του Κώστα Μπετινάκη

Η μάχη για τη Μοσούλη έχει ανοίξει την όρεξη της Τουρκίας για «αναδιάταξη στα σύνορα της καρδιάς του Ερντογάν», ξεχνώντας πως υπάρχουν και τα «ελληνικά σύνορα της καρδιάς»: Όπου και να «σκάψει», στην Ιωνία ή τον Πόντο… Για να μην πάμε πιο πίσω τον χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μάχη για τη Μοσούλη έχει ανοίξει την όρεξη της Τουρκίας για «αναδιάταξη στα σύνορα της καρδιάς του Ερντογάν»Εκτός από τον «βομβαρδισμό» δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων κατά της συνθήκης της Λωζάννης, έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο φλογερά άρθρα με απόψεις Τούρκων ακαδημαϊκών για να στηρίξουν τον εκφραζόμενο από την κυβέρνηση αλυτρωτισμό.

Στη «Χουριέτ» διαβάζουμε προβεβλημένη συνέντευξη του Hasan Köni*, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kültür της Κωνσταντινούπολης.

«Η Τουρκία προσπαθεί να σκοτώσει έναν αριθμό πουλιών με μία πέτρα, επιμένοντας να συμμετάσχει στην επίθεση εναντίον της Μοσούλης» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Barçın Yinanç.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ακαδημαϊκός διατείνεται πως απώτερος στόχος της τουρκικής πολιτικής στο ζήτημα αυτό είναι ο επανασχεδιασμός των συνόρων στη «μετατζιχαντιστική περίοδο». Θυμίζει ότι «από το 1919 οι Τούρκοι μάχονται στην περιοχή της Ανατολίας», υποστηρίζοντας ακόμη ότι πρόκειται για μια εκτεταμένη περιοχή «που περιλαμβάνει τη Μοσούλη, τη Σουλαϊμανίγια και το Κιρκούκ, αλλά εκτείνεται βόρεια ως τη λίμνη Βαϊκάλη και τη Μαύρη Θάλασσα, τις οποίες ο Μουσταφά Κεμάλ είπε ότι πρέπει να διασώσουμε και να απελευθερώσουμε».

Για να προσθέσει: «Ο πόλεμος συνεχίσθηκε με τους Έλληνες (οι οποίοι κατέλαβαν τη δυτική Τουρκία, με τη βοήθεια των Βρετανών που τους υποστήριζαν παρασκηνιακά). Καθώς οι Τούρκοι άρχισαν να κερδίζουν τον πόλεμο, δυνάμεις αποσπάσθηκαν στη Μοσούλη. Αλλά οι Βρετανοί νίκησαν τις τουρκικές δυνάμεις. Έτσι η Τουρκία δεν κατόρθωσε να αποκτήσει τη Μοσούλη».

«Εκείνη την εποχή ξεκίνησαν οι συνομιλίες για τη συνθήκη ειρήνης της Λωζάννης. Τουρκική θέση ήταν να κρατήσει τη Μοσούλη, το Κιρκούκ και τη Σουλαϊμανίγια, υποστηρίζοντας ότι οι κουρδικοί και τουρκικοί πληθυσμοί που κατοικούσαν εκεί θα ήταν αχώριστοι. Αλλά αυτό αμφισβητήθηκε από την κουρδική εξέγερση του 1925, όταν ειπώθηκε πως οι Κούρδοι δεν θέλουν να είναι μαζί σας. Έτσι η συνθήκη υπογράφηκε το 1926, η Μοσούλη αποδόθηκε στο Ιράκ και το κεφάλαιο έκλεισε» τονίζει.

Για τις σημερινές αμφισβητήσεις επί της συνθήκης εκείνης από τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο Köni υποστηρίζει: «Οι αντίπαλοι της Συνθήκης της Λωζάννης ισχυρίζονται ότι εκείνοι που δημιούργησαν το παρόν σύστημα (της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας) δεν επέτυχαν. Αλλά κάποιος θα πρέπει να επικεντρωθεί στις δυνατότητες, επειδή η πολιτική μοιάζει με τις ελεύθερες βολές. Αλλά για να εγκαθιδρύσεις ένα νέο καθεστώς πρέπει να επικρίνεις το παλιό, χαρακτηρίζοντάς το κακό. Έτσι προέκυψε η ρητορική για τη Συνθήκη της Λωζάννης».

Ακόμη ο Köni αναδεικνύει και το ενεργειακό: «Γιατί τώρα η Μοσούλη; Είναι και λόγω των πετρελαίων. Βλέπουν τον πλούτο της Σαουδικής Αραβίας και σκέπτονται: θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ισχυροί από τους Σαουδάραβες».

Η Τουρκία συμμετέχει στις επιχειρήσεις στη Μοσούλη, παρά τις ιρακινές αντιδράσεις

Tο τουρκικό πυροβολικό και τουρκικά άρματα μάχης υποστηρίζουν τις δυνάμεις των Ιρακινών Κούρδων Πεσμεργκά στο βόρειο μέτωπο για την απελευθέρωση της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, αποκάλυψε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ την Κυριακή μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Για να προσθέσει πως η τουρκική αεροπορία -αν χρειασθεί- θα βοηθήσει στην απελευθέρωση της πόλης.

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση του πρωθυπουργού του Ιράκ Haider Abadi, ότι η Τουρκία «δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχει και τους λέμε ‘ευχαριστώ’ για την προθυμία τους, αλλά είναι υπόθεση που οι Ιρακινοί θα χειρισθούν μόνοι τους».
Στη βάση Bashiqa, κοντά στη Μοσούλη, οι Τούρκοι ήδη διαθέτουν «περί τα 25 τανκς, 150 στρατιώτες και ανεξακρίβωτο αριθμό στρατιωτικών συμβούλων», με στόχο ο αριθμός αυτός να ανέλθει σε 2.000.

Τουρκικοί βομβαρδισμοί εναντίον Κούρδων

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια των τουρκικών βομβαρδισμών «σε ενίσχυση των Πεσμεργκά»;

Οι Τούρκοι προχώρησαν σε νέους σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον των Κούρδων της Συρίας ΥΡG. Για να δικαιολογηθούν, έπληξαν και οκτώ στόχους του Ισλαμικού Χαλιφάτου – έναντι 51 κουρδικών στόχων!

Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές έγιναν προς υποστήριξη του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (FSA) που υποτίθεται ότι πολεμά το καθεστώς του Άσαντ και τους τζιχαντιστές, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται κατά των Κούρδων του PYD/YPG στη Συρία.

Σφοδρές συγκρούσεις Κούρδων και ανταρτών σημειώθηκαν στις περιοχές Σείχ Ισά, Χαρμπούλ, Μααράτ ουμ Χαούς.

Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις αντάρτες του FSA και περισσότεροι από 20 τραυματίσθηκαν στις μάχες με τους Κούρδους, σύμφωνα με τουρκικές πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν (με ηγέτη τον Ταλαμπανί, σύμμαχο της Άγκυρας) δεν εκδόθηκε ανακοινωθέν για τους θανάτους των Κούρδων συμπατριωτών στη Συρία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσαν τα ιρακινά πρακτορεία ειδήσεων, σκοτώθηκε ο υπαρχηγός των τζιχαντιστών του Daesh (ΙSIS), αποκαλούμενος Ουαλί, σε αεροπορική επιδρομή που έγινε στην πόλη Τελ Τεπέ, βόρεια της Μοσούλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, Κούρδοι μαχητές, ήδη εκτός από τη μάχη για την κατάληψη της Τελ Τεπέ, έχουν καταλάβει τις γειτονιές Somer και al-Askari.

—————————


(*) Ο Hasan Köni, με θητεία καθηγητή στην τουρκική Πολεμική Ακαδημία, την Ακαδημία Εθνικής Ασφάλειας και την Αστυνομική Ακαδημία, δείχνει ειδικό ενδιαφέρον σε ζητήματα αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων στα οποία συμπεριλαμβάνεται το «Λαμβάνοντας αποφάσεις στα Ηνωμένα Έθνη» [«Decision-making at the United Nations» (1980)].

Πληροφορίες από: www.rt.com | hurriyetdailynews.com

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης