Ένας νεαρός, 21 ετών, ο Quazi Mohammad Rezwanul Ahsan Nafis από το Μπαγκλαντές, συνελήφθη την Τετάρτη στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης από την Aστυνομία, ως ύποπτος για απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στη «Federal Reserve Bank» (Fed).

Η σύλληψή του έγινε ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση του FBI και της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, την ώρα που ετοιμαζόταν να ανατινάξει βανάκι που οδηγούσε ο ίδιος και πίστευε ότι περιείχε εκρηκτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο νεαρός σκόπευε να ανατινάξει την τράπεζα, πιστεύοντας ότι κατείχε μία βόμβα 1.000 λιβρών (400 περίπου κιλών). Ωστόσο, η βόμβα σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε απειλή καθώς ο συλληφθείς βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» του FBI εδώ και μήνες όταν ήρθε σε επαφή, χωρίς να το γνωρίζει, με έναν πράκτορα της υπηρεσίας, ζητώντας του να του παράσχει εκρηκτικές ύλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί της ουσίας, οι φερόμενοι ως συνεργοί του ήταν δύο πράκτορες του FBI, οι οποίοι ενημέρωναν συνεχώς την Αστυνομία για τις κινήσεις του.

Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο συλληφθείς αντιμετωπίζει πλέον κατηγορίες για απόπειρα χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής και για συνεργασία με την Αλ Κάιντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Nafis είχε μεταβεί στις Η.Π.Α. τον Ιανουάριο του 2012, έχοντας λάβει βίζα προκειμένου να φοιτήσει σε Πανεπιστήμιο του Μισούρι. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό είχε βιντεοσκοπήσει ένα μήνυμα στο οποίo ανέφερε: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να νικήσουμε ή να γίνουμε μάρτυρες».

H συγκεκριμένη υπόθεση είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει ένα από τα θέματα που θα εξεταστούν στο τρίτο «debate» των δύο υποψηφίων για την αμερικανική προεδρία, καθώς το μεταναστευτικό και η χορήγηση βίζας και «πράσινης» κάρτας σε μη Αμερικανούς πολίτες έχει κατά καιρούς προκαλέσει εντάσεις ανάμεσα στα επιτελεία του Barack Obama και του Mitt Romney. Ήδη στη δεύτερη τηλεμαχία τέθηκε ως ζήτημα προς εξέταση, με τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης να ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους μετανάστες που διαθέτουν νόμιμα έγγραφα παραμονής σε αμερικανικό έδαφος, ωστόσο εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού του μηχανισμού χορήγησης τέτοιων εγγράφων.

Το CNN κάνει λόγο για απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας ενώ ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Ray Kelly, ξεκαθάρισε στη διάρκεια δηλώσεών του σε δημοσιογράφους ότι «ο 21χρονος λειτουργούσε υπό τις εντολές της Αλ Κάιντα».

Δείτε το video…

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης