Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε για τα «μαύρα κουτιά» των αεροπλάνων, τις ειδικές συσκευές που συγκεντρώνουν δεδομένα, όπως ταχύτητα, συνομιλίες, ύψος, κατά τη διάρκεια της πτήσης. Πλέον, τα κουτιά αυτά θα είναι υποχρεωτικά και στα οχήματα κάτω των 3,5 τόνων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014, όλα τα επαγγελματικά οχήματα κάτω των 3,5 τόνων που πωλούνται στις ΗΠΑ θα πρέπει να φέρουν στον εξοπλισμό τους το «μαύρο κουτί». Η απόφαση ελήφθη από τον οργανισμό ασφάλειας αυτοκινητοδρόμων (NHTSA), ο οποίος το είχε προτείνει εδώ και έξι χρόνια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το 96% των οχημάτων που θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας τον επόμενο χρόνο θα εφοδιάζεται με το συγκεκριμένο σύστημα και από το 2014 θα είναι υποχρεωτικό από τον νόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος είναι οι αρμόδιες Αρχές να μπορούν να καταλαβαίνουν άμεσα πώς προκλήθηκε ένα ατύχημα, συγκεντρώνοντας τα δεδομένα από το όχημα που ενεπλάκη σ’ αυτό, όπως η ταχύτητα, ποιες κινήσεις έκανε ο οδηγός -αν πάτησε γκάζι ή φρένο ή έστριψε το τιμόνι- και αν φορούσε ζώνη ασφαλείας.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το μέτρο εξετάζεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει σαφώς πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο ή χώρα παγκοσμίως, σε κάθε τομέα.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης