Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, με συνέντευξή του προειδοποιεί ότι «η Βρετανία μπορεί σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπη και με νέα οικονομική κρίση, επειδή συνεχίζεται –κατά παρέκκλιση– η πολιτική των μπόνους στα τραπεζικά στελέχη και η αναζήτηση του γρήγορου μέγιστου κέρδους, μία κρίση που θα πλήξει ασφαλώς τον τραπεζικό τομέα. Για περίπου 25 έτη, οι βρετανοί τραπεζίτες θεωρούν εντελώς αποδεκτό να στοιχηματίζουν με τα χρήματα των καταθέσεων, λυπάμαι προσωπικά γι’ αυτό».

«Για ποιό λόγο, λοιπόν, επιμένουν στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών οι διοικήσεις των τραπεζών», διερωτάται ο ίδιος «Μήπως, επειδή φρονούν ότι, οι μεγάλοι δε μπορεί να αποτύχουν και, μάλιστα, το κράτος θα σπεύσει προς βοήθειά τους;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κινγκ παρατηρεί, εξάλλου, ότι «το τραπεζικό σύστημα, όπως λειτουργεί ακόμα, εμπεριέχει την αυτοκαταστροφή του» κι ακόμα ότι «τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα παραμένουν ανεπίλυτα».

Σημειώνεται ότι στη Βρετανία, έχει ήδη νομοθετικά οριστεί ένα «πλαφόν» για τα τραπεζικά μπόνους, που συγχρόνως ήδη υπέρ-φορολογούνται, κι ενόψει των μπόνους οι διοικήσεις των τραπεζών υποχρεώθηκαν από την κυβέρνηση να δίνουν σαφώς περισσότερα δάνεια στις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης