Το Ιράν επιθυμεί να συμμετάσχει στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για την Συρία την προσεχή εβδομάδα, ωστόσο δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε αυτήν εάν τεθούν όροι για τη συμμετοχή του, όπως δήλωσε σήμερα στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Ιράν θα μπορέσει να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη του Μοντρέ μόνον εάν αποδεχθεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης τον Ιούνιο του 2012, η οποία προβλέπει την συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης «κοινής αποδοχής» στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προσκληθεί όπως όλοι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη, θα πάρει μέρος σ’ αυτήν», τόνισε ο Ζαρίφ σε συνέντευξη Τύπου στη ρωσική πρωτεύουσα μετά τις συνομιλίες του με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. «Δεν θα δεχθούμε όρους για την συμμετοχή της χώρας μας», υπογράμμισε σχετικά με το ζήτημα.

Ο Λαβρόφ κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, να προσκαλέσει το Ιράν και την Σαουδική Αραβία στην ειρηνευτική διάσκεψη, η οποία αρχίζει στις 22 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι η συμμετοχή περιφερειακών δυνάμεων θα συμβάλει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.


Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης