ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υιοθετήθηκε από την άτυπη σύνοδο υπουργών της Ε.Ε. η «Διακήρυξη της Λεμεσού» για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική – Δήλωση του ΥΝΑ κ.Κωστή Μουσουρούλη

Ολοκληρώθηκε σήμερα με την «Διακήρυξη της Λεμεσού» -σε μια ιστορική τελετή στη Λεμεσό στην Κύπρο, πέντε χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση στη Λισαβόνα – η άτυπη υπουργική σύνοδος της Ε.Ε. με θέμα την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική (ΟΘΠ) στην οποία μετείχε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ.Κωστής Μουσουρούλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δήλωση του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ) ο κ.Μουσουρούλης είπε οτι «ο μύλος της οικονομικής ζωής της χώρας μας γυρίζει με αλμυρό νερό» και πρόσθεσε ότι «η ναυτιλία είναι ένας τομέας εθνικής υπεροχής».

«Εμείς πιστεύουμε – συνέχισε ο Υπουργός – ότι μπορούμε μέσα από την ανάπτυξη των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων να δημιουργήσουμε απασχόληση και ανάπτυξη που είναι βασικός στόχος των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να αναδείξουμε και να κυριαρχήσουμε σε τομείς που θεωρούνται ότι έχουν ολοκληρώσει τις δραστηριότητες στην Ευρώπη, όπως η ναυπηγική παραγωγή και η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα. Το πιο σημαντικό για μένα είναι οι κοινοτικές πολιτικές να συνεργούν μεταξύ τους με στόχο την προώθηση τέτοιου είδους τομέων».

Αναφορικά με την Διακήρυξη της Λεμεσού, την οποία υιοθέτησε η συνάντηση των Υπουργών, ο κ. Μουσουρούλης τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι η επανεκκίνηση της ΟΘΠ στην Κύπρο, στο νοτιανατολικό άκρο της Ευρώπης. «Βάζουμε τις βάσεις για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη θαλάσσια οικονομία όσο γίνεται καλύτερα, μέσα από δράσεις στον ναυτιλιακό τομέα και στη νησιωτική πολιτική», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μουσουρούλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι δύο αυτοί πυλώνες ειδικά για χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι οι πιο ουσιαστικοί για να μπορέσουμε πολύ γρήγορα να ξεπεράσουμε τα σημερινά προβλήματα των οικονομιών μας».

Η «Διακήρυξη της Λεμεσού» – που δίνει νέα ώθηση στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης –  παρουσιάστηκε επίσημα από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιο Φλουρέντζου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, της Επιτρόπου για τη θαλάσσια πολιτική Μαρίας Δαμανάκη και των αρμόδιων για τις θαλάσσιες υποθέσεις Υπουργών της ΕΕ και καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να στηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, υπό την επιφύλαξη των αποτελεσμάτων των διεξαγόμενων διαπραγματεύσεων.

Στη Διακήρυξή τους, οι Υπουργοί σημειώνουν ότι «οι θάλασσες και οι ωκεανοί της Ευρώπης προσφέρουν ανεκμετάλλευτες δυνατότητες καινοτομίας, βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης» και τονίζουν ότι «‘η στρατηγική Ευρώπη 2020’ πρέπει να συνοδεύεται από μια δυναμική ατζέντα για τις θάλασσες και τους ωκεανούς που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση με στόχο μια βιώσιμη ‘γαλάζια οικονομία’».

Σημειώνεται ότι μετά την επίσημη τελετή της παρουσίασης της Διακήρυξης της Λεμεσού οι κ.κ. Barroso, Χριστόφιας, Δαμανάκη και οι υπουργοί, εγκαινίασαν και ξεναγήθηκαν στην αξιόλογη έκθεση «Mare Liberum» για την ιστορία της ναυτιλίας στη Μεσόγειο από το 15ο έως το 19ο αιώνα, στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη και Κατερίνας Νικήτα, από την επιμελήτρια αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης Άννα Μαραγκού, η οποία αναφέρθηκε με έμφαση στα εκθέματα που έχει δανείσει στην έκθεση το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας (διάρκεια έκθεσης: 9/10-15/11/12).

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης