Κωνσταντίνος  Κωνσταντινίδης

Εκεί που άκουγα μαγεμένος τον μάγιστρο Λεφάκη που προέβλεψε την πανδημία επειδή ο Κρόνος έπεσε πάνω στον Ερμή, διάβασα στην εφημερίδα τη νέα μεγάλη πρόβλεψη του διάσημου χαρβαρντιανού καθηγητού Χρηστάκη για το ακόλαστο σεξ μεταπανδημικά και ψεκάστηκα επίσης μαγικά!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής Χρηστάκης του Yale, του Harvard, κλπ ξαναχτύπησε εν μέσω πανδημίας και όπως οι αστρολόγοι, προβλέπει την σεξουαλική ζωή μετά την πανδημία με προφητείες όπως «οι άνθρωποι με την πανδημία θα γίνουν σεξουαλικά  άπληστοι, ριψοκίνδυνοι και ακόλαστοι»… Αυτό το εικάζει, γιατί δεν έχει κάνει έρευνα, αλλά και αν είχε κάνει, ποιός θα απαντούσε στην ερώτηση «πως φαντάζεστε την σεξουαλική ζωή σας μετά την πανδημία;» Οι ερωτήσεις στις κοινωνικές μελέτες αλλά και στα εκλογικά γκάλοπ, αποτυπώνουν συνήθως την αντίδραση του πραγματικού χρόνου. Γι’ αυτό και τα exitpolls γίνονται την ώρα της ψηφοφορίας  και δεν ρωτάνε «τι θα ψηφίσετε σε έναν χρόνο», αλλά «ποιόν θα ψηφίζατε τώρα». Μου κάνει εντύπωση πως ένας άνθρωπος με τέτοιες επιστημονικές περγαμηνές μιλά σαν χαρτορίχτρα.

Ας πάμε όμως ακόμα και στις αυθαίρετες απόψεις π.χ. θα γίνουμε άπληστοι, ακόλαστοι, θα απομακρυνθούμε απο την θρησκεία (που συμπληρώνεται με την αντιδιαμετρικά αντίθετη άποψη πως θα έλθουν οι άνθρωποι πιο κοντά στην εκκλησία  αλλά θα γίνουν και πιο συντηρητικοί). Τελικά ας αποφασίσει ο καθηγητής πως συνδυάζονται δυο τόσο αντιφατικές αποψεις: ο ακόλαστος σεξουαλικά να γίνεται και πιο πιστός θρησκευτικά καιο ριψοκίνδυνος να γίνεται ταυτόχρονα και Σκρουτζ που θα μαζεύει χρήματα.

Το άλλο προκλητικό της λογικής μας είναι πως τα συμπεράσματά του επιμένει ότι πηγάζουν από τις προηγούμενες πανδημίες. Να με συγχωρεί ο καθηγητής, αλλά δεν έχει γίνει καμία μελέτη για την πανούκλα, ούτε για την ισπανική γρίπη που να’ ναι δημοσιευμένη σε σοβαρά περιοδικά. Συνεπώς οι πληροφορίες που αναφέρει ανήκουν στην άποψη της γκρίζας ζώνης, που σήμερα ονομάζεται και «ψεκασμός». Και καλά για τον κοσμάκη που πιστεύει σε μάγια και λιβάνιακαι ότι οι ιοί δε μεταφέρονται με τη μετάληψη. Αυτοί νομιμοποιούνται γιατί η πίστη δεν είναι επιστήμη και δεν οφείλουν να τα ξέρουν όλα.Οι επιστήμονες όμως είναι απαράδεκτο να τροφοδοτούν φοβίες, άγνοιες και προκαταλήψεις. Φανταστείτε τον Τσιόδρα να βγαίνει και να λέει πως το εμβόλιο είναι κατά την άποψη της θείας του επικίνδυνο, επειδή της τό’ πε η γειτόνισσα και ο παπάς της ενορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σλόγκαν της κυβέρνησης πολύ σωστά ήταν το«ακούμε τους ειδικούς»· αυτό άκουσε ο καθηγητής και σκέφτηκε πως ως γιατρός, έστω και αν δεν είναι λοιμωξιολόγος, είχε δικαίωμα να μιλήσει για την πανδημία ως επιστήμων μόνο, χωρίς καμιά εξειδίκευση όμως στις λοιμώξεις. Αχ, αυτά τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας που είπεπριν πολλά χρονια ο ιδιοφυής AndyWarhol, θα «ψεκάσουν» ακόμα και επιστήμονες, αν δεν τους έχουν ήδη ψεκάσει όπως αυτούς που λένε ότι η πανδημία είναι μια απλή γρίπη…

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης