Του Γιώργου Παλληκάρη 

Σε έναν αγώνα χωρίς εγκαταλείψεις, χωρίς Safety Car αλλά με αρκετές προσπεράσεις, ο Ολλανδός θα ξεκινήσει πρώτος και θα τερματίσει πρώτος χωρίς να απειληθεί στιγμή. Δεύτερος ο εξαιρετικός στην διαχείριση ελαστικών Hamilton και τρίτος ο Russell. Ο Perez 4ος και ο Sainz 5ος, σε έναν αγώνα που τελικά “γλίτωσε” την βροχή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πίστα

Η πίστα στη Βαρκελώνη ( Circuit de Barcelona- Catalunya) είναι από τις αγαπημένες των πιλότων. Το συνολικό μήκος της είναι 4.657 km και οι αγωνιζόμενοι καλύπτουν 307.236 Km σε 66 γύρους. Μάλιστα τροποποιήθηκε φέτος καθώς το τελευταίο σικέιν (στροφές 14 και 15) που δημιουργήθηκε το 2007 αφαιρέθηκε και η πίστα επέστρεψε στην παλιά της διαμόρφωση. Η συγκεκριμένη αλλαγή είναι κομβική καθώς η πίστα αποκτά συνεχή ροή και φθείρει λιγότερο τα ελαστικά, στη φάση της επιτάχυνσης. Περσινός νικητής ήταν ο Max Verstappen.

Σειρά εκκίνησης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρώτη θέση του grid βρίσκεται ο Verstappen ( Red Bull) και στις δύο επόμενες ο Carlos Sainz (Ferrari) και ο Lando Noris ( McLaren) που χθες εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του. Ο μόνος που δείχνει προβληματισμένος είναι ο Μονεγάσκος Charles Leclerc ο οποίος είχε συνεχόμενα προβλήματα με το μονοθέσιό του και σήμερα ξεκινάει από την 19η θέση, ο Hamilton από την 5η θέση και ο Alonso από την 8η.

Fun Fact

Ο Alonso τρέχει τον 362ο Grand Prix στην καριέρα του, νούμερο που τον κάνει να έχει αγωνιστεί στον 1/3 των συνολικών Grand Prix που έχουν πραγματοποιηθεί στην ιστορία του αθλήματος.

Πως κύλησε ο αγώνας

Πολύ καλή εκκίνηση και από τον Verstappen αλλά και από τον δεύτερο Sainz ο οποίος θα πιέσει στην πρώτη στροφή τον Ολλανδό, όμως δεν θα καταφέρει να κερδίσει κάτι. Σε μία γενικότερα καθαρή εκκίνηση, ο Norris ο οποίος ξεκίνησε τρίτος, μετά από επαφή με τον τέταρτο Hamilton, θα αναγκαστεί να περάσει από τα pit stops για αλλαγή προφυλακτήρα, κάτι που θα τον φέρει στην τελευταία θέση. Ο οδηγός της Mercedes θα δηλώσει στο team radio πως το μονοθέσιο του είναι εντάξει.

Με τους πρώτους 10 γύρους να έχουν περάσει, ο Verstappen έχει χτίσει διαφορά 4.5 δευτ.,από τον δεύτερο Sainz ενώ ο Hamilton ακολουθεί τρίτος, μπροστά από Stroll και Ocon. Ο Leclerc στην 11η θέση ενώ ο Perez στην 8η, με τον Alonso να είναι στην 7η.

Μπορεί ο Max Verstappen με τη Red Bull να έχει “κατοχυρώσει” την πρώτη θέση γενικότερα στο πρωτάθλημα, όμως Mercedes, Ferrari, Aston Martin και McLaren, φαίνεται πως έχουν τις ίδιες δυνατότητες να κερδίζουν την δεύτερη θέση, μεταφέροντας το ενδιαφέρον στη μάχη για το δεύτερο και τρίτο σκαλί του βάθρου.

Τα σύννεφα πυκνώνουν αρκετά και οι σταγόνες φαίνεται να πλησιάζουν.

Έχει τρομερό ενδιαφέρον η επιλογή των ελαστικών καθώς άλλοι οδηγοί έχουν την μαλακή, άλλοι έχουν την σκληρή και οι περισσότεροι τη μέση γόμα.

Τόσο ο Verstappen (συνεχίζει να διατηρεί την 1η θέση) όσο και ο Perez θα βγάλουν τις μαλακές και θα τοποθετήσουν σκληρές γόμες ενώ τα μάτια όλων είναι στον συννεφιασμένο ουρανό και στις πρώτες μικρές σταγόνες που φαίνεται να πέφτουν διάσπαρτα.

Εντυπωσιακή η τελική ταχύτητα 330χλμ./ώρα που έπιασε το μονοθέσιο της Red Bull στην μεγάλη ευθεία της πίστας. Μία πίστα που έχει αρκετό πλάτος και επιτρέπει αρκετές προσπεράσεις, κυρίως με τη χρήση DRS. 

Μία τέτοια ήταν η προσπέραση του Russell στον τρίτο Sainz, με τον οδηγό της Mercedes να τα δίνει όλα και πιάνοντας 332χλμ./ώρα να περνάει τελικά στα φρένα της στροφής των Ισπανό.

Οι κερκίδες κατάμεστες με τα εισιτήρια να είναι sold out για όλο το τριήμερο με το θέαμα να τους επιβραβεύει καθώς οι οδηγοί κάνουν πολύ γρήγορα περάσματα.

Στον 42ο από τους 66 γύρους και τα δύο μονοθέσια της Ferrari θα πραγματοποιήσουν διπλό pit stop με την εταιρία να έχει χρησιμοποιήσει στον ίδιο αγώνα και τις τρεις διαφορετικές γόμες. Μάλιστα ενώ το Grand Prix Βαρκελώνης δεν φημίζεται για τις προσπεράσεις του, στον σημερινό αγώνα έχουν γίνει δεκάδες, κυρίως για τις μεσαίες θέσεις της κατάταξης.

Με 15 γύρους να απομένουν, ο δεύτερος Hamilton θα βάλει τα μαλακά ελαστικά και θα τον ακολουθήσει ο τρίτος Russell με τον πρωτοπόρο Verstappen να έχει απόσταση ασφαλείας στα 39 δευτ. Δύο γύρους μετά θα βάλει και ο Ολλανδός τελικά μαλακή γόμα, ρίχνοντας την απόσταση από τον Βρετανό στα 16 δευτ. 

Χωρίς εκπλήξεις, χωρίς Safety Cars, χωρίς επαφές, το Grand Prix στην Βαρκελώνη θα ολοκληρωθεί με τον Max Verstappen να παίρνει ακόμα μία άνετη νίκη.

Η τελική κατάταξη είναι: Verstappen  – Hamilton – Russell – Perez – Sainz – Stroll – Alonso – Ocon – Zhou – Gasly – Leclerc – Tsunoda – Piastri – DeVries – Hulkenberg – Albon – Norris – Magnussen – Bottas – Sargeant.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης