Κατά 68% αυξήθηκε μέσα σε μία δεκαετία ο αριθμός επιβατών κρουαζιέρας παγκοσμίως, σύμφωνα με μία μελέτη της Cruise Lines International Association (CLIA), της μεγαλύτερης ένωσης φορέων κρουαζιέρας.

Η παγκόσμια ζήτηση για κρουαζιέρες έφθασε το 2014 τα 22,04 εκατ. επιβάτες, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 13,1 εκατ. ή 68% έναντι του 2004, ενώ σε σύγκριση με το 2013 η αύξηση σε επιβάτες ήταν της τάξης του 3,4%, καθώς τον προηγούμενο χρόνο 21,3 εκατ. άτομα επέλεξαν να συμμετάσχουν σε μία τουλάχιστον κρουαζιέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη «2014 Economic Impact Analysis» της Clia, που εκπονήθηκε από την Business Research and Economic Advisors (BREA), δείχνει ότι η συνολική συνεισφορά της κρουαζιέρας στην παγκόσμια οικονομία έφθασε το 2014 στα 119,9 δισ. δολ. από 117 δισ. δολ. τον προηγούμενο χρόνο. Σε αυτά περιλαμβάνονται έσοδα 39,3 δισ. δολ. για 939.232 full-time εργαζόμενους, ενώ οι άμεσες δαπάνες από τις εταιρείες, τους επιβάτες και τα πληρώματα φθάνουν τα 55,8 δισ. δολ.

Η βιομηχανία κρουαζιέρας είναι παγκόσμια και ιδιαίτερα δυναμική, σχολίασε η κα Cindy D’Aoust, CEO της Clia, και πρόσθεσε ότι τα τελευταία 30 χρόνια η ζήτηση για υπηρεσίες κρουαζιέρας αυξάνει συνεχώς. Ξεκίνησε από τη Βόρεια Αμερική και επεκτάθηκε στην Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτου, οι επιπτώσεις της βιομηχανίας της κρουαζιέρας στην παγκόσμια οικονομία είναι σημαντικές, καθώς δημιουργεί θέσεις εργασίας, εισόδημα και ανάπτυξη σε όλες οι περιοχές του κόσμου.

Τέλος, σύμφωνα με την μελέτη της CLIA, συνολικά 19,2 εκατ. επιβάτες κρουαζιέρας προέρχονταν από τις δέκα κορυφαίες χώρες-πηγές επιβατών κρουαζιέρας που αποτελούν το 88% του συνόλου. Αυτές οι δέκα κορυφαίες χώρες που βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες περιοχές του κόσμου είναι οι ΗΠΑ, με 11.210.000 επιβάτες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ (51%) του συνολικού αριθμού επιβατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσώπευαν το 15% με 3,38 εκατ. επιβάτες, η Αυστραλία, η Ιταλία και ο Καναδάς ακολουθούν με την κάθε χώρα να έχει περισσότερους από 800.000 επιβάτες και να αντιπροσώπευαν το 12% του συνολικού αριθμού επιβατών και τις Κίνα, ενώ Γαλλία, Ισπανία και Νορβηγία συμπληρώνουν τη δεκάδα με σχεδόν 2 εκατ. επιβάτες, ή περίπου το 10% του συνολικού αριθμού επιβατών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης