Στο προεκλογικό παιχνίδι εμπλέκονται -θέλουν δε θέλουν- τόσο οι δανειστές όσο και το ΔΝΤ μετά την εξαγγελία του «πακέτου Tσίπρα» και τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Σε αυτό το τοπίο της έντονης πόλωσης, κάθε κουβέντα είτε κοινοτικού παράγοντα είτε στελέχους του ΔΝΤ προσλαμβάνει άμεσα πολιτική χροιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κινούνται σε «χαμηλή τροχιά» αναμένοντας τις τοποθετήσεις των κοινοτικών οργάνων (Eurogroup κ.λπ.), ενώ το ΔΝΤ που βρίσκεται και εκτός παιδιάς ως προς την ελληνική υπόθεση κινείται πιο επιθετικά και επιμένει σε αφορολόγητο, μη παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, κόντρα στο ρεύμα των τελευταίων εβδομάδων, ενώ το χρηματιστήριο βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων. Είναι προφανές πως οι δανειστές έστειλαν τα μηνύματά τους σχετικά με το «πακέτο Τσίπρα».

Την αρχή έκανε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Δήλωσε στο Bloomberg ότι «είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει πιστή στους συμφωνημένους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους», προσθέτοντας μάλιστα πως «θα πρέπει να γίνουν περισσότερες εις βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές για το τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους».

Στην κοινή τους ανακοίνωση, λίγες ώρες αργότερα, και οι θεσμοί ανέφεραν ότι «η αποστολή έλαβε υπ’ όψιν την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα», συμπληρώνοντας πως «ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί». Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν τη συνέχιση των συζητήσεων, λέγοντας πως «ο διάλογος για επιμέρους θέματα πρόκειται να συνεχιστεί, όπως επισημάνθηκε και στη συνέντευξη Τύπου (σ.σ.: του πρωθυπουργού)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο θέμα το οποίο θέλουν να εξετάσουν διεξοδικά οι θεσμοί είναι το άμεσο πακέτο μέτρων. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε άμεση καταβολή «13ης σύνταξης» συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ, με μόνιμο χαρακτήρα, αλλά και μετατάξεις από τους υψηλότερους σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ για εστίαση, ενέργεια και προϊόντα διατροφής, με κόστος 260 εκατ. ευρώ (για το δεύτερο εξάμηνο του έτους).

Οι παροχές αυτές συνεπάγονται επιβαρύνσεις που υπερβαίνουν το 0,5% του ΑΕΠ, «δοκιμάζοντας» με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν και τον εφετινό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,6% σε 4,1% σε όρους προγράμματος, την ώρα που η Κομισιόν έχει θέσει τον πήχη (σε όρους Eurostat) στο 4% του ΑΕΠ με την τελευταία έκθεσή της, σημειώνοντας μάλιστα πως αυτή η εκτίμηση ενσωματώνει την παραδοχή πως δεν θα χρησιμοποιηθούν τα 650 εκατ. ευρώ των «υπό κατανομή» δαπανών που έχουν εγγραφεί στον εφετινό προϋπολογισμό. Τα νούμερα και οι προβλέψεις θα ζυγιστούν από τους τεχνοκράτες, αν και δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα τις σχετικές διατάξεις νόμου στη Βουλή.

Το δεύτερο σκέλος του «πακέτου Τσίπρα», το οποίο φέρει τις εγγυήσεις των 5,550 δισ. ευρώ για την επίτευξη των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, προβληματίζει ακόμα περισσότερο. Κι αυτό διότι θεωρείται πως κινείται σε άλλο μήκος κύματος από τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου, επηρεάζοντας και τις προβλέψεις για το δημόσιο χρέος.

Αντίδραση του ΔΝΤ

Αιχμές για τις φοροελαφρύσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και για κοντόφθαλμη χάραξη της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που υπονομεύει την ανάπτυξη άφησε και ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας Πίτερ Ντόλμαν.

Μιλώντας σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο κ. Ντόλμαν σημείωσε πως η Αθήνα πρέπει να διευρύνει τη φορολογική βάση προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό της δημοσιονομικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει καταδεικνύουν ότι «η κυβέρνηση κινείται αντίθετα».

Η Ελλάδα έχει μη ολοκληρωμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, επεσήμανε ο κ. Ντόλμαν, συμπληρώνοντας πως είναι λάθος να εστιάζει στα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν πολλά για την τόνωση των επενδύσεων και την περιστολή της γραφειοκρατίας, ενώ επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως με τις πολιτικές της η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική φορολογική συμμόρφωση, ενώ έκρουσε εκ νέου τον δημοσιονομικό κίνδυνο που πηγάζει από δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Παρά την επιστροφή στην ανάπτυξη ο κ. Ντόλμαν υποστήριξε πως η πραγματική εικόνα της οικονομίας είναι ανάμικτη. Επεσήμανε πως η ανάκαμψη είναι πολύ ασθενής, ότι η Ελλάδα έχει σταθερά το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη, ενώ συνάμα υπολείπεται στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στην κοινωνική πρόνοια.

Επέκρινε, μάλιστα, την κυβέρνηση για την έμφαση που έχει δώσει στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, σημειώνοντας πως η υπεραπόδοση έχει έλθει σε βάρος της ανάπτυξης και με περιστολή του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης