Ένα μικρό, αλλά θαρραλέο σαλιγκάρι, η Σάλλυ, προτρέπει τα άλλα σαλιγκάρια να φύγουν από τα δεινά του πολέμου και να βρουν ένα μέρος «που ζουν κι άλλοι σαν εμάς». Στην πορεία τους συναντούν την αλληλέγγυα χελώνα, που τους βοηθάει, αλλά και το καχύποπτο γεροδεμένο σαλιγκάρι που θέλει να τους διώξει, μέχρι που την εχθρότητα διαδέχεται η αρμονική συνύπαρξη όλων.

Τα μηνύματα της φιλίας, της συνύπαρξης, της συνεργασίας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα αναδεικνύονται στο παιδικό βιβλίο της Γιώτας Βάσση με τίτλο «Ένα σπιτάκι για τη Σάλλυ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρισιάνου. Το βιβλίο, που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, μεταφράστηκε πρόσφατα στα αραβικά με τη συνεργασία των «Γιατρών του Κόσμου» και 1.000 αντίτυπά του θα μοιραστούν σε αραβόφωνα παιδιά που ζουν σε κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα. «Δεν είναι ένα απλό παραμύθι, είναι ένα παιδικό βιβλίο που εξοικειώνει τα παιδιά με ένα κομβικό ζήτημα της εποχής, το προσφυγικό και με κοινωνικές αξίες, όπως η φιλία και η συνύπαρξη, σε μια εποχή που λείπει το ενδιαφέρον για την ομάδα και τις υγιείς συλλογικότητες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συγγραφέας, Γιώτα Βάσση. Ταυτόχρονα, συνεχίζει η ίδια, «θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται κανείς να είναι δυνατός ή πλούσιος για να τα καταφέρει στη ζωή του, αλλά να έχει δύναμη και αξίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Η συγγραφέας Γιώτα Βάσση είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως φιλόλογος σε ιδιωτικό Λύκειο και ως διδάσκουσα στο ΕΚΠΑ, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Πολιτικής Φιλοσοφίας. Μετά την τριλογία «Φιλοσοφικά παραμύθια», το «Ένα σπιτάκι για τη Σάλλυ» είναι το δεύτερο παιδικό βιβλίο της. Η αραβόφωνη έκδοση του βιβλίου θα παρουσιαστεί σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, στις 6.30 μ.μ., στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης