Δείτε εδώ τις επιδράσεις του καπνίσματος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας γονιμότητας!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης