Σε θρίλερ εξελίσσεται πλέον η πορεία που διαγράφει το τελευταίο διάστημα η τιμή της βενζίνης την ώρα που το κύμα ακρίβειας πλήττει τα νοικοκυριά μια και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων αυξάνονται με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας τροφίμων να δέχονται έντονες πιέσεις στο κόστος παραγωγής τους.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά τις τιμές των υγρών καυσίμων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η υψηλότερη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έπιασε… τα 2 ευρώ το λίτρο. Το ακριβότερο βενζινάδικο εντοπίζεται στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στην Κάρπαθο. Ακολουθεί το Ηράκλειο της Κρήτης όπου η υψηλότερη τιμή είναι στα 1,999 ευρώ το λίτρο, μια… ανάσα από τα 2 ευρώ. Πάλι στην Κρήτη, αυτή τη φορά στο Λασίθι η αμόλυβδη έχει φτάσει να πωλείται στα 1,995 ευρώ το λίτρο, ενώ και στον Πειραιά υπάρχει πρατήριο με τιμή στα 1,992 ευρώ το λίτρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκρηξη των τιμών οφείλεται, κυρίως στις νησιωτικές και λοιπές περιοχές όπου διαπιστώνεται αυξημένη κίνηση το καλοκαίρι, στην κερδοσκοπική πρακτική του κυκλώματος εμπορίας και λιανικής υγρών καυσίμων.

Ωστόσο, σειρά γεγονότων στη διεθνή αγορά πυροδοτούν… την έκρηξη των τιμών. Αυτά είναι η μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών της βενζίνης, η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου αλλά και το εμπάργκο της Ε.Ε. στο Ιράν. Έτσι, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ανέβηκε προχθές το Σάββατο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στα 1,812 ευρώ το λίτρο από 1,781 ευρώ το περασμένο Σάββατο 11 του μηνός. Σε οκτώ μέρες η αύξηση ήταν 3,1 λεπτά το λίτρο. Σε σχέση με τις 2 Ιουλίου οπότε κι άρχισε το νέο αδιάκοπο σερί αυξήσεων, η αμόλυβδη ακρίβυνε κατά 15 λεπτά το λίτρο.

Πέρα, όμως, από τις υψηλές τιμές στα καύσιμα οι οικογένειες έχουν να αντιμετωπίσουν άλλη μία εστία… αφαίμαξης του εισοδήματός τους. Ο λόγος για τη νέα επισιτιστική κρίση που προκαλεί ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα και κατ’ επέκταση και στα τρόφιμα. Η προηγούμενη είχε ξεσπάσει το 2007.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων έχει προκληθεί από την ξηρασία που πλήττει τις καλλιέργειες καλαμποκιού, σόγιας και δημητριακών στις ΗΠΑ, στο ξηρό κλίμα που επικρατεί στη Ρωσία και στο Καζακστάν (χώρες με μεγάλη παραγωγή σιταριού) αλλά και στην καθυστέρηση των μουσώνων στην Ινδία και στις χαμηλές βροχοπτώσεις στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) η τιμή της ζάχαρης τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο έχει ανέβει 15%, οι τιμές των σιτηρών και του καφές σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε κατά 32,1%, του ρυζιού κατά 22,9% κ.ο.κ.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζονται και οι τιμές των τροφίμων και στην Ελλάδα, όπως φυσικά και των ζωοτροφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του αραβόσιτου το τελευταίο τρίμηνο έχουν εκτοξευτεί κατά 60%.

Οι εγχώριες επιχειρήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν την ύφεση και τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, δέχονται νέες πιέσεις στο κόστος παραγωγής τους. Τα καύσιμα και οι πρώτες ύλες για τα τρόφιμα που παράγουν ανεβαίνουν και τα όποια περιθώρια για απορρόφηση του επιπλέον κόστους μειώνονται. Το αποτέλεσμα είναι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση να αναγκαστούν σε ανατιμήσεις των προϊόντων τους.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου θεωρεί δεδομένες τις αυξήσεις των τιμών στο κρέας, το γάλα και το ψωμί. Μάλιστα η ΕΣΕΕ σημειώνει πως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι αυξήσεις έχουν φτάσει και το 20% σε πολλά τρόφιμα.

Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι η μεγάλη πτώση της καταναλωτικής ζήτησης στην ελληνική αγορά αναμένεται να φρενάρει το κύμα ακρίβειας. Κι αυτό επειδή οι καταναλωτές αυτόματα θα απορρίπτουν προϊόν που πωλείται ακριβότερα.

Την ένατη υψηλότερη τιμή στη βενζίνη έχει σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που έκανε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg κατά το διάστημα 9 με 23 Ιουλίου σε 60 χώρες. Όπως αναφέρεται η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας είναι στα 7,92 δολάρια ή 6 ευρώ το γαλόνι (περίπου 3,7 λίτρα). Το πρακτορείο αναφέρει ότι το μέσο μεροκάματο στη χώρα μας είναι 66 δολάρια ή 53 ευρώ και το αποτέλεσμα είναι η χώρα μας να έχει την ένατη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και η βενζίνη να παίρνει το 12% του μεροκάματου.

Ακριβότερη όλων είναι η Νορβηγία με 10,12 δολάρια ή περίπου 8 ευρώ το γαλόνι, ακολουθούν η Τουρκία, το Ισραήλ, το Χόνγκ Κόνγκ, η Δανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Ελλάδα και τη δεκάδα κλείνει η Μεγάλη Βρετανία. Οι χώρες με τη φτηνότερη βενζίνη ανά γαλόνι είναι η Νιγηρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και η Αίγυπτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης